The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Devon

Advies over afzuigkappen

Je wilt een afzuigkap kopen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuzes. Als eerste zal je moeten bepalen welk type afzuigkap geschikt is voor jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om te weten over wat voor afzuigsysteem je woning beschikt.

1. Welk type afzuigkap is geschikt voor jou?

Het type afzuigkap dat geschikt is voor jouw situatie hangt af van de ruimte die je hebt en je persoonlijke voorkeur. Hieronder leggen wij de verschillende types uit.

Wandschouw afzuigkap

wandschouw afzuigkap

Een wandschouw afzuigkap wordt aan de muur gemonteerd en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest standaard uitvoering loopt schuin af naar boven. Daarnaast heb je modellen die bovenop plat zijn. Als laatste heb je zogenaamde diagonale modellen. Diagonale modellen zijn aan de voorkant hoger dan aan de achterkant, waardoor je meer hoofdruimte hebt.

Onderbouw afzuigkap

onderbouw afzuigkap

Onderbouw afzuigkappen zijn vergelijkbaar met wandschouw afzuigkappen, alleen dan zonder schouw en vaak wat minder krachtig. Dit klassieke model afzuigkap hang je onder een bovenkastje of monteer je aan de wand. Plaats je een onderbouw afzuigkap onder een keukenkastje, dan kan de lucht via een afvoerbuis door het kastje naar buiten. Wil je een gat in je keukenkast voorkomen, kies dan voor een afzuigkap met een recirculatiesysteem. De damp wordt dan gefilterd en terug de keuken in geblazen.

Vlakscherm afzuigkap

vlakscherm afzuigkap

Vlakscherm afzuigkappen werk je weg in de bovenkast. De lucht wordt afgezogen door middel van een uittrekbaar scherm. Zo hangt je afzuigkap praktisch uit het zicht en is hij er voor je wanneer je hem nodig hebt.

Geïntegreerde afzuigkap

geintegreerde afzuigkap

Een geïntegreerde afzuigkap hangt tussen twee bovenkastjes. Je voorziet hem van een keukenpaneel zodat hij één wordt met je keuken. Een geïntegreerde afzuigkap zie je niet, totdat je hem wilt gebruiken en open trekt.

Inbouw afzuigkap

inbouw afzuigkap

Wil je zo min mogelijk van je afzuigkap zien? Kies dan voor een inbouw afzuigkap. Inbouw afzuigkappen worden netjes weggewerkt in een keukenkast. De motor van het apparaat bevindt zich ook in de kast.

Eiland afzuigkap

eiland afzuigkap

Eiland afzuigkappen worden boven een kookeiland geplaatst. Eiland afzuigkappen zijn aan alle kanten netjes afgewerkt en worden aan het plafond gemonteerd.

Plafond afzuigkap

plafond afzuigkap

Een plafond afzuigkap wordt, niet geheel verrassend, in het plafond ingebouwd. Hierdoor is hij uitermate geschikt om boven een kookeiland geplaatst te worden.

2. Over welk afzuigsysteem beschik je?

Niet elke woning heeft dezelfde mogelijkheden qua afzuiging, het is dan ook van belang om goed te kijken naar de situatie bij jouw thuis. Afhankelijk daarvan moet je een afzuigkap met of zonder motor aanschaffen.

Luchtafvoersysteem

De eenvoudigste situatie is een afvoer naar buiten. In dat geval kies je voor een afzuigkap die geschikt is om aangesloten te worden op een luchtafvoer. Deze zal de kooklucht direct naar buiten afvoeren.

Geen afvoer naar buiten

Wanneer je geen afvoer naar buiten hebt kies dan voor een recirculatiesysteem. Hierbij filteren speciale filters de kooklucht alvorens het weer de keuken in te blazen. Naast afzuigkappen die standaard geschikt zijn voor recirculatie zijn met behulp van een speciale filter en/of ombouwset veel afzuigkappen om te bouwen voor gebruik in een recirculatie-opstelling. Een recirculatiesysteem is in de meeste gevallen minder efficiënt dan een directe luchtafvoer. Heb je de keuze, kies dan voor een luchtafvoersysteem.

Centraal afzuigsysteem

Het is ook mogelijk dat je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Wanneer dat het geval is heb je een afzuigkap zonder motor nodig. Het centrale afzuigsysteem zorgt dan immers voor het afzuigen van de kooklucht.

3. Hoe bepaal je de juiste afmetingen?

Een afzuigkap is bij voorkeur minimaal net zo breed als je kookplaat, maar hij moet natuurlijk wel in je keuken passen. Daarom is het van belang dat je alles goed opmeet.

Bij afzuigkappen die worden ingebouwd zoals inbouw- en plafond afzuigkappen zijn de breedte en diepte van de nis waarin de afzuigkap moet komen van groot belang. Bij geïntegreerde of vlakscherm afzuigkappen is het opmeten van de beschikbare breedte over het algemeen voldoende. De afmetingen verschillen natuurlijk per afzuigkap, vergeet dus niet de inbouwtekening en de afmetingen op de productpagina te bekijken.

Afstand tot kookplaat

Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte tussen de kookplaat en de afzuigkap aanwezig is. Dit ligt aan het type kookplaat, maar ook aan het model of merk. Controleer voor zekerheid altijd de handleiding van het product. Er zijn echter een paar wettelijke eisen waaraan je moet voldoen.

4. Hoe krachtig moet je afzuigkap zijn?

De afzuigcapaciteit van een afzuigkap wordt uitgedrukt in kubieke meters per uur. Hoeveel je nodig hebt hangt af van het formaat van je keuken en of deze open of gesloten is. Voor een open keuken heb je een afzuigkap met meer afzuigcapaciteit nodig, omdat de lucht zich makkelijker vespreidt. Kies je voor een afzuigkap met een te lage capaciteit, dan zuigt hij niet goed af. Bereken nu zelf gemakkelijk welke afzuigcapaciteit jouw keuken nodig heeft.

5. Wil je een stille afzuigkap?

Heb je een open keuken of wil je kunnen gewoon zo min mogelijk last hebben van een zoemende afzuigkap? Kies dan voor een afzuigkap met een geluidsniveau van onder de 50 decibel op de stand 2. Zo weet je zeker dat je afzuigkap niet teveel herrie maakt.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.485 beoordelingen