The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe kies ik de resolutie van mijn monitor?

De juiste resolutie van je monitor is belangrijk voor een scherp beeld. De resolutie geeft het aantal beeldpunten in de breedte en hoogte van het scherm aan. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Een hoge resolutie zoals QHD of 4K is vooral belangrijk bij het bewerken van foto's en video's of als je veel werkruimte nodig hebt voor al je vensters. Voor het kijken van films en series op je monitor is een full hd resolutie vaak al voldoende. Let op! Kies je voor een groter scherm, dan wil je ook een hogere resolutie.

Wat is resolutie?

De schermresolutie is het aantal pixels in de breedte en de hoogte van je scherm. Veel standaardresoluties hebben een naam. Zo noemen we een resolutie van 1920 bij 1080 pixels Full HD en een resolutie van 3840 bij 2160 pixels wordt 4K genoemd. Het aantal pixels bepaalt samen met de maat van het scherm hoe scherp het beeld is. Een full hd resolutie ziet er op een 22 inch scherm bijvoorbeeld veel scherper uit dan op een scherm van 27 inch. Dit komt omdat hetzelfde aantal pixels verspreid is over een groter oppervlak. Bij een 27 inch scherm bijvoorbeeld kies je bijvoorbeeld voor een resolutie van 2560 x 1440 pixels (QHD).

Welke resolutie heb je nodig?

Welke resolutie je nodig hebt hangt dus af van de grootte van je monitor en waarvoor je je monitor wil gebruiken. Werk je veel met Photoshop, After Effects of andere bewerkingssoftware of maak je gebruik van software waarbij je veel vensters tegelijk open hebt staan, dan is een scherm met een hoge resolutie zoals 4K belangrijk. Een hoge resolutie zorgt namelijk niet alleen voor een scherp beeld, maar ook voor extra ruimte voor je vensters. Kijk je een film in Full HD of werk je vooral aan tekstbestanden, dan is een Full HD resolutie meestal voldoende. Ook als je een gamer bent die liever op een hoge FPS gamet dan op een groot 4K scherm, dan kies je voor een Full HD scherm (met hoge refresh rate).

Tim
Artikel van:
Tim
Monitorspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 42.055 beoordelingen