The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

De verschillende versies van Windows 10

Windows 10 heeft inmiddels veel verschillende edities. Windows 10 in S-modus is een variatie op Windows 10 Home en Pro, daarom is het tijd om deze nieuwkomer te vergelijken met Windows 10 Home en Pro; veruit de bekendste edities. Op deze pagina vind je de verschillen tussen de besturingssystemen en lees je welke editie het beste aansluit bij jouw gebruik.

In het kort

Windows 10 Home, Windows 10 in S-modus en Windows 10 Pro hebben een hoop gemeen, zoals een aantal standaard Windows features. Er zijn echter ook verschillen die de besturingssystemen weer compleet anders van elkaar maken. Die verschillen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Vergelijking tussen Windows 10 Home, Windows 10 in S-modus en Windows 10 Pro

Windows 10 Home Windows 10 in S-modus Windows 10 Pro
Windows startmenu Ja Ja Ja
Programma's buiten de Windows Store Ja Nee Ja
Alleen Microsoft Edge (en Bing) Nee Ja Nee
BitLocker Nee Ja Ja
Microsoft Update for Business Nee Ja Ja
Remote Desktop Nee Ja Ja
Assigned Access Nee Nee Ja

Windows 10 Home

Acer laptop op bureau in kamer.

De bekendste versie van Windows is ongetwijfeld Windows 10 Home. Dit besturingssysteem is geïnstalleerd op de meeste laptops en is geschikt voor thuisgebruik. Je vindt in deze versie het bekende startmenu en je installeert er zo'n beetje alle software op die je maar wil.

Windows 10 Pro

Vrouw lacht om wat ze op beeld Yoga laptop ziet.

Windows 10 Pro is met name geschikt voor zakelijke toepassingen. Zo heeft Pro de functies Remote Desktop en Windows Update for Business. Via Remote Desktop heb je vanaf je laptop toegang tot computers binnen jouw domein. Met Windows Update for Business voert een netwerkbeheerder voor meerdere computers tegelijkertijd Windows Updates uit. In Windows 10 Pro heb je daarnaast meer mogelijkheden om je laptop te beschermen dan in Windows 10 Home. Hier heeft je laptop wel een TPM chip voor nodig, die hardwarematig je data versleutelt.

Windows 10 in S-modus

Man met koptelefoon gebruikt touchscreen laptop in tabletmodus.

Windows 10 in S-modus kan ook goed gebruikt worden voor zakelijke toepassingen. Dit besturingssysteem beschikt namelijk ook over Remote Desktop, BitLocker en Microsoft Update for Business. Windows 10 in S-modus is een lichter besturingssysteem en daarmee sneller dan Home en Pro. Daarnaast gaat de batterij langer meer. Met Windows 10 in S-modus heb je alleen de keuze uit de apps die verkrijgbaar zijn in de Windows Store. Zo heb je minder kans om virussen binnen te halen via besmette downloads of software.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen