The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Hoe kies je een zaagblad voor je afkortzaag?

Het materiaal, de hoeveelheid tanden of de dikte van het zaagblad hebben veel effect op het eindresultaat van je werkstuk. Je wilt geen gerafelde planken gebruiken voor een vlonder of schutting, maar je wilt ook niet te lang bezig zijn met het snel op maat zagen van materiaal dat niet mooi, maar functioneel moet zijn. Waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste zaagblad, vertellen we in dit artikel.

In welk materiaal wil je zagen?

Zaagblad voor verschillende materialen

Bedenk je bij het kiezen van het juiste zaagblad welke materialen je gaat verzagen. Elk type materiaal heeft een andere structuur die vraagt om een 'eigen' zaagblad op het gebied van hardheid, het aantal tanden of de dikte. Je kunt je voorstellen dat je voor het doorzagen van massief hardhout een harder en kwalitatief beter zaagblad nodig hebt, dan wanneer je alleen met spaanplaat aan de slag gaat. Voor hardere materialen heb je een zaagblad met minder tanden nodig dan voor zachte materialen. Ben je van plan om zowel aluminium, laminaat, plastic en bijvoorbeeld kunststof op maat te zagen en wil je daar niet allemaal verschillende zaagbladen voor in huis halen? Dan is een universeel zaagblad een slimme keuze.

Wil je een grove of precieze zaagsnede?

Soort zaagsnede

Het aantal tanden van een zaagblad heeft veel invloed op de zaagsnede. In de basis geldt: met een zaagblad met weinig tanden werk je snel en maak je grove zaagsneden. Heeft een zaagblad veel tanden, dan worden je zaagsneden zuiverder en werk je preciezer. Ga je balken afkorten voor constructie, dan is een grove zaagsnede niet storend en is een zaagblad met 24 tanden genoeg. Maar bij het maken van een tafelblad, boekenkast of het op maat zagen laminaat wil je wel een nette en splintervrije afwerking. In dat geval is een zaagblad met 48 of zelfs 72 tanden een betere keuze. Zorg ervoor dat er tijdens het zagen minimaal 3 tanden in het materiaal aanwezig zijn. Zijn dit er minder, verstel dan de diepte van de afkortzaag totdat dit wel het geval is.

Hoe diep en breed wil je zagen?

Breedte en diepte van zaagblad

Hoe diep je wilt zagen hangt natuurlijk af van de dikte van het materiaal. Voor plinten of kozijnen is een maximale zaagdiepte van 65 millimeter genoeg. Maar ga je vurenhouten balken afkorten, dan heb je een groter bereik nodig. In dat geval wil je een afkortzaag gebruiken waar een groot zaagblad op past, denk aan een diameter vanaf ongeveer 250 millimeter. Logischerwijs kom je daarmee dieper in het materiaal dan met een zaagblad van 210 millimeter. Op een afkortzaag past maar 1 specifieke maat zaagblad, dus is het niet mogelijk verschillende maten zaagbladen te gebruiken. Ook de maximale zaagbreedte ligt per afkortzaag vast. Ook hier is het logisch dat hoe groter het zaagblad, hoe breder de planken of panelen zijn die je doormidden zaagt.

Hoe groot moet het asgat zijn?

Asgat van zaagblad

Een afkortzaag heeft een vaste maat aanhechting om het zaagblad mee te bevestigen. Is dit 30 millimeter, dan zoek je dus een zaagblad met een asgat van dezelfde grootte. Dit is het gat in het midden van het zaagblad. Is deze niet gelijk, dan past het zaagblad niet op je afkortzaag. Wel zijn er zaagbladen verkrijgbaar die voorzien zijn van een reduceerring. In dat geval is een asgat van 30 millimeter aan te passen naar kleinere diameters, bijvoorbeeld 16, 20 of 25,4 millimeter. Zo maak je het blad toch passend voor jouw afkortzaag, zonder dat je een set nieuwe zaagbladen hoeft aan te schaffen.

Moet het zaagblad van hetzelfde merk zijn als mijn afkortzaag?

Merk zaagblad en afkortzaag

Nee hoor, dit is geen vereiste. Een zaagblad van Kreator past prima op een Metabo afkortzaag. Natuurlijk zit er wel verschil in kwaliteit tussen verschillende merken. Een zaagblad van 20 euro is minder geschikt voor het doorzagen van hardhout en verliest bij intensief gebruik waarschijnlijk sneller zijn scherpte dan een zaagblad van 80 euro. Dit zit 'm onder andere in het materiaal van het zaagblad. Bedenk je wel dat, ongeacht het merk, een zaagblad voor een cirkelzaag niet geschikt is om met een afkortzaag te gebruiken en andersom. De hoek waarin de tanden staan verschilt per zaagmachine, omdat het zaagblad bij een afkortzaag het werkstuk naar de tafel toe duwt, waar een cirkelzaag het materiaal als het ware 'omhoog trekt'.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.205 beoordelingen