The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marloes

Hoe stel je een afkortzaag in?

Je hebt precies de afkortzaag gevonden waar je naar op zoek was en kunt niet wachten om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu meubels van steigerhout gaat maken of een mooie nieuwe laminaatvloer gaat leggen, met jouw afkortzaag krijg je de klus geklaard. Maar voordat het snerpende geluid klinkt van het zaagblad dat je in het werkstuk laat zakken, moet je de afkortzaag instellen. Zo voorkom je het maken van slordige zaagsneden en de daarmee gepaarde frustratie. Hoe je de afkortzaag precies naar jouw wensen instelt, lees je in dit artikel.

1. Zet de afkortzaag stabiel neer

Stabiel neerzetten afkortzaag

Het maakt niet uit of je de afkortzaag op de werkbank in de schuur zet, of dat je hem na gebruik weer inklapt om mee te nemen naar de volgende klus. Als de zaagmachine maar goed recht staat voordat je begint met zagen. Gebruik een winkelhaak om de zaagmachine haaks, oftewel in een rechte hoek, ten opzichte van de ondergrond te zetten. Schroef of klem de afkortzaag eventueel extra vast aan het werkoppervlak. Als de zaagkop recht staat, dus niet naar links of naar rechts gekanteld, moet de hoekschaal precies 0 graden aangeven. Alleen dan weet je zeker dat de zaagkop precies haaks op de werkplek staat. Is dit niet het geval, verstel dan de wijzer totdat deze wel op 0 graden staan.

2. Stel het zaagblad af

Afstellen zaagblad afkortzaag

Je hebt het juiste zaagblad gekozen voor het soort zaagwerk dat je gaat uitvoeren. Denk aan de stelregel: hoe meer tanden op het zaagblad, hoe fijner de zaagsnede. Nu is het van belang de ideale diepte in te stellen. Dit hangt af van de dikte van het materiaal dat je gaat bewerken: voor het op maat zagen van laminaat van 9 millimeter dik moet de zaagkop anders afgesteld worden dan wanneer je een vurenhouten balk van 50 millimeter gaat afkorten. Stel het zaagblad zo af dat er minimaal 3 tot 5 tanden in het materiaal zitten tijdens het zagen. Je maakt dan mooie zuivere zaagsneden en het is de veiligste manier van werken. Bij meer tanden kan het materiaal verbranden en dat zou zonde zijn.

3. Zorg dat de lasergeleider goed staat

Lasergeleider afkortzaag instellen

Een lasergeleider is een hele fijne extra functie van een afkortzaag, die je helpt om netjes de geplande zaaglijn te volgen met het zaagblad. Maar dan moet deze wel perfect afgesteld zijn. Doe dit pas nadat de afkortzaag goed is ingesteld; ga er niet van uit dat de laser al goed staat als je afkortzaag uit de verpakking haalt. Als je de laser als ijkpunt gebruikt om de afkortzaag in te stellen, ga je hoogstwaarschijnlijk scheef zagen. Staat de afkortzaag perfect haaks, dan positioneer je de lasergeleider zodat hij de zaaglijn op de juiste manier markeert.

4. Zagen zonder rommel

Stofafzuiging afkortzaag

Waar gehakt wordt vallen spaanders, is een toepasselijk gezegde voor intensief zaagwerk. Je ontkomt er niet aan dat er zaagsel en stof vrijkomt bij het afkortzagen. Maar gelukkig zijn de meeste afkortzagen uitgerust met een stofzak en/of een aansluiting om je stofzuigerslang op vast te zetten. Houd er rekening mee dat er bij sommige afkortzagen een stofzuigadapter nodig is om je (bouw)stofzuiger te kunnen aansluiten. Eenmaal goed vastgezet, wordt een groot deel van het zaagafval opgeruimd voordat het de kans krijgt zich door de ruimte te verspreiden.

5. Stel de juiste zaaghoek in

Zaaghoek instellen afkortzaag

De afkortzaag staat inmiddels stabiel en op de juiste plek, het zaagblad is afgesteld, de laserlijn geeft de perfecte zaaglijn weer en de stofzak of stofzuiger zit goed vast. Dan is het nu tijd om de afkortzaag te gebruiken waar je hem voor gekocht hebt: zagen! Maar het gewenste resultaat bereiken valt of staat met het instellen van de juiste zaaghoek. Dit doe je door de zaagkop te draaien, totdat de schaal de benodigde hoek aangeeft. Meestal moet je hiervoor eerst een vergrendelschroef losdraaien. Wil je in verstek zagen, dan kantel je de zaagkop naar links of naar rechts tot de gewenste afschuinhoek. Ook hier moet eerst een schroef voor losgedraaid worden. Zorg dat je deze weer goed vastdraait als je het zaagblad laat draaien, om ongewenst zwenken te voorkomen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.220 beoordelingen