Geschreven door Maud
Bijgewerkt op
28 november 2025
·
09.29
5 tips voor het schoonmaken van jouw barbecue
Het schoonmaken van een barbecue schoonmaken is geen leuke klus na een fijne maaltijd. Toch blijft het belangrijk voor de levensduur van jouw barbecue dat je hem elke keer goed schoonmaakt. Daarom delen wij tips waarmee je jouw barbecue gemakkelijk schoon houdt.
Met deze 5 tips maak je jouw barbecue schoon
- Laat gerechten niet aanbraden
- Wacht niet tot de volgende dag
- Vergeet de barbecue zelf niet
- Zo maak je jouw houtskoolbarbecue schoon
- Zo maak je gas- of elektrische barbecue schoon
1. Laat gerechten niet aanbranden
Voordat je gaat barbecueën, smeer je het rooster in met zonnebloemolie of olijfolie. Zo blijven vlees of groente niet plakken en branden ze minder snel aan. Een andere handige manier om het grillrooster te onderhouden is met citroensap. Snijd een citroen doormidden en wrijf tijdens het grillen met de citroen over het rooster. Vet van vlees hecht dan minder snel aan het rek. Dat scheelt veel tijd bij het schoonmaken van je barbecue.
2. Wacht niet tot de volgende dag
Wacht niet tot de volgende dag met schoonmaken. Etensresten, vet en ander vuil zijn dan hard geworden en zitten vast aan het rooster. Gebruik reinigingsproducten die helpen bij het schoonmaken van je barbecue. Zorg dat het rooster nog een beetje warm is, zodat je etensresten gemakkelijk verwijdert met een staalborstel. Is het rooster schoon? Smeer het dan in met plantaardige olie. Dat voorkomt roest.
3. Vergeet de barbecue zelf niet
Voorkom roest en schade aan het keramiek door na elke barbecue sessie de behuizing schoon te maken. Gebruik geen bijtende of schurende middelen, maar een reiniger die goed ontvet en tegelijk mild is voor het materiaal. Laat schuursponsjes liggen en gebruik een zachte doek zodat jouw barbecue mooi blijft glanzen. Dek de barbecue daarna af met een hoes, dan blijft hij ook het volgende seizoen glanzen.
4. Zo maak je jouw houtskoolbarbecue schoon
Verwijder na het barbecueën alle etensresten en as uit de kuip van de houtskoolbarbecue. Laat je dit zitten, dan ontstaat er rook bij de volgende barbecuesessie. Maak de kuip schoon met warm water, afwasmiddel en een doek. Schrob aangekoekte resten weg met een dot staalwol.
5. Zo maak je gas- of elektrische barbecue schoon
Het schoonmaken van een gasbarbecue of elektrische barbecue gaat iets sneller. Verwijder eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit daarna het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht ongeveer 15 minuten. Borstel daarna de verbrande resten weg. Haal bij een elektrische barbecue altijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je water gebruikt.
Artikel van Maud
Barbecue specialist.