The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Welke processor heb je nodig in jouw laptop?

De processor is het hart of het brein van de laptop. Het is dan ook hét centrale onderdeel, dat voor een belangrijk deel bepaalt hoe snel je notebook is en wat je er allemaal mee kunt. Op deze adviespagina vergelijken we processoren en helpen we je het antwoord te vinden op de vraag: welke processor heb je nodig voor welke gebruikssituatie?

Welke processor past het beste bij mijn gebruik?

Processors zijn er in veel varianten. Tijdens je zoektocht naar de juiste laptop is de belangrijkste vraag: waar ga je jouw laptop voor gebruiken? Herken jij je in één van onderstaande situaties, bekijk dan welke processor wij aanraden voor deze specifieke situatie. Op de pagina met alle laptops kun je ook links op de pagina bij Aanbevolen voor gebruik jouw gebruikssituatie selecteren.

In het kort

Gebruikssituaties Mogelijk met...
Internetten, e-mailen & tekstverwerken Elke processor
Onderweg Elke processor
Studie AMD Ryzen 3, Intel Core i3 of hoger
Foto's bewerken AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Video's bewerken AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger
Games spelen AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger (+ videokaart)

Internetten, e-mailen & tekstverwerken en onderweg

Man werkt aan presentatie op laptop met kopje koffie naast hem op tafel.

Internetten, mailen en tekstverwerken

Dit zijn eenvoudige taken die je op elke laptop uitvoert. Val je in deze categorie, dan hoef je dus niet speciaal te letten op de processor. Een Intel Pentium of Celeron processor is voldoende. Het is wel zo dat je met een betere processor meerdere dingen tegelijk doet. Dus: én internetten, én een muziekje luisteren, én je mail checken, én een filmpje downloaden.

 • Geschikte processor: Alle processors
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 3 / Intel Core i3 of beter
Man stopt laptop in zijn rugzak.

Onderweg

Laptops voor onderweg hebben een inch formaat van maximaal 15,6 en wegen maximaal 1,5 kilogram. Iedere processor is geschikt voor gebruik onderweg. Dus ook een Intel Celeron of Pentium processor. Het is belangrijker om te kijken naar het gewicht en de afmeting van de laptop.

 • Geschikte processor: Alle processors
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 3 / Intel Core i3 of beter

Studie en foto's bewerken

Meisje werkt op laptop in trein.

Studie laptop

Als student wil je een laptop met genoeg rekenkracht die je ook nog makkelijk meeneemt. Een degelijke processor, bijvoorbeeld een Intel Core i3, is dan ook aan te raden. Zo zoek je naar informatie terwijl er 20 tabbladen tegelijkertijd openstaan of werk je met analyse programma's als SPSS of Excel.

 • Geschikte processor: AMD Ryzen 3 / Intel Core i3 of hoger
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 3 / Intel Core i3
Man werkt in Photoshop op laptop.

Foto's bewerken

Fotoshoppen vraagt meer rekenkracht van je laptop en dus een betere processor. Wil je regelmatig foto's bewerken, ga dan voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. Kies daarnaast voor minimaal 8 GB aan werkgeheugen.

 • Geschikte processor: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5 of hoger
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5

Video's bewerken en games spelen

Man bewerkt video's op laptop.

Video's bewerken

Het bewerken van video's belast je laptop. Zeker tijdens het renderen of bij het bewerken van bestanden met een hoge resolutie. Software zoals Adobe Premiere Pro kan alle processorkernen benutten en zo haal je dus zeker voordeel uit een quad-core processor. Verder is 8 GB werkgeheugen aanbevolen. Wil je dat video's sneller renderen? Ga dan voor een laptop met een dedicated videokaart zoals de NVIDIA GeForce GTX 1650.

 • Geschikte processor: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5 of beter
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7
Meisje speelt Witcher op gaming laptop.

Games spelen

Vrijwel iedere laptop is geschikt om een potje Candy Crush of Angry Birds op te spelen. Als je echter recente en zwaardere games wil spelen, dan heb je een model nodig met een krachtigere processor. Let wel op dat een goede videokaart daarbij essentieel is voor het spelen van zware games. Een instap gaming videokaart begint bij de NVIDIA GeForce GTX 1650. Wil je zwaardere games spelen? Ga dan voor een RTX videokaart zoals de NVIDIA GeForce RTX 3060.

 • Geschikte processor: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5 of beter
 • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je graag eerst een paar laptops vasthouden en testen? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen