The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Action camera's: waar moet je op letten?

Je hebt een action camera nodig om al je coole acties vanuit een ander perspectief vast te leggen, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Met dit artikel maak ik je wegwijs in de wondere wereld van de action camera's. Hierna weet je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van de beste camera voor jou.

Een action camera kiezen

Action camera kiezen

Ben je van plan een action camera te kopen, dan let je op de volgende eigenschappen:

  • Wil je filmen in HD ready, full hd of 4k? Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de beeldkwaliteit
  • Let erop of de action camera slowmotion of timelapse functies heeft
  • Kies voor een 360 graden camera voor 360 graden opnames
  • Kies voor een waterdichte action camera voor onderwateropnames
  • Heeft de action camera wifi om snel je opnames te delen?
  • Kies het juiste accessoire om je action cam op te bevestigen
  • GoPro of juist een ander merk?

Beeldkwaliteit

Action cam beeldkwaliteit

De kwaliteit van de opnamen die je met een action camera maakt, wordt bepaald door de grootte van de beeldsensor. Hoe groter de beeldsensor, hoe hoger de beeldkwaliteit. De meeste actie camera's filmen in HD Ready of Full HD kwaliteit. Er zijn ook camera's beschikbaar waarmee je in 4K filmt, een resolutie die 4 keer scherper is dan Full HD. 4K wordt langzaam de nieuwe standaard in televisie- en filmkwaliteit.

Videofunctionaliteit: wat kan ik met een action camera?

Slowmotion

Met de meeste action camera's maak je naast gewone ook creatieve opnames, zoals slowmotion video's. Of je met jouw action camera een slowmotion video kunt maken, hangt af van het aantal frames per seconde (fps) dat het toestel aankan. Met een fps van 60 speel je de video erg vertraagd af, zodat je een goed slowmotion effect creëert. Veel action camera's beschikken over een voorgeprogrammeerde slowmotion modus. Op deze manier hoef je het aantal fps niet handmatig in te stellen.

Timelapse

Timelapse

Een timelapse video maak je door het aantal beelden per seconde terug te schroeven en de video vervolgens op normale snelheid af te spelen. Zo maak je bijvoorbeeld een coole video van een opkomende zon. Net als de slowmotionmodus, vind je voor het maken van een timelapse op veel camera's een speciale functie. Je kunt er ook voor kiezen om het aantal fps handmatig in te stellen. Schaf een statief aan als je timelapses gaat maken, omdat de camera langdurig opnamen maakt.

360 graden

Action cam 360 graden

Als je een 360 graden opname wilt maken waarin je alles om je heen vastlegt, heb je een 360 graden camera nodig. Met de action camera's die in dit artikel worden beschreven, kun je geen 360 graden opnamen maken. Andersom kun je met een 360 graden camera geen andere soorten video's maken. Een 360 graden camera is hierdoor eerder een leuke extra.

Waterdicht

Action cam waterdicht

Een action camera gebruik je meestal voor het vastleggen van een sportactie of een andere ruige activiteit. De toestellen moeten dus tegen een stootje kunnen. Daarom zijn action camera's compact en hebben ze een beperkt aantal knoppen. De meeste modellen hebben ook geen LCD scherm. Hierdoor is het gros van de action camera's waterdicht. Gebruik je de camera voor het filmen van watersport? Check dan of het toestel waterdicht is en niet alleen spatwaterdicht.

Connectiviteit: hoe deel ik mijn video's?

Action cam connectiviteit

Omdat een action camera niet ideaal is voor het terugkijken van je opnamen, zijn er voor de meeste modellen apps beschikbaar waarin je dit doet. Daarnaast pas je in zulke apps de instellingen van je camera aan waardoor je niet moeilijk hoeft te doen met de kleine knopjes. Een app dient in de meeste gevallen ook als afstandsbediening. Als je gebruik wilt maken van een app, moet de action camera wel beschikken over wifi connectiviteit.

Gebruik: waarmee bevestig ik een action camera?

Action cam bevestigen

Tijdens het filmen van je acties wil je een action camera niet in je hand houden. Daarom krijg je er een opzetstuk bij waarmee je het toestel aan een mount bevestigt. Er zijn mounts beschikbaar waarmee je je action camera bijvoorbeeld aan een motorfiets, auto of surfplank vastzet. Voor het maken van stabiele opnamen bevestig je met een chest mount de camera op je borst. Er zijn ook mounts beschikbaar waarmee je je toestel op je hoofd of helm vastzet.

Accessoires: welke extra's schaf ik aan?

Action cam accessoires

Als je op zoek bent naar een waterdichte action camera, kun je naast een waterdichtmodel ook een behuizing aanschaffen. Hiermee maak je de camera bestand tegen water. Daarnaast zijn er behuizingen beschikbaar waarmee je je action camera laat drijven of geschikt maakt voor professionele duikavonturen. Een lensfilter schaf je aan om kleuren in het beeld te corrigeren. Met een statief film je gemakkelijker uit de hand of zet je de camera neer. Een tas gebruik je om hem te beschermen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.156 beoordelingen