The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Giorgos

Wat betekent de pixeldichtheid van je monitor?

De pixeldichtheid van je monitor geeft aan hoeveel pixels er per inch weergegeven worden op je monitor. Hoe hoger dit getal, hoe scherper de weergave op je scherm is. De resolutie en het schermformaat bepalen de juiste pixeldichtheid voor je monitor. Wat dit betekent en waar je op moet letten, leggen wij je in dit artikel uit.

Wat is pixeldichtheid?

Pixeldichtheid geprojecteerd op het scherm van een LG monitor

Je scherm toont een gigantisch aantal pixels die het beeld vormen. Hoeveel pixels je hebt, hangt af van je resolutie. Zo heeft een full hd monitor 1.080 pixels, een QHD monitor 1.440 pixels en een 4K monitor 2.160 pixels. De pixeldichtheid geeft de hoeveelheid pixels per inch aan en hangt af van het schermformaat en de resolutie. Hoe hoger het aantal ppi (pixels per inch), hoe scherper het beeldscherm is. Om het overzichtelijk te houden, hebben we 4 niveau's.

  • Een basis pixeldichtheid loopt van 0 tot 95 ppi
  • Een standaard pixeldichtheid loopt van 95 tot 110 ppi
  • Een hoge pixeldichtheid loopt van 110 tot 140 ppi
  • Een zeer hoge pixeldichtheid loopt van 140 ppi en hoger

Wat bepaalt de pixeldichtheid?

De pixels in de hoogte, pixels in de breedte en het schermdiagonaal zijn van invloed op de pixeldichtheid

De resolutie en het schermformaat bepalen de pixeldichtheid. Een 24 inch full hd monitor heeft bijvoorbeeld een ppi van 93. De pixels worden met elkaar vermenigvuldigd en gedeeld door het schermdiagonaal in inches. Bij de 24 inch full hd monitor, vermenigvuldig je dus de 1.080 en 1.920 pixels met elkaar en deel je dat uiteindelijk door 24. Bij een groter scherm deel je de resolutie dus door een groter getal, waardoor de pixeldichtheid ook lager is. Je hebt daarom bij grotere schermen een hogere resolutie nodig.

Hoe merk je dit op je monitor?

Het verschil tussen 4K en full hd is ook zichtbaar in de pixeldichtheid van de monitor

De pixeldichtheid beïnvloedt de beeldkwaliteit van je monitor. Een 29 inch monitor met full hd resolutie heeft bijvoorbeeld een ppi van 75. Als gevolg hiervan oogt het beeld gerekt, korrelig en onscherp. Zoals gezegd, hoe lager het aantal ppi, hoe korreliger het scherm. Daarom raden wij minimaal een QHD resolutie aan voor monitoren vanaf 27 inch. Hiermee voorkom je een korrelig en gerekt beeld op je monitor.

Wat is het beste aantal ppi per gebruikssituatie?

Werk en studie op de monitor van een specialist

Werk en studie: 75 - 110 ppi

Voor kantoorwerk en studie voldoen in principe alle monitoren. Wanneer je slechts één venster open hebt is 75 ppi voldoende. Multitasken vraagt om een hoger aantal ppi. Hoe meer pixels je monitor heeft, hoe groter je schermruimte is. Werk je met meer programma's tegelijkertijd, dan raden wij een monitor met 95 tot 110 ppi aan. Let er wel op dat je ppi niet te hoog is. Een ppi boven de 140 verkleint tekst en iconen zodanig, dat deze niet meer goed zichtbaar zijn.

Specialist aan het gamen

Gaming: 95 - 140 ppi

Het beste aantal ppi voor gaming hangt af van je type game en het formaat waarop je gamet. Een gemiddelde van 95 of 110 ppi is voldoende voor iedere gamer. Hiermee geniet je van de details die de game biedt, zonder dat alles korrelig oogt. Voor open world games komt een hoger aantal ppi goed uit. Neem bijvoorbeeld GTA V. De wolkenkrabbers ogen van veraf stukken scherper met een hoog ppi.

Specialist aan de slag met beeldbewerking

Beeldbewerking: 110 - 140 ppi

Inzoomen tot op de kleinste details voor nauwkeurige bewerking is een belangrijk onderdeel van beeldbewerking. Met een hoog aantal ppi maak je tot op de pixel de juiste aanpassingen. Zo zie je zelfs de kleinste oneffenheden in je projecten en pas je de kleuren en schaduwen tot in de details aan.

Speciale resoluties voor grote monitoren

Specialist aan het gamen op een ultrawide monitor

Om korrelige en uitgerekte beelden te voorkomen zijn er speciale ultrawide resoluties ontworpen. Waar een 24 inch full hd monitor een resolutie van 1.920 x 1.080 heeft, is deze voor een 34 inch naar 2.560 x 1.080 opgeschaald. Hetzelfde geldt voor QHD, wat voor ultrawide monitoren WQHD heet. Hierdoor geniet je van dezelfde scherpte, zonder dat je beeld korrelig of uitgerekt oogt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen