The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Devon

Plafond afzuigkap kopen: waar op letten?

Een plafond afzuigkap is altijd 90 centimeter breed en heeft een hoge afzuigcapaciteit. Dit maakt deze afzuigkap geschikt voor gebruik in een grote of open keuken. Als je een plafond afzuigkap koopt, is het belangrijk dat je let op je huidige afvoersysteem, de afmetingen van het apparaat en de benodigde accessoires.

Plaatsing

Je plaatst een plafond afzuigkap in het plafond, boven je kookeiland. Het monteren op deze plek heeft een paar voordelen:

  • Je stoot je hoofd niet tijdens het koken.
  • De afzuigkap neemt niet veel ruimte in beslag en trekt ook niet alle aandacht naar zich toe in je keuken.
  • Je plaatst de afzuigkap precies boven een kookeiland, waardoor alle kookdampen je keuken netjes verlaten.
  • Dankzij zijn formaat plaats je het apparaat ook boven een 5- of 6 pits kookplaat of fornuis.

Installatie

Het inbouwen van een plafond afzuigkap is een lastige klus. Daarom adviseren wij om dit niet zelf te doen, maar uit te laten voeren door een erkend installateur. Ga je toch zelf aan de slag? Weet dan dat dit type afzuigkap altijd een nisbreedte van 90 centimeter nodig heeft. Een plafond afzuigkap is niet plat, maar heeft bovenop een motorblok. Hierdoor is het belangrijk dat je op de inbouwtekeningen goed kijkt naar de hoogte van het apparaat. Zo weet je zeker dat het in je keuken past.

Afvoersysteem

De meeste plafond afzuigkappen zijn geschikt voor zowel luchtafvoer als recirculatie. Het luchtafvoersysteem is krachtiger, waardoor je afzuigkap op vol vermogen afzuigt. Je hebt in beide situaties extra accessoires nodig:

Luchtafvoersysteem: je hebt een luchtafvoerbuis nodig met de juiste diameter. Dit varieert tussen de 12 en 15 centimeter. Controleer op de productpagina welke afmeting je nodig hebt.

Recirculatiesysteem: voor sommige afzuigkappen heb je alleen koolstoffilters nodig. Bepaalde merken werken met een recirculatieset. Op de productpagina lees je wat jij voor jouw afzuigkap nodig hebt.

Bediening

Een plafond afzuigkap hangt hoog in je plafond en is daarom niet, zoals bij andere afzuigkappen het geval is, te bedienen met druk- of tiptoetsen. Bij de meeste plafond afzuigkappen krijg je een afstandsbediening meegeleverd. Zo kies jij eenvoudig de juiste afzuigcapaciteit of stel je de verlichting in. Er zijn ook enkele modellen die te bedienen zijn via een applicatie op je smartphone of tablet. Je dient hiervoor wel de benodigde app te installeren.

Devon
Artikel van:
Devon Afzuigkapspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen