The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Wat is een tv processor?

Een tv processor stuurt allerlei belangrijke functies in een tv aan, zoals de smart functies en beeldverbetering. Grote televisie merken ontwikkelen eigen intelligente processors om de beeldkwaliteit te verbeteren en televisies gebruiksvriendelijker te maken. In dit artikel lees je wat een processor is, wat deze doet om je kijkervaring te verbeteren en wat de beste processors van het moment zijn.

Soepele bediening van smart tv

Soepele bediening van smart tv

Met een smart tv wil je het liefst snel door het menu bladeren zodat je eenvoudig films en series streamt. Om zwaardere apps zoals Netflix of YouTube goed te laten werken, moet er een sterke processor in je smart tv zitten. Hoe beter de processor, hoe sneller apps op de tv opstarten en laden. Je wisselt dan ook ook snel tussen smart tv functies en live tv en scrollt gemakkelijk door het menu heen.

Snelle acties komen vloeiend in beeld

Het verschil tussen 50 hertz en 100 hz

De kracht van de processor bepaalt ook hoe vloeiend snelle acties worden weergegeven. Televisies hebben een beeldverversing van 50 of 100 hertz. Tv’s met een hoge beeldverversing van 100 hertz creëren extra frames zodat elke snelle actie vloeiend in beeld komt. Een krachtige processor heeft weinig tijd nodig om hierover na te denken en doet dit zo soepel en onzichtbaar mogelijk. Zo is elke snelle beweging vloeiend en scherp in beeld, zoals een raceauto die snel door een bocht rijdt.

Scherp en egaal beeld

Scherp en egaal beeld met 4K en 8K upscaling

Veel televisies met een 4K of 8K resolutie gebruiken upscaling. Dit betekent dat de tv het beeld scherper maakt wanneer je iets kijkt met een lage resolutie. De beste processors analyseren het beeld en gebruiken een database van beelden om wat jij kijkt op te schalen naar een hogere resolutie. Ook gebruiken sommige televisies ruisreductie om oneffenheden uit het beeld te krijgen. Dit is handig wanneer je beelden van een lage kwaliteit bekijkt, zoals een standaard YouTube video of dvd.

Beter contrast en realistische kleuren

Beter contrast en realistische kleuren met 10 bit

De betere processors geven de kleuren op je beeld zo levensecht mogelijk weer. Ze herkennen de beelden die je bekijkt en passen het contrast hierop aan. Hierdoor ogen kleuren levendiger en zie je meer details in hele lichte of juist donkere beelden. Ook kunnen krachtige processors objecten of personen in het beeld herkennen en deze een zo realistisch mogelijke kleurtint geven, zoals huidskleuren. Zo ziet het beeld er natuurgetrouw uit en krijgt het meer diepte.

Processors van verschillende merken

Samsung quantum 4k processor en sony x1 ultimate processor

De grotere televisie merken hebben elk hun eigen intelligente processor. LG heeft de A9 processor, Philips de P5 processor, Samsung de Quantum Processor 4K en de Quantum Processor 8K en Sony heeft de X1 Ultimate. Deze processors hebben hun eigen technieken, maar voeren ongeveer dezelfde functies uit. Deze processors worden vaak verbeterd om nieuwe technologieën te ondersteunen. Met de opkomst van 8K televisies is het bijvoorbeeld belangrijk dat de processors beelden goed kunnen upscalen naar een 8K resolutie.

De beste processor per merk

Processor
LG A9 Processor
Philips P5 Processor
Samsung Quantum Processor 4K en Quantum Processor 8K
Sony X1 Ultimate Processor


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen