The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Welke videokaart heb je nodig in jouw laptop?

Als je wil gamen, je VR-bril wil aansluiten of 3D modellen wil maken met je laptop, dan heb je een laptop met dedicated videokaart nodig. Alleen met een videokaart is een laptop in staat beelden vloeiend weer te geven op je scherm tijdens het gamen of ontwerpen. Maar welke videokaart heb je waarvoor nodig? Dat vertellen we je in dit artikel.

Laptop videokaart kiezen

Het is belangrijk dat de videokaart van je laptop krachtig genoeg is voor de taken die je ermee gaat uitvoeren. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wil ik een AMD of NVIDIA videokaart?
  • Waar ga ik mijn laptop voor gebruiken?

Wat voor videokaarten zijn er?

Coolblue medewerker in winkel helpt klant met het kiezen van een laptop.

De videokaarten die je in een laptop terugvindt zijn van AMD of NVIDIA. Beide van deze merken beschikken over een groot scala aan aanbod, al zijn de top videokaarten van NVIDIA vaak net iets krachtiger dan die van AMD. Zo zijn de AMD Radeon RX kaarten dedicated en bij NVIDIA zijn dit de GeForce kaarten. Beide fabrikanten hebben kaarten voor elke gebruikssituatie. Bedenk van tevoren wat je wil doen met je laptop en selecteer op basis hiervan de juiste laptop.

Wil je internetten of foto’s bewerken?

MacBook in koffiebar met op beeldscherm Coolblue vlog op YouTube.

Wil je enkel een filmpje kijken op YouTube, Instagram bekijken of je vakantiefoto’s retoucheren? Dan heb je geen dedicated videokaart nodig. Een laptop zonder dedicated videokaart is dan voldoende. Als je met fotobewerking aan de gang wil, moet je er wel rekening mee houden dat je minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor nodig hebt om soepel te werk te gaan.

Wil je video's bewerken?

Man bewerkt video's op MacBook Pro

Voor het bewerken van video's zijn vooral de processor en het werkgeheugen belangrijk, maar ook de videokaart heeft invloed. Hoe groot die invloed is, hangt af van het bewerkingsprogramma dat je gebruikt. Zo staat DaVinci Resolve bekend als een programma dat veel gebruikmaakt van de videokaart. Een dedicated videokaart zorgt ervoor dat jouw project sneller is gerenderd. Kies voor een videokaart met minstens 4 gigabyte VRAM, zoals de NVIDIA GeForce GTX 1650 Super.

Wil je gamen?

Meisje gamet op laptop.

Wil je gamen, dan moet je je afvragen wat voor games je gaat spelen en op welke instellingen je games speelt. Hoe grafisch intensiever de games, hoe krachtiger de videokaart moet zijn om met een stabiele frames per seconde te spelen. Kies minimaal een GTX 1650 kaart wanneer je vooral weinig veeleisende games speelt. Wil je elke game op de hoogste instellingen spelen, kies dan voor minimaal een RTX 3060. Zo heb je ook genoeg kracht voor de toekomst.

Wil je games in virtual reality spelen?

Man speelt games met VR bril op.

Wil je games in VR spelen, dan heb je een krachtige videokaart nodig. En een VR-bril natuurlijk. De minimale eis qua videokaart voor VR is een GTX 1060. Wil je dat je games soepeler draaien of dat de kwaliteit van je virtuele omgeving toeneemt, ga dan voor een RTX 2070, 2080 of zelfs een 2080Ti. Zo weet je zeker dat je VR games er goed uitzien en de optimale frames per seconde haalbaar is.

Advies op maat in de winkels

Laptops in de winkel.

Wil je je potentiële nieuwe laptop graag eerst even testen? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist over welke laptop het beste bij jouw gebruikssituatie past? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.

Hulp nodig bij het kiezen?

Onze laptop specialist helpt je graag met het vinden van de beste laptop voor jou.

Maak een belafspraak

  • Word gebeld door een laptop specialist
  • Krijg persoonlijk advies op basis van jouw wensen
  • Je wordt direct gebeld.
Coolblue specialist

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 20.854 beoordelingen