The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Jan

De verschillen tussen de aansluitingen op een laptop

Je zoekt een aansluiting op je laptop, maar je weet niet hoe deze eruitziet. Of je staat op het punt om een laptop te kopen en je wil weten waar je de verschillende aansluitingen voor gebruikt. Op deze pagina hebben wij de belangrijkste in- en uitgangen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je de juiste poort hebt.

Beeldaansluitingen: hdmi, vga en DisplayPort

HDMI aansluiting op een laptop

Hdmi

Op deze uitgang sluit je een hdmi kabel aan. Je verstuurt via deze verbinding beeld- en geluidssignalen naar een monitor, televisie of beamer. De hdmi aansluiting is de meest gebruikte beeldaansluiting op een laptop.

VGA aansluiting op een laptop

Vga

Via de vga uitgang, sluit je een laptop ook op een monitor, televisie of beamer aan. Bij vga is de beeldoverdracht in tegenstelling tot hdmi, analoog en niet digitaal. Omdat tegenwoordig veel beeldschermen de signalen digitaal verwerken, wordt voornamelijk gebruik gemaakt van hdmi en DisplayPort.

DisplayPort aansluiting op een laptop

DisplayPort

De DisplayPort is de opvolger van vga en dvi. Je sluit met de DisplayPort uitgang een laptop op een monitor aan. DisplayPort kabels halen een hogere bandbreedte dan hdmi kabels. Bij een hogere bandbreedte geeft de kabel meer signalen tegelijkertijd door wat zorgt voor een hogere verversingssnelheid. Dit heeft voornamelijk een voordeel als je meerdere monitoren op je computer aansluit. Ook wanneer je gamet op je computer, is het vanwege een hogere verversingssnelheid beter om een DisplayPort kabel te gebruiken om een monitor te verbinden.

Data-aansluitingen: usb, ethernet, Thunderbolt en usb C

Usb aansluiting op een laptop

Usb

Op de usb ingang sluit je een usb stick of externe harde schijf aan voor het overdragen van bestanden zoals documenten, foto's en video's. Of sluit accessoires zoals een muis en toetsenbord aan. Ook gebruik je de usb ingang om andere apparaten als bijvoorbeeld je smartphone of iPhone op je laptop aan te sluiten. In het laatste geval worden de apparaten ook van stroom voorzien via de usb ingang. Zo laad je de apparaten tijdens de bestandsoverdracht ook op.

Ethernet aansluiting op een laptop.

Netwerk (ethernet)

Met de netwerk ingang sluit je een laptop op je bedrade thuisnetwerk en het internet aan. Dit doe je door de ingang via een UTP netwerkkabel met je router te verbinden. Een bedrade netwerkverbinding is sneller en stabieler dan wifi.

Thunderbolt/Usb C aansluiting op een laptop.

Thunderbolt en usb C

Thunderbolt 3 en usb C maken gebruik van dezelfde stekker. Via Thunderbolt en usb C zet je data over, sluit je monitoren op je laptop aan, maar laad je jouw laptop ook op. Een veelzijdige oplossing dus, die je steeds vaker in compacte laptops ziet ter vervanging van andere aansluitingen.

Geluidsaansluiting: hoofdtelefoon of speakers (3,5 mm)

3,5 mm aansluiting op een laptop.

Op deze uitgang sluit je een bedrade hoofdtelefoon, oortjes, headset of luidsprekers met een 3,5 millimeter kabel aan. Dat is handig als je in stilte naar een film of serie wilt kijken. Of een videogesprek via Skype voert en de microfoon van je headset gebruikt.

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je zeker weten dat je potentiële nieuwe laptop de juiste aansluitingen heeft? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen