The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Hoe kies ik een airfryer?

Airfryers zijn er in verschillende formaten. Met een grote airfryer bak je een grotere hoeveelheid ingrediënten in één keer. Per merk wordt er gebruik gemaakt van een andere frituur technologie voor knapperige snacks en friet. Wat voor soort gerechten je maakt, hangt af van de uitbreidingsmogelijkheden die de airfryer biedt. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van een geschikte airfryer voor in jouw keuken.

De grootte van de airfyer

0,6 tot 1 kg laadvermogen

Heb jij een klein huishouden met een samenstelling van zo’n 2 tot 3 personen? Dan is een kleine airfryer met een laadvermogen van 0,6 tot aan 1 kilogram groot genoeg. Ben je met 4 personen? Dan bak je met een airfryer van 1 kg slechts een bescheiden portie friet. Wil je ook nog voor iedereen snacks bij je frites bakken? Dat zal dan in een volgende bakronde moeten.

  • Neemt minder ruimte in beslag op je aanrecht.

1 tot 1,5 kg laadvermogen

Wil je in één keer een grote hoeveeheid friet en snacks bakken, voor zo’n 4 tot 6 personen? Dan kom je al snel uit bij een airfryer met een laadvermogen van 1 tot 1,5 kg laadvermogen. Ook maak je met een grote airfryer gemakkelijker een volledige maaltijd, zoals bijvoorbeeld een stuk vis, groenten en aardappeltjes. Ook is een grotere airfryer geschikt voor het bakken van een taart.

  • Voor volledige maaltijden en grote hoeveelheden
  • Geschikt voor grotere baksels

Technologie voor frituren

De verschillende merken airfryers maken gebruik van hun eigen technologie voor frituren. Wat ze gemeen hebben, is dat er altijd gefrituurd wordt met hete lucht. Bij sommige technologieën is voorverwarmen niet meer nodig. De ene manier van frituren is gezonder, omdat er minder olie nodig is of omdat het vet nog beter wordt afgevoerd. Hieronder leggen we de 3 meest bekende airfryer technologiën uit.

3 bekende airfryer technologieën

3D Air Pulse technologie

Tefal maakt gebruik van 3D Air Pulse technologie. Ook hierbij is de toevoeging van 1 eetlepel olie voldoende om jouw snacks te frituren. Na een korte opwarmtijd is de airfryer klaar voor gebruik. Het verwarmingselement bovenin de pan zorgt samen met een hete luchtstroom dat jouw gerecht snel en gelijkmatig gaart.

RapidAir technologie

Sommige Philips Airfryers maken gebruik van RapidAir technologie. Bij deze technologie is er slechts 1 eetlepel plantaardige olie nodig om snacks op een gezonde manier te frituren. De hete lucht wordt van bovenaf de pan in geblazen. De propeller bovenin duwt de lucht door de dubbele wand van de pan naar de bodem. Het stervormige element op de bodem van de pan verdeelt de lucht vervolgens gelijkmatig door de pan. Hierdoor gaart het gerecht evenredig en bak je frietjes rondom goudbruin. Zo krijg je geen slappe frietjes.

  • Snacks bak je rondom knapperig
Turbostar technologie

TurboStar technologie

Philips doet er met de TurboStar technologie nog een stapje bovenop. Al het vet dat vrijkomt tijdens het frituren of grillen wordt direct afgevoerd en komt onderin de airfryer terecht. Zo snack je nóg gezonder. Met de Turbostar technologie is voorverwarmen niet nodig en wordt de hete lucht razendsnel verdeeld door de pan. Dit komt omdat het verwarmingselement en de motor meer power bevatten. Net zoals bij de RapidAir technologie draait de hete lucht rond door de pan voor een gelijkmatige garing en een knapperig resultaat.

  • Knapperige snacks die nóg minder vet bevatten
  • Voorverwarmen is niet nodig

Automatische bakprogramma's

Temperatuur en tijd zelf instellen

Bij sommige aifryers is het alleen mogelijk om zelf de temperatuur en baktijd in te stellen. Je moet in dit geval zelf bekijken op welke temperatuur en hoelang jouw gerecht nodig heeft om te garen.

Automatische bakprogramma’s kiezen

Beschikt de airfryer over bakprogramma’s? Dan stel activeer je met 1 druk op de knop een nauwkeurig afgestelde temperatuur en baktijd voor het grillen van kip of vis, óf bijvoorbeeld voor het afbakken van brood.

  • Vooraf afgestelde baktijd en temperatuur

Bereidingsmogelijkheden

Maak je graag uiteenlopende gerechten met je airfryer? Dan heb je hier de juiste accessoires voor nodig. Denk aan bakvormen voor taarten en muffins. Of een bakrooster waarmee je een een dubbele laag creëert in de pan. Zo bak je vlees én aardappeltjes tegelijk.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.944 beoordelingen