The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Hoe maak je jouw lawaaiige laptop stiller?

Je hebt al tijden last van het lawaai dat je laptop maakt en daar wil je iets aan doen. Het kan aan meerdere dingen liggen, zoals een zware Intel Core i5 of i7 processor liggen. Maar ook aan een aantal problemen die zelf te verhelpen zijn. Hier geven we jou een aantal tips om jouw lawaaiige laptop stiller te maken.

Processen beëindigen

Taakbeheer op een Windows computer

Als de ventilator van je laptop tekeer gaat, en dus veel geluid maakt, kan het betekenen dat er veel programma's tegelijkertijd geopend zijn. Dat kunnen programma's zijn die op de achtergrond draaien zonder dat je ze nodig hebt, zoals programma's die automatisch openen bij het opstarten van je laptop. Hier leggen we in 3 stappen uit hoe je deze programma's beëindigt, waardoor je laptop vaak wat stiller wordt.

1. Open taakbeheer Druk Ctrl + Alt + Delete tegelijkertijd in. Er verschijnt een blauw scherm met een aantal opties. Hierin klik je op Taakbeheer.

2. Klik bovenin het tabje Processen aan

3. Beëindig processen Klik op het proces dat je wilt stoppen. Rechts onderin het venster zie je de knop Beëindigen". Als je hierop klikt, sluit Windows het geselecteerde proces af. Naast het proces zie je de kolom 'CPU', met achter elk proces een percentage. Dit is het percentage van de kracht van je processor die hij aan dat proces besteedt. Zo zie je snel welk programma er mogelijk voor zorgt dat je laptop veel geluid maakt. Let er wel op dat je geen programma's van Intel, Windows, het merk van je laptop en eventueel NVIDIA of AMD beëindigd. Let alleen op de programma's met hoge percentages.

Een laptopstandaard met actieve koeling

Een laptop standaard met actieve koeling en een MacBook

Een manier om je laptop stiller te krijgen is het gebruiken van een laptopstandaard met actieve koeling. Deze standaarden beschikken over ingebouwde ventilatoren die stiller zijn dan de ventilatoren in je laptop. Ze zorgen ervoor dat je laptop minder moeite moet doen om af te koelen, waardoor het geluid afneemt.

Je laptop schoonmaken

Ventilator in een laptop

Wat een reden kan zijn van een luidruchtige laptop kan stof zijn. In de loop der tijd dringt er altijd stof je laptop en dus ook de ventilatoren binnen. Hierdoor voert je laptop de warmte minder snel af en moeten de ventilatoren op volle toeren draaien, wat veel geluid veroorzaakt.

Een luchtspray kan uitkomst bieden. Maak je laptop open en blaas met luchtspray het stof van de ventilatoren af. Hierdoor kan de warme lucht weer makkelijk ontsnappen en hoeft jouw laptop minder hard zijn best te doen, wat weer geluid scheelt.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen