The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Hoe kies je een tv met de beste beeldkwaliteit?

Wanneer je een tv met de beste beeldkwaliteit zoekt, krijg je de keuze uit een groot aantal specificaties. Zo wordt de beeldkwaliteit niet alleen bepaald door de scherpte, maar ook door het kleurbereik, de zwartweergave en de helderheid van het beeld. Om je te helpen met je keuze, hebben we de belangrijkste specificaties op een rij gezet.

Een beeldkwaliteit kiezen

Beeldkwaliteit tv kiezen

De volgende eigenschappen bepalen de beeldkwaliteit van een tv:

  • Scherpte
  • Verversingssnelheid
  • Zwartweergave
  • Kleurdiepte
  • Helderheid
  • Kijkhoek en reflectie
  • De processor

Voor elke tv in ons assortiment beoordelen wij hoe goed ze presteren op deze eigenschappen. Vervolgens kennen we een score toe aan de tv, variërend van Standaard tot Uitstekend. Je gebruikt hierdoor maar één filter in plaats van meerdere wanneer je de beste beeldkwaliteit zoekt.

Scherpte

Scherpte van een tv

Scherpere beelden zorgen ervoor dat je kleine details beter ziet. Denk aan grassprieten, het rugnummer van een voetballer of de baardharen van een acteur. Het beeld is hierdoor extra realistisch. De scherpte wordt bepaald door de resolutie van de tv, waarvan 4K de bekendste is. Veruit de meeste televisies beschikken over de 4K resolutie. Een 8K televisie is weer 4 keer scherper dan een 4K televisie. Dit verschil is vooral merkbaar bij televisies vanaf 65 inch.

Verversingssnelheid

Verversingssnelheid of Hertz waarde

Aan de verversingssnelheid, ofwel hertz waarde zie je hoe vloeiend bewegingen in beeld komen. Dit is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld naar een rijdende trein of de opslag van een tennisser kijkt. De hertz waarde bepaalt hoeveel frames de tv per seconde toont. Hoe hoger de waarde, hoe vloeiender de beweging. Je kunt een frame zien als een plaatje. Wanneer je plaatjes snel achter elkaar afspeelt, zie je een bewegend beeld. Een 100 hertz tv toont 2 keer zoveel plaatjes per seconde als een 50 hertz tv. Dit betekent dat hij snelle acties vloeiender toont.

Zwartweergave

Zwartweergave en local dimming

Sommige tv’s tonen zwarte beelden dieper en nauwkeuriger dan andere. Hierdoor leveren ze een sterker contrast tussen kleur- en grijstinten. Als extra voordeel zie je hiermee minder beeldfouten tijdens donkere scènes. Een voorbeeld van zo’n beeldfout is een lichte gloed rondom sterren in een donkere hemel. Hoe goed een tv zwarte beelden toont, is afhankelijk van de achtergrondverlichting. OLED tv’s kunnen elke pixel individueel dimmen of uitschakelen, waardoor ze zwarte beelden perfect weergeven. In dit artikel lees je hier meer over.

Kleurdiepte

Kleurdiepte en HDR

De kleurdiepte bepaalt hoeveel kleuren je op de tv bekijkt. Een 8 bit tv toont ongeveer 17 miljoen kleuren, maar bij een 10 bit tv zijn dit er meer dan een miljard. Simpel gezegd heeft een 10 bit tv meer potloden om het beeld in te kleuren. We noemen deze tv’s ook HDR tv’s, doordat ze het brede kleurbereik van HDR beelden tonen. Er komen tegenwoordig meer films, series en games uit in de HDR kwaliteit. Deze eigenschap wordt daardoor steeds belangrijker.

Helderheid

Helderheid en UHD Premium

Naast de kleurdiepte is ook de helderheid belangrijk voor de kleurweergave van een tv. Een scherm moet namelijk een hoge helderheid bereiken om felle kleurtinten te tonen. Op deze manier komt een lichtinval in een donker bos extra intens in beeld. De beste HDR tv’s bereiken zowel een diepe zwartweergave als een hoge helderheid, zodat ze een krachtig contrast weergeven. Je herkent deze tv’s aan het UHD Premium certificaat.

Kijkhoek en reflectie

Kijkhoek en reflectie

De kijkhoek bepaalt hoe schuin je voor de tv kunt zitten voordat de kleuren vervormen of de helderheid daalt. Het is ook handig als het scherm bestand is tegen reflecties bij fel dag- en kunstlicht. Zo voorkom je dat het contrast aangetast wordt of dat lichtbronnen als lampen weerspiegeld worden in het scherm.

De processor

De processor is de motor achter de beeldtechnieken van de televisie. Een tv processor doet het rekenwerk om het beeld zo scherp, helder en kleurrijk mogelijk te maken. Intelligente processors gebruiken een database om beelden te herkennen en te bepalen hoe een beeld verbeterd kan worden. Zo maakt een processor beelden van een lagere resolutie extra scherp of bepaalt deze het beste contrast. Met een slimme processor kijk je dus naar de best mogelijke beeldinstellingen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.159 beoordelingen