The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Richard

Advies over een twee schermen set-up

Het gebruik van 2 schermen naast elkaar biedt een aantal voordelen. Zo heb je dankzij een dubbel scherm zowel op kantoor als thuis extra werkruimte voor je browser, spreadsheets of foto- en videobewerking. Wij vertellen je wat de voordelen zijn van een dubbel scherm en waar je op let voor aanschaf.

(Thuis)werken en multitasken

Thuiswerken multitasken 2 monitoren

Werk je thuis, dan is werken met 2 beeldschermen heel praktisch. Je hebt als het ware een groot bureaublad waarop je werkt. Werk je veel met data of cijfermatige informatie, dan creëert een duo-setup overzicht op je linker- of rechter beeldscherm. Zo verwerk je gegevens sneller. Bovendien multitask je sneller een gemakkelijk met een dual screen. Zo houd je een chat applicatie met collega's of klanten open of heb je een browser snel bij de hand om gegevens te zoeken.

Voor grafisch gebruik

2 monitoren grafisch gebruik

Werk je regelmatig in video- of fotobewerkingssoftware, dan zorgt een duo-setup voor een goede workflow. Je kiest helemaal zelf wat je doet met 2 schermen. Geef een map weer met alle foto's die je bewerkt, gebruik het scherm als preview modus om direct wijzigingen te zien of geef je browser weer ter ondersteuning en als vergelijkingsmateriaal.

Gamestreams en video walkthroughs

Gamestreams video walkthroughs 2 monitoren

Een game volledig weergeven op 2 schermen is niet aan te raden. De actie speelt zich voornamelijk af in het midden van je scherm, en daar bevindt zich de schermrand. Wel gebruik je dit tweede scherm voor een walkthrough of YouTube video terwijl je gamet. Stream je via Twitch of YouTube, dan gebruik je het dubbele scherm voor je chats, stream-instellingen en om te reageren op comments.

Meerdere schermen of een Ultrawide?

Ultrawide monitor

Game je regelmatig of speel je vaker films en series af, dan is een Ultrawide mooier en prettiger in gebruik dankzij het ontbreken van een schermrand. Films speel je op een Ultrawide monitor namelijk af in bioscoopverhouding, zonder zwarte balken. In games heb je een breder speelveld om in de spelwereld te bewegen.

Ergonomisch werken met twee schermen

Het werken met 2 schermen heeft als voordeel dat je minder vensters hoeft te openen en sluiten. Hierdoor gebruik jij je toetsenbord en muis minder, wat beter is voor je handen en polsen. Het nadeel is dat het lastiger is een neutrale nek-positie te behouden. Je zal je hoofd onvermijdelijk meer bewegen dan met één scherm. Het doel is het beperken van deze nekbewegingen door een goede plaatsing van je set-up. Dit hangt af van hoe jij je scherm gebruikt.

2 beeldschermen

50/50 gebruik

Bij gelijkmatig gebruik van de monitoren plaats je de schermen op armlengte afstand, met de binnenste randen precies in het midden. Draai de schermen een klein beetje naar binnen zodat ze naar je toe staan. Werk je een tijdje op 1 scherm? Positioneer dan je stoel, toetsenbord en muis direct voor dat scherm.

2 beeldschermen

80/20 gebruik

Gebruik je één monitor meer dan de andere? Plaats dat scherm dan recht voor je. Het extra scherm zet je ernaast en draai je naar je toe. Zorg dat het extra scherm aan de kant van je dominante oog staat. Welk oog je dominante oog is bepaal je als volgt:

 • Maak een diamant met je wijsvingers en duimen.
 • Kies een object zoals een lamp of kamerplant op ongeveer 6 meter afstand.
 • Strek je armen voor je uit en plaats het object in het midden van de diamant.
 • Sluit eerst je linkeroog en vervolgens je rechteroog.
 • Bij welk geopend oog zat het object in het midden? Dit is je dominante oog.

Waar let je nog meer op?

Kies bij voorkeur precies dezelfde monitor. Anders zie je hinderlijke kleurverschillen, een storende tussenrand, variaties in helderheid en hoogteverschillen als je tweede scherm niet in hoogte verstelbaar is. Zorg ervoor dat de volgende specificaties hetzelfde zijn:

 • Paneeltype voor dezelfde kijkhoeken.
 • Dezelfde kleurinstellingen en helderheid.
 • Een dunne bezel (schermrand).
 • Verstelbaarheid in hoogte.

Heb je een laptop en wil je een tweede monitor voor gebruik met je laptop? Lees hier over de voordelen van een monitor naast je laptopscherm.

Hulp nodig bij het installeren van je tweede scherm?

Onze monitoren specialist geeft je graag extra uitleg

Maak een belafspraak

 • Word gebeld door een monitoren specialist
 • Krijg persoonlijk hulp bij het installeren van je tweede scherm
 • Je wordt binnen 4 minuten gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback