The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Alles over Chromebook

Nooit meer wachten. Niks meer configureren. Geen lange handleidingen meer. Ga meteen online om te delen, te creëren en te ontdekken. Log simpelweg in op je Google-account en je hebt direct toegang tot al jouw documenten in de cloud. Lees hier alles over Chromebook

In het kort

Voordelen

 • Geen last van virussen
 • Start snel op
 • Altijd automatisch up to date
 • Gratis 100 GB opslag in Google Drive
 • Lange accuduur
 • Automatische back up van bestanden in Google Drive
 • Relatief goedkoop

Nadelen

 • Niet geschikt voor zware taken
 • Geen Windows of macOS besturingssysteem
 • Weinig opslagruimte
 • Geen programma's buiten de Chrome Web Store

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een relatief goedkope laptop die niet werkt met een besturingssysteem als Windows of macOS. In plaats van een besturingssysteem krijg je alleen een webbrowser: Chrome OS. Dat klinkt vrij beperkt, maar voor de meeste dagelijkse taken heb je aan een browser meer dan voldoende. Want naast internetten is Chrome ook geschikt om te mailen, tekstbewerken en te ontspannen met Spotify, YouTube en Netflix. Wil je serieus aan de slag met foto- of videobewerking, dan is een Chromebook niet geschikt voor jou.

Aan de slag met Chrome OS

Chrome OS beginscherm op Chromebook.

Bij een Chromebook draait dus alles om Chrome OS. Omdat er bij het aanzetten geen besturingssysteem opgestart hoeft te worden, duurt het slechts een paar seconden en je Chromebook is klaar voor gebruik. Het enige wat je nodig hebt om Chrome te gebruiken is een Google account.

Bekende Google-apps als Gmail, Agenda, Maps, Docs en Hangouts zijn voorgeïnstalleerd. Daarnaast kun je jouw Chromebook personaliseren met nog duizenden andere apps uit de Chrome Web Store.

Geen zorgen over virussen en updates

Chromebook die up-to-date is en bestand is tegen virussen.

Chromebooks beschikken over meerdere beveiligingslagen zodat je beschermd bent tegen virussen en malware. Met Google Drive wordt veilig en vertrouwd een online back-up van al je bestanden gemaakt, zodat je jouw bestanden nooit kwijtraakt, zelfs niet als je Chromebook per ongeluk in het water valt.

Dankzij automatische updates op Chromebooks worden beveiligings- en software-upgrades automatisch gedownload, zodat jij dit niet hoeft te doen. Je hoeft geen uren meer te verspillen aan het installeren van patches.

Werken in de cloud

Icoontjes van Maps, Drive, Gmail en Hangouts.

Een Chromebook is gebouwd om te werken in de cloud. Een Chromebook heeft dan ook niet veel opslagruimte om bestanden op te slaan, dat doe je in Google Drive. Voordeel van Google Drive is dat je niet snel je werk meer kwijtraakt. Al je bewerkingen in een Drive-bestand worden direct opgeslagen. En al je bestanden in Google Drive open je ook op ieder ander apparaat met een internetverbinding. Bij aanschaf van een Chromebook krijg je 100 GB gratis Drive opslag. Lees daarover verder.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook offline werken met mijn Chromebook? Ja, dat kan. Een Chromebook is vooral bedoeld om online mee aan de slag te gaan, maar sommige apps werken ook als je geen internet hebt. Gmail doet het bijvoorbeeld ook offline. Tik een mail en hij wordt verstuurd zodra je weer online bent. Drive documenten die je al open had staan, kun je ook blijven bewerken. Bestanden op de harde schijf zijn uiteraard ook te openen.

Kan ik ook printen met mijn Chromebook? Zeker. Je kunt Google Cloud Print gebruiken, waarbij je bestanden draadloos naar de printer verstuurd. Heeft jouw printer geen internetverbinding? Dan sluit je jouw printer op je Chromebook aan via usb. Afhankelijk van de aansluitingen op je Chromebook, kan het zijn dat je hier een adapter voor nodig hebt.

Kan ik Word en Excel gebruiken op mijn Chromebook? Wil je per se gebruik maken van Office programma's, dan kan dat. Met een Office 365 abonnement kun je op een ChromeBook werken met onder andere Microsoft Word en Excel. Daarnaast is de Microsoft Office app voor Android beschikbaar voor Chromebooks die Google Play Store ondersteuning hebben. Dit vermelden wij bij elke Chromebook die dit ondersteunt. Via Google Docs kun je ook .doc bestanden openen, bewerken en weer opslaan.

Kan ik Windows gebruiken op mijn Chromebook? Nee, dat kan niet. Een Chromebook heeft het Chrome OS besturingssysteem. Windows of macOS kun je dus niet op een Chromebook installeren.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.273 beoordelingen