The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Hoe maak je jouw lawaaiige laptop stiller?

Je hebt last van het lawaai dat je laptop maakt en wil daar iets aan doen. Het kan aan meerdere dingen liggen, zoals het uitvoeren van zware taken als fotobewerking. Maar ook aan een aantal problemen die zelf te verhelpen zijn. Hier geven we jou een aantal tips om jouw lawaaiige laptop stiller te maken.

Laptop stiller maken

Man op gele bank werkt met HP laptop.

Er zijn verschillende oplossingen voor een lawaaiige laptop. Welke voor jou werkt, is afhankelijk van het onderliggende probleem.

  1. Beëindig processen.
  2. Gebruik een laptopstandaard met actieve koeling.
  3. Maak de ventilatoren van je laptop schoon.

Processen beëindigen

Taakbeheer op een Windows computer

Als de ventilator van je laptop veel geluid maakt, kan dit beteken dat er veel programma's tegelijkertijd open staan. Soms draaien er programma's op de achtergrond zonder dat je ze nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat ze automatisch openen bij het opstarten van je laptop. Hier leggen we je uit hoe je deze programma's afsluit, zodat je laptop stiller wordt.

1. Open taakbeheer Druk Ctrl + Alt + Delete tegelijkertijd in. Er verschijnt een blauw scherm met een aantal opties. Hierin klik je op Taakbeheer.

2. Klik bovenin het tabje Processen aan

3. Beëindig processen Klik op het proces dat je wil stoppen. Rechts onderin het venster zie je de knop Beëindigen. Klik op deze knop om het proces af te sluiten. Naast het proces zie je de kolom 'CPU', met achter elk proces een percentage. Dit is het percentage van de kracht van je processor die hij aan dat proces besteedt. Zo zie je snel welk programma er mogelijk voor zorgt dat je laptop veel geluid maakt. Let er wel op dat je geen programma's van Intel, Windows, het merk van je laptop en eventueel NVIDIA of AMD beëindigt

Een laptopstandaard met actieve koeling

Een laptop standaard met actieve koeling en een MacBook

Een manier om je laptop stiller te krijgen is het gebruiken van een laptopstandaard met actieve koeling. Deze standaarden hebben ingebouwde ventilatoren die stiller zijn dan de ventilatoren in je laptop. Ze zorgen ervoor dat je laptop minder moeite moet doen om af te koelen, waardoor het geluid afneemt.

Je laptop schoonmaken

Ventilator in een laptop

Wat een reden kan zijn van een luidruchtige laptop kan stof zijn. In de loop der tijd dringt er altijd stof je laptop en dus ook de ventilatoren binnen. Hierdoor voert je laptop de warmte minder snel af en moeten de ventilatoren op volle toeren draaien, wat veel geluid veroorzaakt. Met een luchtspray kun je het stof van je ventilatoren afblazen. Je moet hier wel je laptop voor openmaken, dus doe dit alleen als je weet hoe dit moet.

Hulp nodig bij het resetten van je laptop?

Onze laptop specialist geeft je graag extra uitleg

Maak een belafspraak

  • Word gebeld door een laptop specialist
  • Krijg persoonlijke hulp bij het resetten van je laptop
  • Je wordt direct gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.083 beoordelingen