The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Advies over afzuigkappen

Je wil een afzuigkap kopen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuzes. Als eerste zal je moeten bepalen welk type afzuigkap geschikt is voor jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om te weten over wat voor afzuigsysteem je woning beschikt.

Wandschouw afzuigkap

Wandschouw afzuigkap

Een wandschouw afzuigkap wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest standaard uitvoering loopt schuin af naar boven. Daarnaast heb je modellen die bovenop plat zijn. Als laatste heb je diagonale modellen. Diagonale modellen zijn aan de voorkant hoger dan aan de achterkant, waardoor je meer hoofdruimte hebt.

Geïntegreerde afzuigkap

Geïntegreerde afzuigkap

Een geïntegreerde afzuigkap hangt tussen twee bovenkastjes. Je voorziet hem van een keukenpaneel zodat hij één wordt met je keuken. Een geïntegreerde afzuigkap zie je niet, totdat je hem wilt gebruiken en open trekt. Wanneer je klaar bent klap je het frontpaneel terug en zie je niets meer van de afzuigkap.

Onderbouw afzuigkap

Onderbouw afzuigkap

Onderbouw afzuigkappen zijn vergelijkbaar met wandschouw afzuigkappen, alleen dan zonder schouw en vaak wat minder krachtig. Dit klassieke model afzuigkap hang je onder een bovenkastje of monteer je aan de wand. Plaats je een onderbouw afzuigkap onder een keukenkastje, dan kan de lucht via een afvoerbuis door het kastje naar buiten.

Vlakscherm afzuigkap

Vlakscherm afzuigkap

Een vlakscherm afzuigkap werk je netjes weg in je keukenkastje en zie je alleen tijdens het koken. Het uitschuifbare scherm steekt uit onder je keukenkast en vangt alle kookdampen op. Wanneer je niet kookt, zit het scherm verstopt en gaat het mooi op in de rest van je keukendesign. Het is belangrijk dat je de nismaten opmeet van het keukenkastje waarin je de kap plaatst.

Plafond afzuigkap

Plafond afzuigkap

Een plafond afzuigkap bevestig je in het plafond, boven je kookeiland. Het voordeel hiervan is dat de afzuigkap niet in het zicht hangt en je je hoofd niet stoot. Dit type afzuigkap is erg krachtig en geschikt voor gebruik in grote, open keukens.

Inbouw afzuigkap

Inbouw afzuigkap

Wil je zo min mogelijk van je afzuigkap zien? Kies dan voor een inbouw afzuigkap. Inbouw afzuigkappen worden netjes weggewerkt in een keukenkast. De motor van het apparaat bevindt zich ook in de kast. De afmetingen van een inbouw afzuigkap variëren van 53 tot 90 centimeter breed.

Eiland afzuigkap

Een eiland afzuigkap lijkt op een wandschouw afzuigkap, maar plaats je in het plafond en niet aan de wand. Dit type afzuigkap is geschikt om te plaatsen boven een kookeiland. Een eiland kap heeft een hoge afzuigcapaciteit en is vaak rond de 90 centimeter breed.

Verschillende afzuigsystemen

afzuigsystemen

Er zijn 3 soorten afzuigsystemen. Welke jij nodig hebt hangt af van de situatie bij jou thuis. Wanneer je een afvoer naar buiten hebt, kies je voor een afzuigkap die geschikt is om aangesloten te worden op een luchtafvoer. Wanneer je geen afvoer naar buiten hebt kies dan voor een recirculatiesysteem. Het is ook mogelijk dat je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wanneer dat het geval is, heb je een afzuigkap zonder motor nodig.

Afzuigcapaciteit en installatie

Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit is het maximale vermogen van de afzuigkap en wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. De capaciteit betekent hoeveel en hoe snel de afzuigkap lucht uit je keuken zuigt. Er is een handige berekening waarmee je bepaalt hoeveel afzuigcapaciteit een afzuigkap moet hebben voor jouw keuken. Heb je een open keuken? Dan is het belangrijk dat je voor een hoge afzuigcapaciteit gaat om je keuken weer fris te laten ruiken.

Gebruik en onderhoud

Extra informatie

Denk bij de aanschaf van je afzuigkap ook aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. Heb je een open keuken? Kijk dan ook eens naar het geluidsniveau of het een stil aparaat is. Wil je iets leuks met je afzuigkap? Kies dan voor een toffe functie, zoals een afzuigkap die op de juiste sterkte afzuigt dankzij een connectie met de kookplaat. Of een signaal wanneer je de vetfilters moet reinigen. Afzuigkappen lijken heel saai te zijn, maar niets is minder waar.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.131 beoordelingen