The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jos

Waar moet je op letten bij het kiezen van een stille laptop?

Eindelijk! Je gaat een nieuwe laptop kopen. Maar sommige laptops produceren flink wat herrie. En je wilt geen essay typen of artikel lezen op een laptop die lawaai maakt. Voor welke laptop moet je dan gaan? Hier helpen we jou op weg bij het kiezen van een stille laptop.

In het kort

Wil je graag een stille laptop? Kies dan een laptop met de volgende specificaties:

  • Een Intel Core M processor
  • Een shared videokaart
  • Een SSD schijf

De processor

Surface laptop met los Type Cover en Intel Core m3 en Intel Core m5 7e generatie iconen.

Omdat laptops met een Intel Core i5 of i7 vaak lawaaierig zijn, is het aan te raden om te kiezen voor een Intel Core m processor. Deze processors zijn weliswaar minder krachtig, maar zorgen voor minder herrie. Een Core m processor heeft geen ventilator meer nodig, en juist dat zorgt voor een stille laptop. Een andere optie voor minder geluid is een Intel Core i3, Celeron of Atom, maar let wel op: hiermee is je laptop een stuk minder snel.

Een shared videokaart

Asus laptop met Windows 10 startmenu op beeldscherm.

Speel je geen zware games op je laptop, kies dan voor een laptop met alleen een shared videokaart. Een extra dedicated videokaart zorgt voor meer warmte en zet de ventilator van je laptop alleen maar harder aan het werk.

Een SSD

Acer laptop.

Een harde schijf kan van zichzelf aardig wat geluid maken, dus ga daarom voor een laptop met een SSD. Daarnaast maakt een SSD je stille laptop ook nog eens een stuk sneller.

Toch een krachtigere laptop nodig?

Heb je toch echt een i5 of i7 processor nodig, voor bijvoorbeeld foto's of video's bewerken? Of ben je een fanatiek gamer en kun je niet zonder dedicated videokaart? Dan is er een grotere kans dat je laptop lawaai maakt en vaak kan dit ook niet anders. Lees daarom eerst goed de reviews van een laptop door, want het kan per model verschillen hoeveel geluid hij maakt.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 17.047 beoordelingen