The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Overstappen van een gasfornuis naar een elektrisch fornuis

Kook je op een gasfornuis, maar wil je overstappen naar een elektrisch fornuis? Check dan eerst of jouw woning 1- of 3-fasen stroom levert. Dit staat op de energiemeter in je meterkast. Elk elektrisch fornuis werkt op 3-fasen stroom. Afhankelijk van hoeveel stroom je woning binnenkomt, volg je één van de onderstaande stappenplannen.

Check hoeveel stroom je woning levert

Op de elektriciteitsmeter staat of er 1-fase of 3-fasen stroom jouw woning binnenkomen. Bekijk de elektriciteitsmeter in je meterkast. Hoeveel fasen stroom levert je woning?

  • 1 fase: er staat 220/230V op je elektriciteitsmeter.
  • 3 fasen: er staat 3x220/230V of 380/400V op je elektriciteitsmeter.

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met je netbeheerder en vraag hoeveel fasen stroom ze aan jouw woning leveren.

Overstappen naar 1 fase

Vrouw die belt

Als er 220/230V op je elektriciteitsmeter staat, heb je 1 fase. Om je meterkast geschikt te maken, neem je contact op met je netbeheerder. Zij vertellen je of het mogelijk is om in plaats van 1-fase, 3-fasen stroom te leveren en wat de kosten zijn. Als je 3 fasen ontvangt, kun je contact opnemen met een elektricien voor het aanleggen van een krachtgroep en de benodigde bedrading naar je keuken. Hierna is je woning geschikt voor een elektrisch fornuis.

Overstappen naar 3 fasen

Meterkast

Als er 3x220/230V of 380/400V op je energiemeter staat, heb je 3 fasen. Dit betekent dat je aansluiting genoeg energie levert voor een elektrisch fornuis. Je hebt nu alleen nog een krachtgroep in je meterkast nodig en een Perilex stopcontact in je keuken. Neem contact op met een elektricien om een krachtgroep te plaatsen en om de bedrading door te trekken naar je keuken. Hierna is je aansluiting geschikt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.271 beoordelingen