The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jelle

Hoe kies je de juiste Apple MacBook?

Welke MacBook ga ik kopen? Bij het zien van de verschillende opties steekt mijn keuzestress al snel de kop op. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen MacBook Air en Pro? Welke processor is geschikt voor mij? En kies ik voor 13 of 16 inch? Je leest hier wat de opties zijn en welke afwegingen ik maak.

Apple MacBook kiezen

Apple MacBook kiezen

Welke MacBook is geschikt voor mij? Om bij de juiste MacBook uit te komen, stel ik mezelf de volgende vragen:

  • Apple MacBook Air of Apple MacBook Pro?
  • Welke processor?
  • Welk formaat?
  • Welke opslagcapaciteit?
  • Hoeveel werkgeheugen?

Apple MacBook Air of Apple MacBook Pro?

MacBook Air of MacBook Pro?

Apple maakt 2 verschillende laptops: MacBook Air en MacBook Pro. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Apple MacBook Air is lichter en dunner dan Apple MacBook Pro. Ik neem MacBook Air dus gemakkelijk mee naar mijn werk. Apple MacBook Pro wint daarentegen op prestaties. MacBook Pro beschikt over meer processorkernen, waardoor ik sneller en efficiënter zware programma's draai. Dat is vooral handig als ik veel foto's of video's bewerk. Ga ik dit niet of nauwelijks doen? Dan kan ik prima uit de voeten met Apple MacBook Air.

Processor

MacBook welke processor

De processor bepaalt voor een belangrijk deel hoe krachtig en snel mijn MacBook is. Daarom kies ik een processor die past bij mijn gebruikssituatie. Voor dagelijks gebruik en het bewerken van foto's is een Intel Core i5 een geschikte processor. Als ik video's wil bewerken, kom ik al snel bij een Intel Core i7 uit. De intel Core i9 doet hier nog eens een schepje bovenop. Met deze processor draai ik de zwaarste programma's razendsnel. Dit is vooral handig voor professionele videobewerking.

Formaat

MacBook formaat kiezen

Ook het formaat van MacBook is van groot belang. Zeker wanneer ik hem vaak met me mee wil nemen. MacBook Pro heeft een 13 of 16 inch beeldscherm. Een 16 inch scherm is ruim 7 centimeter groter dan een 13 inch scherm. De 16 inch MacBook Pro is bovendien ruim een halve kilo zwaarder. Grofweg het gewicht van een boek. Ik moet dus een goede afweging maken. Neem ik MacBook vaak mee? Dan kies ik een 13 inch versie.

Opslagcapaciteit

Opslagcapaciteit MacBook

Op basis van mijn gebruikssituatie kies ik ook voldoende opslag. 128 GB opslag zit snel vol. Dit is alleen voldoende als ik gebruikmaak van de cloud, of geen grote bestanden opsla. Met 256 GB kom ik al een stuk verder. Dit is een ideale opslagcapaciteit voor studenten. Je hebt hiermee namelijk genoeg ruimte voor al je verslagen en presentaties. 512 GB is voor de meeste gebruikers ruim voldoende. Voor videobewerking en het opslaan van grote bestanden kies ik voor 1 TB of meer.

Werkgeheugen

MacBook werkgeheugen

Het werkgeheugen heeft ook invloed op de snelheid van mijn MacBook. Vooral tijdens het multitasken gebruik ik veel geheugen. Alle MacBook modellen komen met minimaal 8 GB werkgeheugen. Dit is meer dan voldoende voor dagelijks gebruik. Ga ik video's renderen of veel multitasken? Dan kies ik eerder voor 16 GB RAM. Voor het echte zware werk is 32 GB of 64 GB werkgeheugen beter.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.838 beoordelingen