The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Heb ik de juiste aansluiting voor een elektrisch fornuis?

Het hebben van een geschikte aansluiting is belangrijk voor een elektrisch fornuis, zoals een keramisch of inductie fornuis. Anders werkt hij gedeeltelijk, helemaal niet of slaan de stoppen door. Lees in 4 stappen welke aansluiting jij hebt, zodat je het juiste elektrische fornuis kiest.

Stap 1: kijk welk stopcontact er in jouw keuken zit

Om te bepalen of je de juiste aansluiting hebt voor een keramisch of inductie fornuis, kijk je eerst naar de stopcontacten in jouw keuken. Er zijn 2 soorten stopcontacten:

  • 2-polige Schuko-/Gardy stopcontacten (2 openingen)
  • 5-polige Perilex stopcontacten (5 openingen)

Zit er een 5-polig perilex stopcontact in jouw keuken? Ga dan verder naar stap 2. Heb je enkel 2-polige stopcontacten? Dan is jouw aansluiting niet geschikt voor een elektrisch fornuis. Mits een gasaansluiting is jouw aansluiting wel geschikt voor een gasfornuis.

Stap 2: meet het aantal fasen met een multimeter.

Multimeter

Zit er een Perilex stopcontact in jouw keuken? Dan moet je weten hoeveel fasen stroom hij levert. Het bepalen van het aantal fasen is het gemakkelijkste met een multimeter. Hoe je dat doet, lees je in het volgende artikel. Hierna sla je stap 3 en 4 over. Heb je geen multimeter? Geen probleem. Dan gaan we het aantal fasen bepalen aan de hand jouw meterkast. Hoe je dat doet lees je in stap 3 en 4.

Stap 3: kijk in de meterkast of je krachtstroom hebt

Krachtstroom

Als je krachtstroom hebt, is jouw aansluiting geschikt voor een elektrisch fornuis. Je herkent krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit 4 gekoppelde groepen. De kookgroep heeft 1 gezamenlijke hendel. Kijk in je meterkast. Heb jij een grote kookgroep die lijkt te bestaan uit 4 groepen, maar met 1 lange hendel? Dan heb je krachtstroom. Je aansluiting levert 3 fasen stroom en is geschikt voor een elektrisch fornuis. Heb je geen krachtstroom, maar wil je wel elektrisch koken? Ga dan verder naar stap 4 en zie of jouw aansluiting wel geschikt is voor een elektrische kookplaat.

Stap 4: kijk in de meterkast of je een fornuisgroep hebt

Kookgroep

Heb je geen elektrisch fornuis en wil je persé elektrisch koken? Kijk dan of je aansluiting goed is voor een elektrische kookplaat. Dit doe je door in je meterkast te zoeken naar een kookgroep. Dit is 1 groep die bestaat uit 2 gekoppelde groepen. Ter verduidelijking: het zijn 2 blokjes die aan elkaar vastzitten en samen 1 hendel hebben. Kijk in je meterkast. Zie je een kookgroep? Dan levert het Perilex stopcontact 2-fasen stroom. Kies een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen.

Lieze
Artikel van:
Lieze Fornuisspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen