The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Wat is een spiegelreflexcamera en wanneer kies je hiervoor?

De naam zegt het al, een spiegelreflexcamera is een digitale camera met een spiegelsysteem. Via de spiegel kijk je naar je onderwerp. Een spiegelreflexcamera heeft een verwisselbaar lenzensysteem. We leggen je uit welke instellingen van de spiegelreflexcamera je aanpast en welke lenzen je gebruikt en wanneer je voor een spiegelreflexcamera kiest.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera

Moderne spiegelreflexcamera's zijn digitale camera's met een spiegelsysteem. Hierdoor kijk je via een spiegel door je lens naar het onderwerp. Bij systeemcamera's ontbreekt dit systeem waardoor je via een digitaal beeld in de viewfinder of op het scherm naar je onderwerpen kijkt. Door direct via de lens te kijken tijdens het fotograferen, bekijk je de onderwerpen op een analoge manier terwijl je ze vastlegt. Een ander kenmerk van de spiegelreflexcamera is de verwisselbare lens.

Welke beeldkwaliteit biedt een spiegelreflexcamera?

Beeldkwaliteit

Spiegelreflexcamera's hebben een sensor van minimaal APS C grootte. Dit is na Full Frame ongeveer de grootste sensor die je kunt krijgen. Hiermee maak je heldere en scherpe beelden met veel detail. Om een APS C sensor (en een spiegelsysteem) in een camera te laten passen, is een grote body nodig. Hoewel er tegenwoordig ook kleinere modellen bestaan, is de grootte van de meeste body's wel een nadeel van de spiegelreflexcamera.

Wat voor instellingen pas ik aan?

Instellingen aanpassen

Een spiegelreflexcamera heeft vaak diverse handmatige en (half)automatische instellingsmogelijkheden. Op de camera vind je verschillende knoppen en wieltjes waarmee je de instellingen tijdens het fotograferen aanpast. Zo stel je bijvoorbeeld handmatig de beste belichting in voor het perfecte plaatje. Of kies je een speciale stand waarmee je een goede portretfoto maakt. Hoe duurder het model, hoe meer opties er op het apparaat zitten. Deze modellen zijn erg geschikt voor de professionele fotograaf.

Welke lenzen kies ik voor mijn spiegelreflexcamera?

Lenzen voor spiegelreflexcamera

Omdat de spiegelreflexcamera al wat langer bestaat dan de systeemcamera, zijn er voor deze camera's meer lenzen beschikbaar. Je hebt de keuze uit verschillende type lenzen, zoals macro-, portret en landschapslenzen. Zo kies je de perfecte beeldhoek om jouw onderwerp mee vast te leggen. Het verwisselen van lenzen van een spiegelreflexcamera is erg eenvoudig. Kies je voor een telelens, houd dan wel rekening met het gewicht. Deze lenzen maken je camera ineens een stuk zwaarder.

Wanneer kies ik voor een spiegelreflexcamera?

Kiezen voor spiegelreflexcamera

Je kiest voor een spiegelreflexcamera als je je onderwerpen op een analoge manier wilt bekijken, direct via de lens. Daarnaast is de goede beeldkwaliteit een reden om voor dit type camera te kiezen. Je moet niet voor deze camera gaan als je op zoek bent naar een compact model, de meeste spiegelreflexcamera's zijn vrij groot. Dit komt ook door de verwisselbare lens. Maar het kiezen voor verschillende lenzen geeft je ook veel creatieve vrijheid, net zoals de diverse instellingsmogelijkheden.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen