The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Iris

Airfryer versus frituurpan

In een traditionele frituurpan bak je friet in olie, zodat jouw frietjes lekker knapperig bakken. In een airfryer bak je met hete lucht voor een gezondere bereiding. Beide friteuses hebben voor- en nadelen, maar wat is nou de juiste friteuse voor jou? In dit artikel nemen we de verschillen door, zodat je de goede keuze maakt.

In het kort

Airfryer Frituurpan
Frituursysteem Hete lucht Olie of vet
Gezondheid Gezonder Ongezond
Functies Frituren, bakken, grillen Frituren
Reiniging Makkelijker Moeilijker
Baktijd Iets langer Kort
Geurtjes Weinig baklucht Veel baklucht
Kosten Hoge aanschafprijs, lage gebruikskosten Lage aanschafprijs, hoge gebruikskosten

Manier van frituren

Airfryer met friet, kip

Airfryer: frituren met hete lucht

Met een airfryer frituur je met hete lucht. Dit is te vergelijken met de werking van een heteluchtoven. Het is een gezonde manier van snacks bakken, aangezien er geen frituurvet of olie aan te pas komt. Friet uit een airfryer is hierdoor vele malen gezonder, maar smaakt niet zoals bij de snackbar. Wel komt de friet goudbruin en krokant uit de pan. Er komt nauwelijks baklucht vrij tijdens het bakken, hierdoor zet je de pan gewoon op het aanrecht. Daarnaast bak je in een airfryer veel meer dan alleen friet en snacks.

frituurpan met friet

Frituurpan: frituren in vet of olie

Bij het frituren in een frituurpan worden snacks ondergedompeld in olie of vet. Nadat het vet heet genoeg is, gooi je de friet of bitterballen in de pan zodat het dicht schroeit. Snacks die je in een friteuse bakt, zijn knapperig en smaken net zoals bij de snackbar. Dit betekent wel dat de snacks veel vet bevatten en hierdoor ongezond zijn. Frituren geeft een sterke baklucht af, hierdoor zet je de pan liever in de schuur of bijkeuken.

Bereidingen & baktijd

Airfryer met friet, kip en vis

Airfryer: voor frituren, bakken en grillen

Een airfryer gebruik je niet alleen om te frituren, maar ook om te bakken en grillen. Naast friet en snacks maak je dus nog vele andere gerechten. Denk aan het grillen van een kippenpoot of het bakken van aardappeltjes, groenten, quiches of muffins. De baktijd van een airfryer verschilt per gerecht. Over het bakken van friet doet een airfryer gemiddeld 20 minuten. Het voordeel van een airfryer is dat deze snel opgewarmd en klaar voor gebruik is.

frituurpan met friet en snacks

Frituurpan: voor frituren

Een frituurpan is puur en alleen geschikt voor het frituren van friet en snacks. Zo gebruik je de frituurpan voor het frituren van bijvoorbeeld friet, bitterballen of oliebollen. Een frituurpan bakt friet en snacks binnen 3 tot 5 minuten gaar en krokant. Wel moet de frituurpan eerst nog even opwarmen voordat de olie heet genoeg is en je de ingrediënten erin gooit. Hoelang de frituurpan moet opwarmen verschilt per model.

Verschil in kosten

airfryer met friet en snacks

Airfryer: duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik

In eerste instantie lijkt een airfryer duurder. Dit komt doordat de aanschafprijs van een airfryer, in de meeste gevallen, hoger ligt dan die van een normale frituurpan. Bedenk wel dat dit apparaat zuinig omgaat met energie en dat je geen liters olie hoeft aan te schaffen. Daarnaast haal je ook een apparaat in huis met meer mogelijkheden dan enkel frituren.

frituurpan met friet

Frituurpan: goedkoper in aanschaf, duurder in gebruik

De prijzen voor frituurpannen liggen lager dan die van airfryers. Wel moet je eens in de zoveel tijd de olie of het vet in de pan verversen. Je ververst het vet na ongeveer 10 keer frituren. Houd dus rekening met deze bijkomende gebruikskosten.

Het gemak van het reinigen

Airfyer reinigen

Airfryer: gemakkelijk te reinigen

Het reinigen van een airfryer is heel gemakkelijk. De onderdelen worden niet zo vies als bij een frituurpan, doordat je weinig tot geen olie gebruikt. Je zet de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser, of je wast ze eenvoudig af met de hand. Daarna is de airfryer meteen weer klaar voor gebruik.

Frituurpan reinigen

Frituurpan: moeilijk te reinigen

Het reinigen van een frituurpan is wat meer werk. Je moet sowieso regelmatig het vet vervangen en dit op de juiste wijze afvoeren. Er zijn demonteerbare friteuses die het reinigen gemakkelijker maken, maar het schoonmaken van vette, aangekoekte onderdelen is altijd een vervelende klus.

Uitbreidmogelijkheden

Pizzakit

Airfryer: veel uitbreidmogelijkheden

Voor Philips en Princess airfryers zijn er veel accessoires beschikbaar. Zo is er een bakvorm waarmee je taarten en cakes bakt. Een kookrekje komt van pas wanneer je een volledige maaltijd in één keer wil bereiden. Je kiest ook uit een grillplaat waarmee je vlees grilt of een pizzakit waarmee je pizza’s maakt. Let er wel op dat de accessoires geschikt zijn voor jouw merk en formaat airfryer.

Friteuse met 2 pannen

Frituurpan: geen uitbreidmogelijkheden

Een frituurpan is ideaal voor het frituren van friet en snacks. Verder is een frituurpan niet geschikt voor andere bereidingen. Voor frituurpannen zijn er namelijk geen accessoires beschikbaar. Je breidt de mogelijkheden van een frituurpan dus niet verder uit.

Conclusie

Je kiest voor een airfryer wanneer je gezonder wilt snacken. Maar ook omdat je er diverse gerechten in bakt, grilt of braadt. Het kopen van frituurvet is niet nodig en het schoonmaken van de onderdelen gaat gemakkelijk. Friet en snacks bak je krokant in een airfryer, maar smaken niet zoals bij de snackbar. Vind je dit het meest belangrijk? Dan past een traditionele frituurpan wellicht beter bij je. Houd er wel rekening mee dat zulke snacks een stuk ongezonder zijn en dat je regelmatig nieuw frituurvet aanschaft.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 14.029 beoordelingen