The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialistenreview Apple AirPods (1e generatie)

Apple AirPods geven draadloos naar muziek luisteren een extra dimensie. Deze oordopjes maken niet alleen een draadloze verbinding met een smartphone of tablet, maar ook met elkaar. Ik heb de oordopjes uitgebreid getest. Hierbij lette ik onder andere op de verbindingsmogelijkheid, het geluid en de bediening.

Let op: Apple AirPods (1e generatie) niet meer verkrijgbaar

Met de komst van Apple AirPods (2e generatie) wordt Apple AirPods (1e generatie) niet meer gemaakt. Inmiddels is Apple AirPods (1e generatie) dan ook niet meer verkrijgbaar.

Eerste indruk

Apple Airpods

Ik heb voor het eerst 2 oordopjes in mijn handen die niet via een kabel, maar volledig draadloos met elkaar verbonden zijn. Het is een prettig idee dat ik volledige bewegingsvrijheid heb. 1 ding is zeker: met deze oordopjes hoef ik nooit meer kabels uit de knoop te halen. Ik vraag me wel af of ze niet snel uit mijn oren vallen. Naast Apple AirPods wordt er een oplaadkabel en een compacte bewaardoos meegeleverd. Deze doos werkt ook als powerbank. Dit betekent dat de oordopjes automatisch worden opgeladen als ik ze in de doos stop.

Verbinding maken

Apple AirPods verbinden

Een snelle verbinding met iPhone Omdat ik een iPhone met de laatste iOS update heb, maakt hij een snelle verbinding met AirPods. Ik klap de deksel van de bewaardoos open en de oortjes worden direct door mijn smartphone herkend. Ik moet alleen nog op de 'verbind' knop drukken die op mijn scherm getoond wordt. Via een standaard Bluetooth connectie verbind ik AirPods ook met andere apparaten, maar dan krijg ik geen toegang tot alle functies. Zo pauzeert de muziek niet als ik 1 oordopje uitdoe. Dit gebeurt wel als ik de oordopjes met mijn iPhone verbind.

Bediening

Apple AirPods bediening

Stembediening via Siri, geen afstandsbediening Om het geluid aan te passen of een ander nummer te kiezen, tik ik 2 keer met mijn vinger tegen een oordopje. Hiermee activeer ik de Siri functie zodat ik via stemcommando's de muziek regel. Het nadeel is dat Siri mij niet altijd goed verstaat, bijvoorbeeld als ik vraag of het volume omlaag kan. Hierdoor pak ik al snel mijn iPhone erbij om de muziek te bedienen. De oordopjes beschikken over ingebouwde sensoren die reageren op verschillende situaties. Zo pauzeert de muziek als ik 1 dopje uit mijn oor haal en gaan de oordopjes automatisch uit als ik ze in de bewaardoos stop.

Draaggemak

AirPods draaggemak

Universele pasvorm AirPods hebben een universele pasvorm. Er is dus maar 1 maat, maar desondanks zitten de dopjes comfortabel in mijn oren. Zelfs na een luistersessie van een uur. Ik moet nog wel wennen aan het idee dat er 2 witte staafjes uit mijn oren steken. Ook vind ik het spannend dat de oordopjes volledig draadloos zijn. Als een dopje uit mijn oor valt, belandt het op de grond. Om de proef op de som te nemen spring ik een paar keer en trek ik een korte sprint, maar de dopjes blijven stevig zitten.

Geluid

AirPods geluidskwaliteit

Zuiver met een diepe bas Omdat draadloos streamen vaak ten koste gaat van de geluidskwaliteit, ben ik benieuwd naar de geluidsweergave. Ik vergelijk de oordopjes met Apple EarPods die standaard bij een iPhone geleverd worden. Voor mij zijn AirPods met een klein verschil de winnaar. Ik vind dat het geluid net iets zuiverder klinkt en dat de bas beter naar voren komt in de geluidsmix. Voor mij is het een toegevoegde waarde dat ik met Apple AirPods naar AAC bestanden kan luisteren. Deze bestanden leveren een betere geluidskwaliteit dan mp3'tjes, waardoor de muziek extra gedetailleerd klinkt.

Accuduur

AirPods accuduur

Altijd 29 uur accuduur op zak Met een volledig opgeladen accu werken AirPods maximaal 5 uur. Ik stop de oordopjes in de meegeleverde doos om ze op te laden. Als ik ze 15 minuten in de doos bewaar, krijg ik 3 uur extra luistertijd. In totaal biedt de powerbank een extra accuduur van 24 uur. Dit betekent dat ik de oordopjes ongeveer 5 keer kan opladen. Als ik wil weten wat de status van de accuduur is, vraag ik dit aan Siri. De status wordt ook weergegeven op het scherm van mijn iPhone zodra ik een draadloze verbinding maak.

Ingebouwde microfoon

AirPods microfoon

Heldere gesprekken Met de oortjes voer ik probleemloos handsfree telefoongesprekken. De ingebouwde microfoons in de oordopjes filteren ongewenste omgevingsgeluiden. Hierdoor klinkt mijn stem duidelijk als ik op een lawaaierige locatie sta. Ik belde mijn collega vanuit een drukke kantine en in een trappenhuis waar veel galm ontstaat. Tijdens beide gesprekken was mijn stem duidelijk te verstaan. Het geluid in de kantine was nog wel hoorbaar, maar bleef op de achtergrond.

Conclusie

Ik word enthousiast van de gebruiksvriendelijke functies van AirPods. Het is handig dat ik alleen de bewaardoos open hoef te klappen om een draadloze verbinding te maken. De doos fungeert ook als powerbank, zodat ik altijd 24 uur accuduur op zak heb. Hierdoor hoef ik de dopjes niet elke dag op te laden. De bediening via Siri en het tikken op de oordopjes levert voor mij nog onhandige situaties op. Dit komt doordat Siri mij niet altijd in 1 keer goed verstaat. Voor mij is dit geen struikelblok, want ik vind het niet erg om mijn smartphone te gebruiken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.458 beoordelingen