The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jos

Hoe kies je het beste beeldformaat voor je monitor?

Je bent op zoek naar een nieuwe monitor, maar er zijn tientallen verschillende formaten. Bijvoorbeeld 24 inch of 27 inch. Welk formaat heb jij nou nodig en past het beeldscherm wel op je bureau? En hoe zit dat met inches? In dit artikel helpen we jou het beste beeldformaat voor je monitor te kiezen.

Beeldformaat kiezen

Beeld formaat scherm formaat monitor

Het beeldformaat is één van de belangrijkste keuzes die je maakt wanneer je een computerscherm koopt. Een te klein scherm is moeilijk af te lezen en biedt weinig schermruimte, maar een te groot scherm past misschien niet op je bureau.

  • 22 inch: kleine bureau's en zakelijk gebruik
  • 24 inch: algemeen en zakelijk gebruik
  • 27 inch: pc gaming, films en design
  • 29 inch (vaak ultrawide): voor gaming, films, design en zakelijk
  • 32 inch: console gaming, films en design
  • 34 inch (ultrawide): voor gaming, films en zakelijk gebruik
  • 38 inch (ultrawide): voor gaming, films en professionele designers
  • 49 inch (super ultrawide): voor professionele designers en gamers

Beeldformaat: van inch naar cm

Beeldformaat monitor inch centimeter cm

Het beeldformaat van een monitor wordt uitgedrukt in inch. Hiermee wordt het schermdiagonaal bedoeld. Dit is de afstand tussen de rechterbenedenhoek en de linkerbovenhoek van het scherm. Een inch is een Amerikaanse term en meet 2,54 centimeter. Voor het gemak noemen we bij elk inchformaat het aantal centimeters.

Kijkafstand en bureauformaat

De kijkafstand is de aanbevolen afstand tussen je ogen en de monitor

De kijkafstand en het formaat van je bureau zijn van invloed op je keuze. Voor de beste weergave is het belangrijk dat je niet te dicht op of te ver van het scherm zit. Buiten deze afstand worden beelden snel onduidelijk. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze op je bureau past. Zo past een 34 inch ultrawide monitor niet op een klein bureau en wil je ook niet dat je monitor in het niet valt op een groot bureau. Meet daarom voor aanschaf je bureau op.

22 inch: kleine bureau's en zakelijk gebruik

22 inch monitor

Een 22 inch monitor meet 56 centimeter en is daarmee redelijk klein. Hierdoor is deze vooral geschikt voor een studentenwoning of voor zakelijk gebruik. Voor het lezen en typen van tekst, internetten en het werken in Excel heb je niet altijd een groot formaat nodig. Een 22 inch monitor past op een klein bureau, maar is ook erg geschikt voor een dual setup met 2 schermen. Zo verdubbel je de schermruimte, zonder dat de monitoren al te veel plek op je bureau innemen.

24 inch: algemeen en zakelijk gebruik

24 inch monitor

24 inch is met 61 centimeter in diagonaal het standaard formaat voor alledaags gebruik, kantoorwerk en studeren. Op monitoren van dit formaat blijft full hd (1080p) aardig scherp. Doordat ze niet te groot zijn, zet je ze gemakkelijk in een setup met 2 schermen. Een 24 inch monitor is ook geschikt voor gaming, hoewel een iets groter formaat prettiger is. Kijk je veel films of bewerk je hobbymatig je foto's? Kies dan voor een 24 inch QHD monitor.

27 inch: pc gaming, films en design

27 inch monitor

Met een 27 inch monitor, of 69 centimeter diagonaal, heb je veel schermruimte. Hierdoor is 27 inch erg geschikt voor gaming, grafische vormgeving en beeldbewerking. Je gaat door het grotere formaat meer op in je game of film. Voor een 27 inch scherm raden wij een QHD of 4K resolutie aan. Door het grotere formaat kan full hd namelijk onscherp overkomen. Let op, een 27 inch pc scherm neemt redelijk wat ruimte in.

29 inch: pc gaming, films, design en zakelijk gebruik

Een 29 inch scherm

Een 29 inch monitor, of 74 centimeter in diagonaal, ondersteunt vaak een ultrawide beeldverhouding. Hierdoor is 29 inch een goede optie wanneer je een ultrawide scherm wilt, maar geen ruimte hebt voor een 34 inch monitor. Je geniet van dezelfde voordelen, waaronder de bredere schermruimte en films kijken in ultrawide settings. Bij gamen vergroot je de field of view en geniet je van een groter overzicht. Zo ben je tegenstanders altijd een stap voor.

32 inch: console gaming, films en design

32 inch monitor

Een 32 inch monitor meet 81 centimeter in diagonaal en is een groot beeldscherm voor de liefhebbers van entertainment. Deze monitoren zijn erg groot als je dichtbij zit en daarom geschikt om van een afstandje te gamen en films en series te kijken. Wil je toch van dichtbij helemaal opgaan in je Photoshop project, zorg dan dat je een 32 inch 4k monitor of 1440p monitor kiest. Zo blijft het beeld scherp. Een 32 inch monitor neemt wel veel ruimte in op je bureau of kastje.

34 inch (Ultrawide): gaming, films en zakelijk gebruik

34 inch ultra wide scherm

Alle bovenstaande monitoren, behalve 29 inch, hebben een 16:9 beeldverhouding. Dit is de standaard voor monitoren en tv's, waarbij het scherm iets breder is dan hij hoog is. Een Ultrawide monitor heeft een beeldverhouding van 21:9 en meet ongeveer 86 centimeter. Het scherm is net zo hoog als een 24 inch 16:9 scherm, maar een stuk breder. Dit zorgt voor 30 procent meer schermruimte, waardoor je meer vensters naast elkaar plaatst, games speelt in ultrawide modus of films kijkt zonder zwarte randen.

38 inch: gaming, films en professionele designers

38 inch monitor

Wanneer je nog meer schermruimte nodig hebt, is een 38 inch monitor de uitkomst. Met een diagonaal van 96 centimeter heb je bijna hetzelfde formaat als met dubbele 24 inch monitoren. Hierdoor heb je een ruimer overzicht van je werk en open je nog meer vensters naast elkaar. Het grote formaat is geschikt voor professionele foto- en videobewerking, of het kijken van films en het gamen in ultrawide verhouding zonder zwarte randen.

49 inch (Super Ultrawide): professionele designers en gamers

Super ultra wide monitor 49 inch zo groot als 2 monitoren

Een 32:9 monitor is bij uitstek geschikt voor foto- en videobewerking in meerdere vensters of voor super ultrawide gaming. Waar een Ultrawide scherm iets breder is dan een 'normaal' scherm, is een Super Ultrawide scherm maar liefst 2 keer zo groot. Door de beeldverhouding van 32:9 en het schermdiagonaal van 125 centimeter is het net alsof je 2 beeldschermen hebt staan, maar dan zonder vervelende schermrand in het midden. Ook voor drukke analisten, programmeurs of developers kan de extra schermruimte geen kwaad.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.312 beoordelingen