The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thomas

Hoeveel graden is de beste koelkast temperatuur?

Bij ongeveer een kwart van de huishoudens staat de koelkast op een verkeerde temperatuur ingesteld. De beste temperatuur voor het koelgedeelte is 4°C. Wanneer de koelkast geen luchtcirculatie heeft, leg je de etenswaren onder in de koelkast. De temperatuur is hier het laagst in heel de koelkast.

De ideale temperatuur is 4°C

Een temperatuur van 4°C is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4°C zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich makkelijker. Hierdoor bederven je etenswaren sneller. Zet je de temperatuur lager dan 4°C, dan verspil je onnodige energie.

Temperatuur meten

Wanneer je koelkast geen digitale temperatuurregeling heeft, is het soms lastig om hem op 4°C in te stellen. Meet dan de temperatuur met een speciale koelkast thermometer door deze 24 uur in een glas water in de koelkast te zetten. Op deze manier meet je de daadwerkelijke temperatuur van de producten en niet de temperatuur van de lucht in de koelkast. Die is namelijk een stuk hoger dan de daadwerkelijke temperatuur.

Verschillende temperatuurzones

Een ventilator versterkt de luchtcirculatie en zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de koelkast. Wanneer je koelkast dit niet heeft, verschilt de temperatuur op sommige plekken in de koelkast. In dat geval is het onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, het koudst. Dit is de ideale plek om de etenswaren die het snelst bederven te bewaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gesneden groenten, verse vis, vleeswaren en melk. In de groentelade zelf bewaar je ongesneden groenten en fruit.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen