The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Wat is het verschil tussen een open en gesloten koptelefoon?

Bij het uitzoeken van een koptelefoon moet je de keuze maken tussen een open klankkast, gesloten klankkast of semi open klankkast. Een gesloten klankkast blokkeert geluid zowel van binnen als van buiten, terwijl een open klankkast geluid doorlaat. Een gesloten klankkast is daarom geschikt voor gebruik in een luidruchtige omgeving en een open klankkast voor thuis en in de studio. Een semi open klankkast combineert de voor- en nadelen van beide varianten. Je leest er meer over in dit artikel.

De verschillende klankkasten

Gesloten klankkast

Gesloten klankkast

Veruit de meeste koptelefoons hebben een gesloten klankkast. Deze gesloten achterkant zorgt ervoor dat geluid van buitenaf wordt geblokkeerd. Andersom lekken deze koptelefoons ook geen geluid naar de buitenwereld. Zo stoor je niemand en kun je helemaal opgaan in je muziek. Een koptelefoon met gesloten klankkast is vooral geschikt wanneer je in een lawaaiige omgeving muziek luistert, zoals op straat, in de bus of op kantoor. Omdat de druk in een gesloten klankkast makkelijker kan worden opgebouwd dan bij een open klankkast, geniet je vaak van een betere basweergave. Het nadeel van een gesloten klankkast is dat je oren sneller gaan gloeien en het geluid minder ruimtelijk klinkt.

Open klankkast

Open klankkast

Koptelefoons met een open klankkast laten zowel geluid van binnen als van buiten door. Daarom zijn ze niet geschikt voor gebruik in een luidruchtige omgeving. Wel zijn koptelefoons met een open klankkast geschikt voor thuisgebruik of in de studio. Ingenieurs gebruiken koptelefoons met een open klankkast veelal omdat het geluid het meest in de buurt komt van het geluid uit speakers. Het klinkt natuurgetrouw, ruimtelijk en de bas is niet overdadig. Wanneer je in de studio vocalen opneemt, kun je beter kiezen voor een gesloten klankkast. Deze lekt namelijk geen geluid richting de microfoon. Al voorkomt een open klankkast een drukkend gevoel op je oren, waardoor je hem langdurig kunt dragen.

Semi open klankkast

Semi open klankkast

Een koptelefoon met een semi open klankkast combineert de voordelen van een open en gesloten klankkast. Door een semi open klankkast ben je niet volledig afgesloten van omgevingsgeluid en klinkt de muziek natuurgetrouw zonder dat bepaalde frequenties te veel benadrukt worden. Semi open koptelefoons zijn daarom geschikt voor gebruik in de studio. Als je in de studio gitaarspel of drums opneemt, kan een semi open koptelefoon handig zijn omdat je je eigen geluid door de oorschelpen heen hoort.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 15.478 beoordelingen