The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Welke MacBook is geschikt voor foto- en videobewerking?

Alle Apple notebooks zijn geschikt voor foto- en videobewerking. Maar sommige MacBook modellen zijn beter om te ontwerpen dan andere. Dit hangt af van welk type gebruiker je bent. Ben je een hobbyist die af en toe wat fotobewerking doet, ben je een student die binnenkort begint aan een grafische opleiding of ben je professioneel grafisch designer? Je leest hier welke MacBook je nodig hebt.

Welk type gebruiker ben jij?

Grafisch professioneel

Professioneel

Als professionele gebruiker in foto- en videobewerking maak je iedere dag gebruik van zware grafische programma's als Adobe Creative programma's, Autocad, Sketch Up, Keyshot en Cinema 4D. Deze programma's staan ook regelmatig tegelijk open. In dat geval is een krachtige laptop een must voor het bewerken van bestanden. Dit doe je thuis, onderweg en bij klanten. In dat geval is MacBook ideaal. Draagbaarheid is namelijk een vereiste, maar daarvoor inleveren op kracht is geen optie. Het inladen van grote bestanden mag tenslotte niet ten koste gaan van je efficiëntie.

Grafisch student

Student

Je volgt een opleiding als grafisch vormgever of je start binnenkort. Of je volgt een studie bouwkunde waar je technische 3D-tekeningen maakt. Al snel merk je dat de juiste MacBook in dit geval de beste studiegenoot is. Je spendeert iedere dag immers uren aan programma's uit het Adobe Creative pakket zoals Photoshop, InDesign en Illustrator of Autocad. Je hebt dus genoeg kracht nodig om te werken met deze programma's. Daarbij is het ook wel zo prettig als je laptop in je schooltas past en je niet te veel kilo's mee hoeft te sjouwen.

Grafisch hobbyist

Hobbyist

Als hobbyist vind je het heerlijk om in je vrije tijd foto's of video's te bewerken. Je bewerkt vakantiefoto's, je verdient een zakcentje bij als fotograaf op de bruiloft van je broer of je monteert een filmpje van het festival waar je pas met vrienden was. Daarvoor heb je de nodige bewerkingsprogramma's nodig en die vereisen een krachtige MacBook. Je wilt niet het duurste model, het is immers een hobby. Maar je MacBook heeft wel genoeg kracht nodig, want je hebt geen zin om uren te wachten voor Adobe Premiere Pro eindelijk is opgestart.

Aanbevolen specificaties voor grafisch gebruik

Professioneel Student Hobbyist
Processor i9 i7 i7
RAM geheugen 32 of 64 GB 16 GB 16 GB
Opslag 1 TB of meer 512 GB 256 GB
Videokaart Radeon Pro 5500M Shared videokaart Radeon Pro 5300M
Display 16 inch 13 inch 16 inch

Voorgesteld model

Internationaal toetsenbord (QWERTY) | Intel Core i9 2.3GHz (9e gen.) - 16GB - 1 TB SSD | AMD Radeon Pro 5500M
3.199,-
op voorraad

Tel je al deze specificaties bij elkaar op? Dan komt daar bijvoorbeeld Apple MacBook Pro 16" uit. Met dit model weet je zeker dat je foto's en video's bewerkt zonder haperingen.

Specificaties uitgelicht

Misschien denk je bij de tabel: "Leuk en aardig dat ik een Intel Core i9 processor nodig heb, maar waarom? En wat is dat dan precies? "Je leest hier wat MacBook precies geschikt maakt voor grafisch gebruik. Dit is namelijk een som van 3 delen: processor, videokaart en werkgeheugen.

Processor

MacBook grafisch processor

Of je nou een student, hobbyist of professionele gebruiker bent, voor foto- en videobewerking gebruik je zware grafische programma's. Intel Core i7 is krachtig genoeg voor al je grafische programma's. Deze processor is snel genoeg om soepel te werken aan je grafische projecten. Intel Core i9 is een stuk krachtiger, maar voor de meeste gebruikers is al die kracht niet per se nodig. Vooral voor professionals die dagelijks zware programma's gebruiken, is Intel Core i9 op de lange termijn beter.

Videokaart

Videokaart MacBook

Een videokaart zorgt ervoor dat afbeeldingen, video's en animaties sneller weergegeven worden. Zo kan de processor zich met andere taken bezighouden. Voor je zware grafische programma's heb je een goede grafische kaart nodig. Een dedicated videokaart als de AMD Radeon Pro 5300M is hier geschikt voor. Een dedicated videokaart heeft eigen werkgeheugen, waardoor grafische taken geen extra belasting voor het interne geheugen van je MacBook opleveren.

Werkgeheugen

MacBook werkgeheugen

Werkgeheugen is het tijdelijke geheugen van je MacBook. Je MacBook gebruikt werkgeheugen vooral om te multitasken. Als je te weinig werkgeheugen hebt, wordt MacBook traag als je te veel tegelijkertijd doet. 16 GB werkgeheugen is voor de meeste gebruikers ruim voldoende. Hiermee multitask je probleemloos, zelfs tijdens het draaien van zware software. Professionele gebruikers hebben meer baat bij een groter werkgeheugen van 32 GB of 64 GB.

Opslag

Apple MacBook Pro opslag

Opslag is het langetermijngeheugen van je MacBook. Als grafisch vormgever heb je minimaal 512 GB opslagcapaciteit nodig. De bestanden die je opslaat zijn namelijk vaak honderden MB's groot. Voor professioneel gebruik heb je meer opslag nodig voor al je grote bestanden. 1 TB of meer is dan een betere keuze. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een externe harde schijf te nemen.

Display

Display MacBook

Als vormgever zijn niet alleen de processor, videokaart en het geheugen belangrijk. Minstens net zo belangrijk is het display. Een groter scherm maakt het sleutelen aan een ontwerp een stuk gemakkelijker. Bovendien heeft de 16 inch MacBook Pro een dedicated videokaart, terwijl de 13 inch MacBook Pro en MacBook Air dit niet hebben. Deze modellen neem je daarentegen wel gemakkelijker met je mee in je rugzak. Bedenk dus goed wat belangrijker is voor jou: handzaamheid of grafische prestaties.

Accessoires

MacBook accessoires

Met de juiste MacBook kom je al een heel eind. Maar met de juiste accessoires ben je nóg productiever. Het compacte formaat van je laptop is voor onderweg ideaal, maar thuis wil je toch liever een groter scherm. Met een extern scherm naast je MacBook combineer je het beste van 2 werelden. En denk aan een pen en tekentablet voor de bediening van programma's als InDesign en Illustrator. Kies voor een harde schijf voor opslag van al je grote bestanden en schaf een Adobe pakket aan zodat je al je bewerkingsprogramma's direct op je MacBook hebt.

Conclusie

Aan de hand van bovengenoemde specs weet jij precies waar je op moet letten bij de keuze van je nieuwe MacBook. Daarbij is er natuurlijk een groot verschil of je af en toe een video monteert in je vrije tijd of dat je iedere dag iedere dag uren spendeert aan het maken van technische tekeningen. Hoe intensiever het gebruik, hoe krachtiger de laptop die je nodig hebt.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.921 beoordelingen