The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Hoe pas ik de kleuren op mijn beeldscherm aan in Windows 10?

Je hebt je monitor aangesloten, maar de kleurweergave is niet zoals je hem wilt hebben. Je wil de kleuren aanpassen, zodat je minder snel last krijgt van vierkante ogen, lekker lang kunt gamen of teksten scherper ziet. Je past de kleuren in een aantal stappen aan. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet.

Kleuren aanpassen

Je kunt de kleuren op je beeldscherm op meerdere manieren aanpassen. We beginnen met de meest toegankelijke: via de knoppen op je monitor.

Stap 1: Kleurweergave aanpassen via het menu op de monitor

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je juiste kabels en poorten gebruikt, zodat je de beste beeldkwaliteit krijgt. Hier lees je hoe je de juiste kabels kiest.

Nu je de juiste kabels en poorten gebruikt, pas je de kleurweergave aan met de de fysieke knoppen die in de rand of aan de achterkant van het beeldscherm zitten. Via deze knoppen kom je in een menu. In dit menu kies je of één van de vooraf ingestelde opties, of pas je de instellingen handmatig aan. Elk beeldscherm heeft een vooraf ingestelde optie die je ogen het minst belast wanneer je er lang naar kijkt. Meestal heet deze Comfort View. Vaak hebben beeldschermen ook een vooraf ingestelde optie voor gamers, die meestal Game heet.

Geven de vooraf ingestelde opties niet het resultaat dat je wilt zien? Pas dan handmatig de instellingen aan via het menu op je monitor. Geeft dit ook niet het resultaat dat je wilt zien? Probeer dan het volgende:

Stap 2: Kleurweergave aanpassen via de computer

Om de kleurweergave aan te passen via de computer, update je eerst het stuurprogramma van de videokaart, ook wel driver genoemd, en pas je vervolgens de Beeldscherminstellingen aan.

A. Video driver updaten

De driver zorgt ervoor dat de videokaart, PC en monitor goed samenwerken. Daarom is het belangrijk om deze up to date te houden. Hier lees je hoe je dat doet.

B. De Beeldscherminstellingen via Windows

Pas nu de volgende Beeldscherminstellingen aan:

Resolutie: De beeldkwaliteit wordt bepaald door de resolutie van het scherm. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Het is daarom belangrijk dat je deze op de maximale hoogte zet voor jouw computer. Hier leggen we uit hoe je deze aanpast.

DPI schaling: DPI schaling geeft het aantal pixels per inch aan. Een verkeerde instelling geeft namelijk vreemde effecten: je iconen zijn bijvoorbeeld te groot of zijn juist onleesbaar klein. Pas de DPI schaling alleen aan wanneer je deze klachten hebt. Zijn je iconen te klein? Stel dan de DPI omhoog bij. Zijn ze juist te groot? Dan stel je de DPI omlaag bij. Aanpassen doe je als volgt: Ga via het Windows menu links onderin je scherm naar Instellingen, het icoon met het tandwiel. Klik daarna achter elkaar op Systeem en Beeldscherm. Hier kun je op een schaal van 100 tot 150 % (of meer, afhankelijk van wat jouw beeldscherm aan kan) de instelling aanpassen.

Leesbaarheid van tekst: Tot slot optimaliseer je de leesbaarheid van tekst. Type in de Windows Verkenner, het vergrootglas links onder je beeldscherm, de tekst Clear Type en open het programma. Windows toont steeds een stukje tekst en laat jou kiezen welke je het beste leesbaar vindt. Dit is even werk, maar zo wordt de tekst beter leesbaar, waar je elke dag plezier van hebt tijdens het internetten en e-mailen.

Kalibreren: Windows heeft een programma dat je helpt om de optimale beeldscherminstellingen te vinden, wat kalibreren heet. Windows toont je telkens verschillende plaatjes, waaruit jij de beste voor jou kiest. Wanneer het eindresultaat je niet bevalt, voer je het programma gewoon nog een keer uit. Doe dit als volgt: Ga via het Windows menu links onderin je scherm naar Instellingen, het icoon met het tandwiel. Klik daarna achter elkaar op Systeem / Beeldscherm / Geavanceerde beeldscherminstellingen / Beeldschermkleuren kalibreren.

Tim
Artikel van:
Tim Monitorspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.088 beoordelingen