The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Airfryer of oven

In eerste instantie zul je denken dat een airfryer een kleinere variant is van een heteluchtoven. Ondanks dat beide met hete lucht werken, geeft een airfryer echter een ander bakresultaat dan een heteluchtoven. Ook gebruik je beide voor andere type gerechten. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

In het kort

Airfryer Heteluchtoven
0-2 minuten voorverwarmen 5-10 minuten voorverwarmen
Bakt snacks krokant Kans op slappe friet en snacks
Geschikt voor kleinere gerechten Geschikt voor grotere gerechten
Met vetafvoersysteem Zonder vetafvoersysteem

Voorverwarmen

Airfryer - kort voorverwarmen

Een airfryer heeft slechts 2 minuten nodig om op een temperatuur van 180 graden te komen. Hierdoor bak je snel een broodje af of gaar je snel een stuk vlees of vis. Zo gebruik je de airfryer ook gemakkelijk doordeweeks wanneer je weinig tijd hebt.

Heteluchtoven - lang voorverwarmen

Het voorverwarmen duurt bij een hetelucht oven zo’n 5 tot 10 minuten. Hierdoor bak je niet even snel een kippenpoot of een andere snack gaar. Voor het garen van ingrediënten in een hetelucht zul je daarom extra tijd moeten incalculeren.

Bakresultaat

Airfryer – Krokante friet en snacks

Een airfryer is zo ontworpen dat ingrediënten krokant gebakken worden. Vet en sappen die tijdens het bakken vrijkomen, worden namelijk afgevoerd naar de bodem van de airfryer. Dit zorgt niet alleen voor gezondere snacks, maar het voorkomt ook slappe friet. De airfryer is daarom meer geschikt wanneer je van knapperige friet en snacks houdt.

Heteluchtoven – Slappere friet en snacks

In een heteluchtoven gaar je ingrediënten, net zoals bij de airfryer, met een stroom van hete lucht. Echter beschikt een heteluchtoven niet over een afvoersysteem voor vetten en sappen. Een deel van het vocht heeft zo geen kans om te verdampen en trekt in het gerecht. Hierdoor worden frietjes en kroketten slapper en zachter van structuur.

Formaat en inhoud

Airfryer – Kleine inhoud

Airfryers zijn er in verschillende formaten. Er zijn ook XXL varianten, maar deze zullen nooit dezelfde inhoud hebben als een heteluchtoven. Hierdoor is er minder ruimte om bijvoorbeeld een ovenschaal in de airfryer te zetten. Ook is het niet mogelijk om een grote appeltaart te bakken voor je verjaardag, of om veel appelflappen in één keer te maken.

Heteluchtoven – Grote inhoud

Een heteluchtoven is vooral geschikt voor het bakken van grote hoeveelheden of langwerpige producten. Denk aan het afbakken van een groot stokbrood of het garen van een gerecht in een grote ovenschaal. Ook bak je gemakkelijk meerdere broodjes af. Dit is handig wanneer je een groot huishouden hebt, of als je eters over de vloer hebt.

Conclusie

Een airfryer is gemakkelijk te gebruiken naast je heteluchtoven. Het één sluit het ander niet uit. In een airfryer bak je binnen een korte tijd snacks of kippenpoten gaar en krokant. Dit is te danken aan de korte opwarmtijd en het slimme vetafvoersysteem. Bak je snacks in een hetelucht oven? Dan kost dit meer tijd en heb je kans op slappe friet. Een hetelucht oven gebruik je voor grotere gerechten zoals ovenschotels of voor het bakken van een grote appeltaart.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen