The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Wat is een snelkookpan?

In een snelkookpan gaar je ingrediënten in korte tijd, door ze onder een hoge druk te stomen. Koken met een snelkookpan bespaart je niet alleen veel tijd, maar het is ook gezonder dan wanneer je ingrediënten in water kookt. Je maakt bijvoorbeeld aardappelen, groenten of een stoofgerecht in een snelkookpan. In dit artikel leg ik uit hoe een snelkookpan precies werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Hoe werkt een snelkookpan?

deksel snelkookpan met stoom

In een snelkookpan gaar je ingrediënten vliegensvlug onder hoge stoomdruk. Je vult de pan met de ingrediënten en een scheut water of bouillon. Vervolgens sluit je de pan luchtdicht af met het deksel. Door de pan op een warmtebron te zetten, ontstaat er stoom en neemt de druk toe. Wanneer het gerecht klaar is, laat je eerst stoom ontsnappen via de ontluchtingsklep. Pas daarna is het veilig om het deksel eraf te halen.

De voordelen van een snelkookpan

snelkookpan met rijst

Koken met een snelkookpan gaat erg vlot. Stoofvlees hoeft niet de hele ochtend op te staan voordat het gaar is. In een snelkookpan is dit namelijk binnen 50 minuten klaar. Aardappelen kook je in zo’n 6 minuten beetgaar. Erg handig wanneer je doordeweeks snel een maaltijd op tafel wilt zetten. Daarnaast blijven vitamines beter behouden, omdat je de pan luchtdicht afsluit tijdens het koken. Zo voorkom je dat vitamines tijdens het koken door zuurstof worden afgebroken.

Dit maak je in een snelkookpan

snelkookpan met stoofpotje

Er zijn heel veel ingrediënten geschikt om te garen in een snelkookpan. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, stoofvlees, soep en rijst. Houd er rekening mee dat je altijd vocht toevoegt aan de pan, anders ontstaat er geen stoom. Het is daarom niet mogelijk om een knapperige bite te krijgen met deze kooktechniek. Eenpansgerechten maak je eenvoudig in een snelkookpan omdat je in één keer meerdere ingrediënten samen kookt.

Een snelkookpan of een kookpan?

deksel snelkookpan met stoomknop

Het verschil tussen een snelkookpan en een normale kookpan zit hem in het kookproces. Een traditionele kookpan vul je met water wat je vervolgens aan de kook brengt. Hierin kook je de ingrediënten gaar. Ook wanneer je het deksel op de kookpan plaatst, zal er altijd stoom en smaak ontsnappen. In een snelkookpan wordt onder hoge druk gekookt en dankzij de drukregelaar ontsnapt stoom gecontroleerd. Zo maak je ingrediënten sneller klaar en blijven vitaminen en smaak beter behouden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen