The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marijn

Hoe ontdooi je een koelkast?

Een koelkast ontdooien is niet het leukste klusje, maar wel belangrijk. Wanneer je het ijs laat zitten, krijgt de koelkast de ruimte minder goed koel en gaat hij meer energie verbruiken. Met de onderstaande 6 stappen voorkom je die situatie en is je vriesruimte ijsvrij én weer schoon.

Je koelkast ontdooien in 6 stappen

Koelkast ontdooien

Met de onderstaande 6 stappen is je koelkast snel ontdooid.

  • Stap 1. Schakel de koelkast uit
  • Stap 2. Haal de koelkast leeg
  • Stap 3. Ontdooi het vriesvak
  • Stap 4. Versnel het ontdooiproces
  • Stap 5. Maak het vriesvak schoon
  • Stap 6. Zet de koelkast weer aan

Stap 1: schakel de koelkast uit

Koelkast aan/uitknop

Allereerst schakel je de koelkast uit. Bij de meeste koelkasten doe je dit door de uitknop in te drukken. Ontbreekt deze knop? Haal dan de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: haal de koelkast leeg

Lege koelkast

Haal zowel het koel- als het vriesgedeelte leeg. Plaats je boodschappen tijdelijk in een koelbox, koeltas of een extra vriezer. Een koude schuur of garage in de winter is ook een goede optie.

Stap 3: ontdooi het vriesvak

Leeg vriesvak

Leg tijdens het ontdooien een handdoek in het vriesvak, zodat het water niet door heel de koelkast gaat. Leg daarnaast ook een grote handdoek op de vloer om resterend dooiwater op te vangen.

Stap 4: versnel het ontdooiproces

IJs loshalen van vriesvak

Wacht tot al het ijs is losgekomen. Grote stukken maak je los met een houten spatel of een plastic ijskrabber, die je ook voor autoramen gebruikt. Gebruik nooit ijzer; de koelelementen zijn zeer kwetsbaar. Wil je het ontdooiproces versnellen? Plaats een pan of bak met heet water op een onderzetter onder in het vriesvak en sluit de deur. Gebruik een speciale ontdooispray als je helemaal snel klaar wil zijn.

Stap 5: maak het vriesvak schoon

Vriesvak schoonmaken met spons

Is al het ijs ontdooid? Dan is het tijd om je vriesvak goed schoon te maken. Een vochtige doek met wat soda doet wonderen en werkt bovendien desinfecterend. Zorg dat je op het einde het vriesvak goed droogt met een theedoek, zodat er geen vocht achterblijft dat weer bevriest.

Stap 6: zet de koelkast aan

Vrieslades van een koelkast

Na deze klus zet je de koelkast weer aan. Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo’n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 18.890 beoordelingen