The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

MacBook voor foto- en videobewerking

Alle Apple notebooks zijn geschikt voor foto- en videobewerking. Maar sommige MacBook modellen zijn beter geschikt om te ontwerpen dan anderen. Dit hangt af van welke type gebruiker je bent. Ben je een hobbyist die af en toe wat fotobewerking doet, ben je een student die binnenkort begint aan een grafische opleiding of ben je een professionele grafisch designer? Je leest hier welke MacBook je nodig hebt.

Welk type gebruiker ben jij?

Professioneel

Als professionele gebruiker in foto- en videobewerking maak je iedere dag gebruik van zware grafische programma's als Adobe Creative programma's, Autocad, Sketch Up, Keyshot en Cinema 4D. Deze programma's heb je ook regelmatig tegelijk aan staan. In dat geval is een krachtige laptop een must voor het bewerken van bestanden. Dit doe je thuis, wellicht heb je daar ook een iMac, en onderweg of bij klanten. In dat geval is MacBook ideaal. Draagbaarheid is dus ook een vereiste. Maar daarvoor inleveren op kracht is geen optie. Het inladen van grote bestanden moet tenslotte niet ten koste gaan van je efficiëntie.

Student

Je gaat een opleiding volgen waar je grafisch gaat vormgeven of wellicht volg je deze studie al. Of je doet een studie bouwkunde en je moet technische 2D-tekeningen maken. Al snel merk je dat de juiste MacBook in dit geval de beste studiegenoot is. Je gaat iedere dag immers uren tijd spenderen aan programma's uit bijvoorbeeld het Adobe Creative pakket zoals Photoshop, InDesign en Illustrator of voor technische tekeningen Autocad. Je hebt dus genoeg kracht nodig om te werken met deze programma's. Daarbij is het ook wel zo prettig als je laptop in je schooltas past en je geen kilo's mee hoeft te sjouwen.

Hobbyist

Als hobbyist vind je het heerlijk om in je vrije tijd foto's of video's te bewerken. Je bewerkt vakantiefoto's, je verdient een zakcentje bij als fotograaf op de bruiloft van je vrienden of je monteert een filmpje van het festival waar je pas met vrienden heen bent geweest. Daarvoor heb je de nodige bewerkingsprogramma's nodig en die vereisen een krachtige laptop. Je wilt niet de duurste laptop, het is immers een hobby. Maar je laptop moet wel genoeg kracht hebben, want je hebt geen zin om uren te wachten voor Premiere Pro eindelijk is opgestart.

Aanbevolen specificaties

Herken jij jezelf in 1 van bovengenoemde gebruikers? Dan lees je in de tabel welke specs wij aanbevelen voor jouw type gebruik. Dit zijn dus niet de specs die je minimaal nodig hebt, maar die wel zorgen voor een soepele bediening. Voor de software die je gebruikt, heb je namelijk goede hardware nodig. En daarbij is het natuurlijk een groot verschil of je iedere dag uren tijd spendeert in Autocad en ontwerpen maakt voor grote klanten, of dat je af en toe eens wat vakantiefoto's bewerkt in Photoshop.

In het kort

Professioneel Student Hobbyist
Processor i7 i5 i5
RAM geheugen 16 GB 8 GB 8 GB
Opslag 512 GB 256 GB 256 GB
Opslag type SSD SSD SSD
Dedicated videokaart Radeon Pro 560 (4 GB opslag) Radeon Pro 555 (2 GB opslag) -
Display Full HD 15 inch Retina Full HD 13 inch Retina Full HD 15 inch Retina
Touch Bar Ja Ja Nee

Specificaties uitgelicht

Misschien denk je bij de tabel: "Leuk en aardig dat ik een i5 processor nodig heb, maar waarom? En wat is dat dan precies? "Je leest hier wat een MacBook dan precies geschikt maakt voor grafisch gebruik. Dit is namelijk een som van 3 delen: processor, RAM en opslag. En als designer is er natuurlijk een 4e spec minstens net zo belangrijk: het display.

Processor

Of ik nou een student, hobbyist of professionele gebruiker ben, bij foto- en videobewerking heb ik zware grafische programma's nodig. Die programma's vereisen de nodige kracht van mijn MacBook. Ik heb geen zin om uren te zitten wachten tot een programma eindelijk eens is opgestart. I5 is krachtig genoeg voor grafische programma's. Deze processor is zelfs zo krachtig, dat ik gemakkelijk meerdere programma's tegelijk open heb staan. I7 is nog net iets sneller, maar dat verschil is minimaal. Voornamelijk voor professionals die echt de zwaarste grafische programma's gebruiken, zal i7 op de lange termijn net iets beter zijn.

RAM

RAM geheugen MacBook

RAM is het tijdelijke geheugen van je MacBook. Je hebt RAM nodig voor alles wat je op je MacBook doet, bijvoorbeeld om meerdere programma's tegelijk te gebruiken. Als het RAM geheugen te klein is voor de taken die je uitvoert, word je laptop dus traag. En dat wil je niet. RAM werkt nauw samen met de processor. Als de verwerkingssnelheid van je processor achterblijft bij je RAM, merk je alsnog weinig verschil. Voor professionele fotobewerking, grafisch design, HD video's en veel multitasken, heb je 16 GB nodig. Ben je student of hobbyist? Dan red je het ook met 8 GB RAM.

Opslag

MacBook opslag

RAM is dus het interne en tijdelijke geheugen van je MacBook. Wanneer je je laptop uitschakelt, gaan alle RAM gegevens verloren. Opslag is het langetermijngeheugen. Als grafisch vormgever heb je minimaal 256 GB nodig. Maar voor professioneel gebruik heb je meer opslag nodig voor al je grote bestanden. Dan is 512 GB het minimum. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een externe harde schijf te nemen om het geheugen uit te breiden.

Display grootte

Display grootte MacBook

Als vormgever zijn niet alleen de processor en het geheugen belangrijk. Minstens net zo belangrijk is het display. Een 15 inch scherm is de gouden standaard in de grafische wereld. Een groter scherm maakt het sleutelen aan een ontwerp een stuk eenvoudiger. Ben je student en zit je dus veel in de collegebanken of in de trein? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een 13 inch scherm. Thuis kun je je MacBook wellicht aansluiten op een extern scherm.

Display resolutie

Display resolutie MacBook

Apple MacBook Pro heeft een Retina display. Dit is een technologie waardoor er 4 keer zoveel pixels op het beeldscherm weergegeven worden dan normaal. Hierdoor komt elk detail tot leven door de haarscherpe weergave. Het scherm heeft dus een hoge resolutie waardoor je tot in de kleinste details foto's en video's bewerkt. Hoe gedetailleerder het display, hoe beter en nauwkeuriger het werk dat je levert. Kies daarom voor een Full HD Retina scherm met een minimale resolutie van 1920 x 1080 en mét IPS paneel. Daardoor zie je vanuit iedere kijkhoek natuurgetrouwe kleuren.

Videokaart

Videokaart MacBook

Een videokaart (GPU) zorgt ervoor dat afbeeldingen, video's en animaties in 2D of 3D sneller weergegeven worden. Zo heeft de processor de mogelijkheid om zich met andere taken bezig te houden. Er zijn losse en geïntegreerde GPU's. Voor foto- en videobewerking gebruik ik zware grafische programma's. Daarom heb ik een goede grafische kaart nodig. Een dedicated videokaart is hier geschikt voor, shared (geïntegreerd) niet. Shared verdeelt het werkgeheugen slim over alle programma's, maar gebruikt hierbij het geheugen van van mijn MacBook. Een dedicated videokaart daarentegen heeft eigen werkgeheugen. Deze kaart gebruikt dus niet van het werkgeheugen. Zo blijft er genoeg werkgeheugen over voor andere taken.

Accessoires

MacBook accessoires

Met de juiste MacBook kom je al een heel eind. Maar met de juiste accessoires ben je nóg productiever. Het compacte formaat van je laptop is voor onderweg ideaal, maar thuis wil je toch liever een groter scherm. Met een extern scherm bij je laptop combineer je het beste van 2 werelden. En denk aan een pen en tekentablet voor de bediening voor programma's als InDesign en Illustrator. Kies voor een harde schijf voor opslag van al je grote bestanden en schaf een Adobe pakket aan zodat je al je bewerkingsprogramma's direct op je MacBook hebt.

Conclusie

Aan de hand van bovengenoemde specs (processor, opslag, RAM, display en videokaart) weet jij precies waar je op moet letten als je een MacBook koopt voor grafisch gebruik. Daarbij is er natuurlijk een groot verschil of je af en toe een video monteert in je vrije tijd of dat je iedere dag iedere dag uren spendeert aan het maken van technische tekeningen. Hoe intensiever het gebruik, hoe krachtiger de laptop die je nodig hebt.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.944 beoordelingen