The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Waar moet ik op letten tijdens het kiezen van een tv?

Je nieuwe televisie kiezen hoeft helemaal niet lastig te zijn, zolang je weet waar je op moet letten. De belangrijkste zaken om rekening mee te houden zijn: wáár je naar kijkt en wát je kijkt. Op deze pagina lees je waar je op moet letten tijdens het kiezen van een nieuwe tv.

Een tv kiezen

Een tv kiezen

Wanneer je een nieuwe tv uitzoekt, zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

  • Gebruikssituatie
  • Schermformaat
  • Resolutie
  • Smart functies
  • SDR of HDR
  • Aansluitingen
  • Geluidskwaliteit
  • Plaatsing

Gebruik

Welke tv past bij jou

Misschien weet je al precies waar je de tv voor wilt gebruiken. Denk aan tv programma's kijken, series streamen of gamen. Of zoek je een tv voor een kleine kamer of caravan? Om je zoektocht extra eenvoudig te maken, leggen we per gebruikssituatie uit welke eigenschappen belangrijk zijn. Ook raden we per situatie de tv's met de beste prijs-kwaliteitsverhouding aan.

Formaat

Baseer deze keuze op de kijkafstand en de schermresolutie van de televisie. Zit je ver van de tv, dan is de ondertiteling op een klein scherm niet duidelijk zichtbaar. Full HD beelden van een Blu-ray of dvd speler zien er op een gemiddeld schermformaat gedetailleerd uit. Op een grote tv worden deze beelden minder scherp weergegeven, waardoor je beter een 4K tv kunt kiezen.

Resolutie

Resolutie

De resolutie bepaalt hoe scherp het beeld is. Zo is de 4K resolutie 4 keer scherper dan Full HD. Als je veel tv programma's of dvd's kijkt, heb je aan een Full HD televisie genoeg. Deze bronnen ondersteunen geen 4K. Er verschijnen steeds vaker 4K Blu-rays en 4K video's op Netflix en YouTube. De laatste spelcomputers als de PS4 Pro of Xbox One S ondersteunen deze resolutie ook. Met een 4K tv ben je dus voorbereid op de toekomst.

Smart tv

Smart tv

Verbind een smart tv met internet en krijg toegang tot apps, internet en online video's. Op deze manier stream je films en series via Netflix of YouTube en kijk je gemiste uitzendingen terug. Gebruik je geen apps of heb je een externe mediaspeler? Dan hoef je niet te kiezen voor een smart tv, maar het is ook niet nodig die toestellen te ontwijken. Een smart tv werkt namelijk ook prima als 'gewone' tv.

HDR

HDR

Een HDR tv geeft meer dan een miljard kleuren weer, mits de video in HDR geschoten is. Met HDR video's ben je verzekerd van realistische kleuren en heldere beelden. Ben je van plan om een 4K Blu-ray speler of spelcomputer te kopen of een Netflix Premium abonnement af te sluiten? Deze bronnen ondersteunen HDR, waardoor het een goed idee is om voor een HDR tv gaan.

Aansluitingen

Aansluitingen tv

Sluit je veel apparaten aan op je tv, zoals een Chromecast, decoder, Blu-ray speler en een spelcomputer? Kies dan voor een televisie met voldoende HDMI ingangen om constant kabels wisselen te voorkomen. Dat wisselen is niet goed voor je tv, je HDMI kabels en je humeur. Als je een soundbar hebt die alleen over een optische aansluiting beschikt, controleer dan of de tv een optische uitgang heeft.

Geluid

Geluid tv

Tv's worden steeds platter, waardoor er minder ruimte is voor speakers. Het gevolg hiervan is dat het geluid van een tv snel tegenvalt. De effecten van actiefilms klinken allesbehalve spectaculair en de stem van een acteur komt niet duidelijk naar voren in de mix. Om je tv geluid te verbeteren, combineer je de tv met een soundbar of home cinema set.

Montage

Montage tv

Wil je de televisie op een tv meubel zetten dat minder breed is dan het apparaat? Kies dan een tv die een standaard in het midden heeft, in plaats van een tv waar voetjes aan de linker- en rechterkant zitten. Als je de tv aan de muur wilt hangen, heb je een muurbeugel nodig. Let hierbij op of de Vesa maten van de tv en de beugel hetzelfde zijn.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 17.006 beoordelingen