The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Hoe onderhoud ik mijn airco?

Een aircosysteem is vrijwel onderhoudsarm. Toch is het goed om minimaal 2 keer per jaar een check uit te voeren. Aangezien je met stof en vuil van buiten te maken hebt, is de kans aanwezig dat de werking van de airco met de tijd minder wordt. Waar je bij het onderhoud van je airco op moet letten, lees je op deze pagina.

Split airco onderhouden

Split airco onderhouden

Het belangrijkste is om je aircosysteem schoon te houden. Natuurlijk is het goed om zo nu en dan een vochtige doek over de binnen en buiten unit te halen, maar in dit geval gaat het vooral over de reiniging van de filters. Stof en vuil van buitenaf verzamelen zich op de filters waardoor er geen schone lucht meer de ruimte in wordt geblazen. Hierdoor kun je ziek worden of een allergische reactie krijgen. Gebruik een stofzuiger om de buitenzijde van de filter stofvrij te maken. Is dat nog niet genoeg? Dan spoel je de filter af met lauwwarm water.

Airco bijvullen

Airco bijvullen

Een airconditioning koelt de lucht door middel van koelmiddel, ook wel freon. Met de tijd wordt het koelmiddel in de airco minder door onder andere verdamping. Zonder koelmiddel in de airco wordt de lucht niet meer verkoeld. Om het rendement zo hoog en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, laat je het koelmiddel op tijd bijvullen (gemiddeld 1 keer in de 2 jaar). Dit doe je niet zelf, maar laat je door een professionele loodgieter doen. Het vullen is namelijk een secuur werkje waarbij er geen lucht in het systeem mag komen.

Tips

  • Maak de filters minimaal 2 keer per jaar schoon.
  • Maak de binnen en buiten unit regelmatig schoon met een droge (stof)doek.
  • Spoel de filers met lauwwarm water af bij ernstige vervuiling.
  • Laat het koelmiddel in de airco bijvullen door een vakman.
Mascha
Artikel van:
Mascha Aircospecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.289 beoordelingen