The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Chiara

Wat betekent het energielabel van je was-droogcombinatie?

Vanaf 1 maart 2021 hebben alle was-droogcombinaties een nieuw energielabel. Op deze labels vind je alle informatie over het energie- en waterverbruik van je apparaat. Ook zie je hier het vulgewicht, het geluidsniveau en de QR code die je naar de technische specificaties stuurt. In dit artikel lees je alles over het energielabel van je was-droogcombinatie.

Onderdelen op het energielabel

Op het energielabel van een was-droogcombinatie staan de volgende onderdelen:

  • QR-code
  • Energieklasse wassen en drogen
  • Energieverbruik per 100 was- en droogbeurten
  • Vulgewicht
  • Waterverbruik
  • Programmaduur
  • Centrifugeresultaat
  • Geluidsniveau

We lichten de onderdelen in dit artikel verder uit.

QR code op je energielabel

QR code

Aan de bovenkant van je energielabel vind je een QR code. Wanneer je deze code scant, kom je op een website van de Europese Unie terecht. Naast de informatie die je op je energielabel ziet staan, geeft deze website extra productspecificaties en pictogrammen weer over je apparaat. Zo zie je bijvoorbeeld testrapporten en andere technische informatie over het energieverbruik. Met de QR code weet je alles over je was-droogcombinatie.

Energieklasse wassen en drogen

Energielabel

Op je energielabel vind je 2 energieklassen. De linker klasse geeft aan hoe energie-efficiënt de automaat is wanneer je kijkt naar het wassen en drogen samen. De rechter energieklasse geeft aan hoe energiezuinig de machine is wanneer deze één wascyclus draait. Deze klassen zijn altijd gebaseerd op het ECO 40°C en 60°C wasprogramma. De energieklassen lopen van A tot en met G. Vanaf energieklasse D is het geen energiezuinig apparaat.

Energieverbruik per was- en droogbeurt

Energieverbruik

Bij het energieverbruik vind je hoeveel kilowattuur je verbruikt tijdens het wassen en drogen. Aan de linkerkant zie je de hoeveelheid kilowattuur die je per 100 volledige cycli verbruikt. Een volledige cyclus is zowel een was- als een droogbeurt. Aan de rechterkant zie je het energieverbruik in kilowatturen per 100 wasbeurten.

Vulgewicht

Vulgewicht

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilogram kleding je kunt wassen en drogen. In een was-droogcombinatie droog je altijd minder kleding dan dat je maximaal kunt wassen. Let dus op dat je bij een volle wasbeurt een deel van het wasgoed uit de trommel haalt voordat je het droogt. Wanneer je een nieuwe was-droogcombinatie zoekt, kijk je naar het maximale vulgewicht tijdens het wassen. Zo doe je met 9 kilogram vulgewicht de was voor 5 personen.

Waterverbruik

Waterverbruik

Het waterverbruik vertelt je hoeveel liter water je machine per wasbeurt verbruikt. Aan de linkerkant vind je het waterverbruik voor de was- en droogcycli. Rechts zie je het waterverbruik voor alleen wassen.

Programmaduur

Programmaduur

De programmaduur op het energielabel van je was-droogcombinatie geeft aan hoe lang de automaat erover doet om een volle belading te wassen. Aan de linkerkant zie je de totale programmaduur van het wassen en drogen samen. Aan de rechterkant zie je het aantal uren en minuten, gebaseerd op het ECO 40°C en 60°C programma.

Centrifugeresultaat

Centrifugeresultaat

Het centrifugeresultaat geeft aan hoe droog je wasgoed uit de machine komt na de wascyclus. Aan het einde van het wassen centrifugeert de machine je wasgoed om zoveel mogelijk water uit je kleding te halen. Zo is de hoeveelheid restvocht zo laag mogelijk wanneer je het droogt.

Geluidsniveau

Geluidsniveau

Bij het geluidsniveau zie je hoe luid je was-droogcombinatie is tijdens het centrifugeren van je wasgoed. Voor een stille was-droogcombinatie zit je goed met een geluidsniveau onder de 73 decibel. Is je apparaat luider dan 78 decibel? Dan raden we aan dat je deze in een afgesloten wasruimte plaatst.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.590 beoordelingen