The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Emmie

Hoe waterdicht is mijn horloge?

Water kan je horloge beschadigen. Zo kan water bijvoorbeeld zorgen voor condens onder de wijzerplaat, of roest in het uurwerk. Ook leren horlogebanden kun je beter drooghouden omdat dit anders ten koste van de kwaliteit van het leer gaat. Toch zijn er ook horloges die wel bestand zijn tegen water. In dit artikel lees je daar meer over.

ATM en Bar

ATM Bar

De meeste horloges zijn tot op zeker niveau waterdicht, al zijn deze niveaus verschillend. De mate van waterdichtheid wordt vaak uitgedrukt in ATM (atmosfeer) of bar. Op de achterkant van je horloge staat meestal aangegeven of het waterdicht is of niet. Toch kan dit misleidend zijn. Zo worden de begrippen 'waterproof' en 'waterresistant' vaak door elkaar gebruikt. Kijk daarom altijd naar de ATM certificering of het aantal bar van het horloge.

Verschillende gradaties

  • 3 ATM Deze horloges zijn spatwaterdicht. Je draagt ze tijdens het handenwassen.

  • 5 ATM Deze horloges draag je ook onder de douche.

  • 10 ATM Met deze horloges kun je zwemmen en watersporten. Het is wel belangrijk om te letten op grote temperatuurverschillen om condensvorming te voorkomen.

  • 20 ATM Deze horloges zijn geschikt voor duiken tot ongeveer 30 meter en alle andere watersporten.

  • 100 ATM Kies voor horloges met deze certificering wanneer je gaat diepzeeduiken.

Tips

  • Zout water is extra schadelijk voor je horloge. Ook kan het een leren horlogeband erg beschadigen. Spoel je horloge na contact met zout water goed af.
  • Niet alleen water kan je horloge beschadigen, maar ook temperatuurverschillen van het water. Deze zorgen namelijk voor condensvorming achter het horlogeglas dat de wijzerplaat bedekt. Meestal is deze condens tijdelijk, maar soms ook niet.
  • Horloges met een hoge waterdichtheidscertificering hebben vaak een kroon die je indrukt waardoor er geen water het horologe inloopt.
Artikel van:
Emmie Horlogespecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 14.792 beoordelingen