The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Nadie

Wat is de zuigkwaliteit van een (steel)stofzuiger?

Een goede zuigkwaliteit zorgt ervoor dat je minder vaak over de vloer heen en weer moet met de stofzuiger voordat alles schoon is. Hoe beter de zuigkwaliteit, hoe eerder jij klaar bent met stofzuigen. We onderscheiden de zuigkwaliteit voor 3 typen stofzuigers: stofzuigers met zak, zonder zak en steelstofzuigers. In dit artikel vertel ik je er alles over.

In het kort – Stofzuigers met zak en zonder zak

Stofzuigers met zak
 • Prestatieklasse op harde vloer: hoe hoger deze klasse, hoe beter de prestatie is op harde vloeren.
 • Prestatieklasse op tapijt: hoe hoger deze klasse, hoe beter de prestatie is op tapijt.
 • Capaciteit opvangzak/opvangbak: hoe meer ruimte in de stofzak/stofbak, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt.
 • Regelbare zuigkracht: hiermee pas je de zuigkracht aan de ondergrond aan.
 • Combiborstel: voor harde vloeren en laagpolig tapijt.
 • Parketborstel: speciaal voor kwetsbare, houten vloeren.
 • Turboborstel: voor dierenharen, tapijt en grove vloerkleden.
 • Type cycloonfilter: geldt alleen voor stofzuigers zonder zak. Hoe beter het cycloonfilter, hoe langer de stofzuiger zuigkracht behoudt.

In het kort – Steelstofzuigers

Steelstofzuigers
 • Capaciteit opvangbak: hoe meer ruimte in de stofbak, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt.
 • Maximale accuduur: hoe langer je door zuigt met de stofzuiger, hoe meer je opzuigt in 1 stofzuigbeurt.
 • Accuspanning: hoe hoger de accuspanning, hoe krachtiger de stofzuiger het vuil opzuigt.
 • Turbofunctie: grof vuil komt beter van tapijt of vloerkleden met een turbofunctie.
 • Type cycloonfilter: hoe beter het cycloonfilter, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt wanneer de stofbak vol raakt.

Top-, midden- en basisklasse

Zuigkwaliteit topklasse

Zuigkwaliteit topklasse

Topklasse stofzuigers koop je omdat je het belangrijk vindt een goed zuigresultaat te behalen. Een stofzuiger met zuigkwaliteit topklasse beschikt dan ook over minimaal 70% van de hierboven genoemde specificaties. Deze stofzuigers onderscheiden zich door meerdere borstels voor elke vloertype en de hoge prestatieklassen. De zakloze stofzuigers bevatten daarnaast een krachtige cycloonfilter, die ervoor zorgt dat de zuigkracht niet afneemt als de stofbak vol raakt.

Topklasse steelstofzuigers onderscheiden zich door een turbofunctie, een hoge accuspanning of een mini turboborstel.

Zuigkwaliteit middenklasse

Zuigkwaliteit middenklasse

De stofzuigers met zuigkwaliteit middenklasse beschikken over minimaal 50% van de specificaties. Deze hebben bijvoorbeeld niet alle mogelijke borstels, maar wel hoge prestatieklassen of de nodige cycloonfilters bijvoorbeeld. Met een middenklasse stofzuiger haal je een goede stofzuiger in huis voor de dagelijkse stofzuigklussen, maar het kan zijn dat je op sommige ondergronden vaker heen en weer moet om het juiste resultaat te bereiken.

Middenklasse steelstofzuigers hebben bijvoorbeeld geen turbofunctie, maar wel een grote opvangcapaciteit en een redelijk hoge accuspanning.

Zuigkwaliteit basisklasse

Stofzuigers met zuigkwaliteit basisklasse beschikken over minder dan 50% van de specificaties. Zo scoren ze niet hoog op de prestatieklassen, hebben ze geen cycloonfilters of een kleine stofopvang. Je levert hierbij wat in op het zuigresultaat, maar dat zie je ook terug in de prijs. Gebruik je de stofzuiger niet vaak, dan is basisklasse voor jou meer dan voldoende.

Basisklasse steelstofzuigers zijn steelstofzuigers die je gebruikt voor 'erbij'. Deze hebben bijvoorbeeld 1 zuigstand en weinig opzetborstels. Daarentegen zijn deze steelstofzuiger prima voor de kleine stofzuigklussen.

Vloertypen

Verschillende vloertypes en een stofzuiger

De zuigkwaliteit van stofzuigers verschilt per vloertype. Om dit niet nóg ingewikkelder te maken dan het al is, hebben we voor zuigkwaliteit onderscheid gemaakt tussen harde/houten vloeren en tapijt.

Conclusie

Vind je het belangrijk dat je stofzuiger of steelstofzuiger na enkele bewegingen het vuil opzuigt? Kies dan een product met minimaal zuigkwaliteit middenklasse. Wil je een stofzuiger die op meerdere vloertypes het beste presteert, kijk dan vooral naar stofzuigers met zuigkwaliteit topklasse. Gebruik je de stofzuiger of steelstofzuiger maar af en toe voor wat kleine stofzuigklusjes, dan is een basisklasse zuigkwaliteit voor jou waarschijnlijk prima.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.310 beoordelingen