The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Hoe zorg ik ervoor dat mijn pc sneller opstart in Windows 10?

Je hebt een laptop of computer, maar het opstarten gaat een stuk trager dan voorheen. Gelukkig heeft Windows 10 een handige functie aan boord waarmee je jouw notebook weer sneller op laat starten. Hoe dat werkt, leggen we hier voor je uit.

Start Taakbeheer op

Taakbeheer Windows 10.
  • Klik met de rechtermuisknop op de Start knop, links onderin in je scherm.
  • Klik vervolgens op Taakbeheer.
  • Klik in taakbeheer op het tabblad Opstarten.

Je ziet nu een lijst van alle programma's die standaard met Windows mee opstarten. Alle programma's in deze lijst hebben invloed op het opstartgedrag van Windows. Maar hoe kom je erachter welke programma's het meeste invloed hebben? Klik hiervoor op de Invloed op opstarten kolom. Windows sorteert nu de programma's die de grootste impact hebben op het opstartproces en plaatst deze bovenaan.

Programma's uitsluiten

Opstartprogramma's Windows 10 pc uitschakelen.

Vervolgens is het aan jou om te bepalen welke programma's je uit wilt sluiten van het opstartproces. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het programma en kies vervolgens voor Uitschakelen. Denk goed na over welke programma's je uitsluit. Een virusscanner wil je bijvoorbeeld niet uitsluiten, omdat je wilt dat deze altijd op de achtergrond aan staat. Een programma dat je minder vaak gebruikt is juist wel nuttig om uit te sluiten.

  • Het nadeel: het duurt een fractie langer voordat het programma is opgestart als je deze gaat gebruiken.
  • Het voordeel: het programma draait niet continu mee op de achtergrond zonder dat je het gebruikt. Hierdoor voelt Windows sneller aan tijdens het gebruik en start je laptop ook sneller op.

Ga via bovenstaande methode net zo lang door totdat je tevreden bent over de opstartsnelheid van je laptop of computer. Hoe meer programma's je uitsluit, hoe sneller je pc opstart. Succes!© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.861 beoordelingen