The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

Top 5 tips: energie besparen met je koelkast

Zuinig omgaan met je koelkast heeft een positieve invloed op de levensduur, het milieu en je portemonnee. Gelukkig is energie besparen met je koelkast niet moeilijk; als je de deur goed sluit draag je al een steentje bij. We hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet waarmee je gemakkelijk energie bespaart en tegelijkertijd de levensduur van je koelkast verlengt.

Aan de slag met energie besparen

Energiezuinige koelkast

Energie besparen met je koelkast is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door te letten op de plaatsing, het onderhoud en het gebruik van je koelkast bespaar je al snel flink op je energierekening. Ook met minder zuinige koelkasten. Hoe zuinig je koelkast is, lees je af op het energielabel.

  • Tip 1: geef je koelkast de ruimte
  • Tip 2: ontdooi de vriesruimte
  • Tip 3: zet de koelkast uit wanneer je hem niet gebruikt
  • Tip 4: plaats geen warm eten
  • Tip 5: sluit de deur goed

Tip 1: geef je koelkast de ruimte

Koelkast plaatsing

Een koelkast moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Wanneer het apparaat de warmte niet kwijt kan, moet hij harder koelen. Je bespaart energie door voldoende ruimte te laten tussen de achterwand van de koelkast en de muur waar hij tegenaan staat. Houd een afstand van tenminste 10 cm aan voor een goede luchtcirculatie. Maak de achterkant, of bij een inbouwkoelkast de ventilatieopeningen, ook geregeld stofvrij met een stofzuiger of een zachte borstel.

Tip 2: ontdooi de vriesruimte

Vriezer ontdooien

De vriesruimte van een koelkast zonder anti-ijsvorming dien je 5 à 6 keer per jaar te ontdooien. De ijsvorming in de vriezer neemt niet alleen ruimte in, maar elke 2 millimeter aan ophoping zorgt voor een stijging van het energieverbruik met ongeveer 10%. Heb je niet zo zin in dit taakje? Dan biedt een koelkast met anti-ijsvorming uitkomst. Een koelkast met Low Frost ontdooi je 1 keer per jaar. Een koelkast met No Frost hoef je nooit te ontdooien.

Tip 3: zet hem uit wanneer je hem niet gebruikt

Koelkast uitzetten

Zet je koelkast uit of maak gebruik van de vakantiestand als je voor een langere periode op vakantie gaat. Hiermee schakel je de thermostaat van het koelgedeelte uit, maar blijft de thermostaat van het vriesgedeelte actief. Maak het apparaat natuurlijk wel eerst leeg en schoon. Zo kom je na je vakantie niet voor een onaangename verrassing te staan. Nadat de koelruimte leeg en schoon is, laat je de deur op een kier staan om nare geurtjes en schimmels te voorkomen.

Tip 4: plaats geen warm eten in de koelkast

Koelkast eten

Laat eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst. Door warm eten in je koelkast te plaatsen, moet deze harder werken om koel te blijven. Dit werkt ook omgekeerd: je kunt energie besparen door je ingevroren eten in de koelkast te laten ontdooien. Dit duurt langer dan ontdooien buiten de koelkast, maar de lage temperatuur van de bevroren producten helpt de koeling van de koelkast.

Tip 5: sluit de deur altijd goed

Koelkast deur sluiten

Bedenk eerst wat je uit de koelkast wilt pakken voordat je de deur opent. Zo staat de deur niet onnodig open. Zorg verder dat je de deur goed sluit zodat de koude lucht niet ontsnapt en er geen warme lucht binnenkomt. Wanneer je de deurrubbers af en toe met heet water schoonmaakt, komt er geen vuil tussen te zitten en blijven ze flexibel. Hierdoor zal de deur goed blijven sluiten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.827 beoordelingen