The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor de beste timelapse video

Timelapse video's zien er ontzettend tof uit. Hoe leuk is het als je er zelf 1 leert maken? Voor de beginnende timelapse videograaf heb ik een aantal handige tips op een rij gezet. Je zal zien dat het maken van een goede timelapse video niet zo moeilijk is.

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding

Bepaal eerst voor jezelf wat je wilt vastleggen. Op basis daarvan kies je de beste locatie. Ga er van tevoren even kijken voor je alle apparatuur meeneemt. Heb je voldoende uitzicht en kan de camera er stevig staan? Neem altijd een aantal volle accu's en lege geheugenkaarten mee. Zo ga je met een gerust hart aan de slag. Het maken van een timelapse video kost wat tijd, neem dus voldoende eten en drinken mee.

Tip 2: gebruik altijd een stevig statief

Stevig statief

Het belangrijkste accessoire dat je nodig hebt voor het maken van een timelapse video is natuurlijk een statief. Omdat de camera voor langere tijd hetzelfde vastlegt, werkt filmen vanuit de hand niet. De kans op trillingen is dan veel te groot. Met een statief ondervang je dit probleem. Nog een voordeel: terwijl de camera de opname maakt, kun jij lekker achterover leunen om te genieten van de omgeving. Een tripod die stevig blijft staan is de beste optie.

Tip 3: bestuur je camera op afstand

Op afstand besturen

Om er zeker van te zijn dat je timelapse video niet verstoord wordt door trillingen, bestuur je de camera op afstand. Tegenwoordig bestuur je bijna iedere camera draadloos via een app op je smartphone. Er bestaan ook losse (draadloze) afstandsbedieningen voor camera's. Je begint de opname door op het knopje op de afstandsbediening te drukken. Zo start je de timelapse video altijd met een stabiel shot.

Tip 4: kies het juiste interval bij het onderwerp

Interval

De meeste camera’s beschikken over een intervaltimer. Zo stel je van tevoren de camera in op het juiste interval. De grootte van je interval hangt af van het soort timelapse video dat je maakt. Maak je bijvoorbeeld een opname van langzaam voorbij drijvende wolken, dan laat je ongeveer 10 seconden tussen de opnamen zitten. Ben je in de stad en zijn lopende mensen het onderwerp? Dan gebruik je een interval van 2 seconden. Als je camera niet over een intervaltimer beschikt, versnel je de video na afloop in bewerkingssoftware.

Tip 5: stel je camera in

Van tevoren instellen

Zowel de sluitertijd, het diafragma en de ISO gevoeligheid hebben effect op de belichting van je timelapse video's. Ze worden daarom ook wel de belichtingsdriehoek genoemd. Zodra je 1 van de 3 aanpast, moet je de andere 2 ook aanpassen om de balans te behouden. Elke situatie is anders, controleer daarom de belichtingsmeter op jouw camera voor de juiste belichting tijdens het aanpassen van de instellingen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.383 beoordelingen