The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giorgos

Wat is het paneeltype van je monitor?

Het paneeltype is een onderdeel van je monitor dat de beeldkwaliteit sterk beïnvloedt. In totaal bestaan er 4 soorten paneeltypes, met unieke voor- en nadelen. In dit artikel lees je wat het paneeltype precies is, welke soorten er zijn en welke het beste bij je past.

Wat is het paneeltype?

De 3 meest voorkomende paneeltypes bij monitoren

Het schermpaneel is het onderdeel van je monitor dat het beeld weergeeft. Dit is kort gezegd het belangrijkste onderdeel van je beeldscherm. De 3 bekendste paneeltypes zijn IPS, TN en VA, die gebruik maken van lcd technologieën. Deze hebben een laag met achtergrondverlichting, zoals gebruikelijk in lcd schermen. Het vierde en nieuwste paneeltype is OLED. Bij dit type lichten de pixels zelf op. Elk paneeltype beïnvloedt de beeldkwaliteit en biedt eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je gebruik.

IPS: grote kijkhoek

Een monitor met IPS paneel, met de grootste kijkhoek en de helderste kleuren

IPS staat bekend als het beste paneeltype dat de lcd techniek gebruikt. Naast de helderste beeldweergave hebben IPS panelen ook de breedste kijkhoek van maximaal 178 graden. Zo zie je vanuit bijna iedere kijkhoek dezelfde scherpe beelden. IPS panelen hebben een lage verversingssnelheid als groot nadeel. Dit betekent dat er strepen ontstaan achter een snel bewegend voorwerp, ook wel ghosting genoemd. Dit maakt IPS geschikt voor beeldbewerking en het kijken van films, maar minder geschikt voor gaming.

TN: hoge verversingssnelheid

TN monitoren hebben de hoogste verversingssnelheid, maar de laagste kleurscherpte

TN panelen zijn populair onder gamers. Dit paneeltype is goedkoper om te produceren en heeft een hogere verversingssnelheid dan IPS en VA. Naast de hoge verversingssnelheid, hebben TN panelen ook de laagste reactietijd. Hierdoor veranderen de pixels binnen 1 of 2 milliseconden van kleur, waardoor de bewegingen levensecht lijken. Deze prestaties gaan wel ten koste van de beeldkwaliteit en de kijkhoek. Kleuren ogen fletser en beelden zijn minder scherp wanneer je niet direct voor het scherm zit.

VA: goed gemiddelde

VA monitoren bieden een goed gemiddelde qua kwaliteit, maar een hoge reactietijd

Het VA paneel is het perfecte gemiddelde tussen IPS en TN. VA heeft een bredere kijkhoek en scherpere kleuren dan een TN paneel en een hogere verversingssnelheid dan een IPS paneel. De voordelen van een VA paneel zijn de hoge contrast- en zwartwaarden. Hierdoor is het verschil tussen donker en licht goed te zien. Het nadeel van VA panelen is dat ze een hoge reactietijd hebben. VA panelen reageren minder snel op veranderingen, waardoor snelle bewegingen onscherper zijn.

OLED: individueel oplichtende pixels

Een OLED monitor biedt de allerbeste beeldkwaliteit, maar heeft als gevaar dat het beeld in kan branden bij langdurig gebruik

Daar waar IPS, TN en VA panelen achtergrondverlichting gebruiken, geven de pixels op een OLED paneel zelf licht. Hierdoor past het scherm zelf de helderheid van de pixels aan voor de beste weergave. Kleuren, details en contrasten ogen veel levendiger dan op een paneel met lcd technieken. Echt zwart is dus echt zwart. Het nadeel? OLED monitoren zijn momenteel nog lastig verkrijgbaar en zijn bovendien erg prijzig. Daarnaast branden OLED panelen sneller in bij statische beelden en een lange weergave. Bij normaal gebruik is dit zeldzaam, maar houd dit in je achterhoofd.

Voordelen per gebruikssituatie

Specialist gebruik 2 schermen om te werken

Werk, studie en thuis: VA en IPS

Wanneer je niet gamet of aan beeldbewerking doet, is een VA paneel al snel voldoende. Je hebt een brede kijkhoek, scherpe beelden en een hogere verversingssnelheid wanneer je toch een spelletje wilt spelen. Wanneer je liever voor beeldkwaliteit kiest, is IPS de uitkomst. Door de brede kijkhoek gebruik je de monitor bijvoorbeeld ook samen met een collega of vriend.

Specialist aan het gamen

Gaming: TN en VA

Competitief gamen vraagt om een hoge verversingssnelheid en lage reactietijd. In dat geval zijn details minder belangrijk en kies je voor een TN paneel. Shooters en racegames profiteren hier het meeste van. Speel je liever open world games, zoals GTA V en Assassin's Creed: Valhalla? Kies dan voor een VA scherm. Zo houd je een hoge verversingssnelheid, maar geniet je van meer detail en scherpere kleuren tijdens het gamen.

Specialist aan de slag met beeldbewerking

Beeldbewerking: IPS en OLED

Levendige kleuren, heldere beelden en scherpe details zijn belangrijk bij beeldbewerking. Zowel IPS als OLED panelen bieden de voordelen die je nodig hebt voor het professionele werk. Deze panelen bieden de beste beeldkwaliteit en kleurweergave tot op de kleinste details. Zo ga je secuur te werk. IPS schermen zijn momenteel beter verkrijgbaar dan OLED.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen