The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door David

De onderscheidende kenmerken van de Asus ROG laptops

Gaming laptops onderscheiden zich van 'normale' laptops door een aantal kenmerken die je een betere gamer moeten maken. Zo ook bij de ROG (Republic Of Gamers) laptops van Asus. Wat die onderscheidende kenmerken zijn lees je hieronder.

Gaming toetsenbord

Gaming toetsenbord van Asus ROG laptop.

De WASD toetsen op een ROG toetsenbord zijn uitgelicht. Zo zie je snel waar je vingers moeten zijn om tijdens het gamen te manoeuvreren. Duurdere modellen hebben ook macrotoetsen en een anti ghosting toetsenbord. Dankzij anti ghosting kun je tot 30 toetsen tegelijk gebruiken. Om het nut van anti ghosting te testen, heb ik World of Warcraft weer eens aangeslingerd. En inderdaad, bij spellen waar je vaak verschillende toetsen tegelijk gebruikt (mmo), is dit een duidelijk pluspunt.

Hyper Cool technologie

Hyper Cool ventilatoren.

Hyper Cool is een systeem met fans en heatsinks dat de processor en videokaart koel houdt. Dit zorgt voor betere gaming prestaties en laat het chassis niet overkoken tijdens lange sessies met grafisch zware games. Echt heel koel blijft een laptop natuurlijk niet als je een grafisch intensieve game speelt, maar met de Hyper Cool techniek blijft de temperatuur wel binnen de perken.

Game First

ROG gaming software.

Tijdens het online gamen wil je geen haperende internetverbinding. Asus heeft daar Game First voor bedacht. Een systeem waarbij je gaming data voorrang kunt geven op de andere data die via je ethernet of wifi verbinding lopen.

Sonic Radar

ROG Sonic Radar.

Met Sonic Radar heb je tijdens het gamen een extra hulpje om tegenstanders op te sporen. Deze software pikt het geluid op van bijvoorbeeld voetstappen of schoten en laat zien waar het geluid vandaan komt. Zo zie je eerder waar je tegenstander vandaan komt.

Zeker bij first person shooters levert Sonic Radar je een groot voordeel op. Niet zozeer als je met veel anderen in een level zit, want dan komt er te veel geluid van verschillende kanten. Maar ben je aan het snipen of is het 1 tegen 1, dan geeft dit extra zintuig je een gigantisch voordeel. Daarom zien velen het ook als een cheat. Bij sommige games krijg je zelfs een ban als duidelijk wordt dat je Sonic Radar gebruikt.

SonicMaster

Sonic Master speakers.

De ROG laptop produceert volgens Asus, ik citeer, 'rijke, kristalzuivere, high fidelity audio dankzij de SonicMaster technologie'. Oftewel: het geluid is top. Het geluid is natuurlijk iets beter wanneer je het via een gaming headset aanhoort, maar in de praktijk is het geluid best prima te noemen.

G-Sync beeldscherm

G-Sync technlogie van NVIDIA.

G-Sync laat monitor en videokaart beter met elkaar samenwerken. De beeldopbouw van je monitor synchroniseert met de verwerkingssnelheid van je (NVIDIA) videokaart, zodat je geen last meer hebt van tearing en stuttering.

G-Sync heeft zijn waarde al lang en breed bewezen als een meerwaarde voor gamers. Het helpt namelijk echt bij het voorkomen van haperende gameplay. Dat deze techniek ook is terug te vinden op de duurdere ROG laptops is dus een dikke plus.

Conclusie

De extra's en features van Asus ROG zijn al met al prima, maar persoonlijk vind ik de meest doorslaggevende factor de videokaart en een snel scherm. Vooral als ik snelle shooters speel of grafisch intensieve games tot leven breng zijn dit belangrijke eigenschappen van een gaming laptop. Mijn advies is dan ook om je keuze voornamelijk hierop te baseren wanneer je overweegt een gaming laptop aan te schaffen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.164 beoordelingen