The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Tips voor de beste timelapse video

Timelapse video's zien er ontzettend tof uit. Hoe leuk is het als je er zelf 1 leert maken? Voor de beginnende timelapse videograaf heb ik een aantal handige tips op een rij gezet. Je zal zien dat het maken van een goede timelapse video niet zo moeilijk is.

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding

Bepaal eerst voor jezelf wat je wilt vastleggen. Op basis daarvan kies je de beste locatie. Ga er van tevoren even kijken voor je alle apparatuur meeneemt. Heb je voldoende uitzicht en kan de camera er stevig staan? Neem altijd een aantal volle accu's en lege geheugenkaarten mee. Zo ga je met een gerust hart aan de slag. Het maken van een timelapse video kost wat tijd, neem dus voldoende eten en drinken mee.

Tip 2: gebruik altijd een stevig statief

Stevig statief

Het belangrijkste accessoire dat je nodig hebt voor het maken van een timelapse video is natuurlijk een statief. Omdat de camera voor langere tijd hetzelfde vastlegt, werkt filmen vanuit de hand niet. De kans op trillingen is dan veel te groot. Met een statief ondervang je dit probleem. Nog een voordeel: terwijl de camera de opname maakt, kun jij lekker achterover leunen om te genieten van de omgeving. Een tripod die stevig blijft staan is de beste optie.

Tip 3: bestuur je camera op afstand

Op afstand besturen

Om er zeker van te zijn dat je timelapse video niet verstoord wordt door trillingen, bestuur je de camera op afstand. Tegenwoordig bestuur je bijna iedere camera draadloos via een app op je smartphone. Er bestaan ook losse (draadloze) afstandsbedieningen voor camera's. Je begint de opname door op het knopje op de afstandsbediening te drukken. Zo start je de timelapse video altijd met een stabiel shot.

Tip 4: kies het juiste interval bij het onderwerp

Interval

De grootte van je interval hangt af van het soort timelapse video dat je maakt. Maak je een opname van langzaam voorbij drijvende wolken, dan laat je ongeveer 10 seconden tussen de opnamen zitten. Voor snellere wolken kies je een interval van 5 seconden. Er zit ongeveer 30 seconden tussen de opnamen als je de beweging van de zon vastlegt. Ben je in de stad en zijn lopende mensen het onderwerp? Dan gebruik je een interval van 2 seconden.

Tip 5: stel het interval van tevoren in op je camera

Van tevoren instellen

De meeste nieuwe spiegelreflex- en systeemcamera’s beschikken over een intervaltimer voor het maken van timelapse video's. Zo stel je van tevoren de camera in op het juiste interval. Op deze manier heb je in 1 keer een kant-en-klare timelapse video. Als je camera hier niet over beschikt, versnel je de video na afloop in een speciale app of softwareprogramma.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.173 beoordelingen