The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Zo maak je de beste onderwaterfoto

Je gaat op een zon-zee-strandvakantie en je wilt tijdens het zwemmen coole actiefoto's maken in het water. Hoe je de beste onderwaterfoto maakt, lees je in dit artikel. Je leert bijvoorbeeld hoe je de foto goed belicht. Zo kom je na je vakantie thuis met indrukwekkende foto's van je snorkel- of duikavonturen.

Tip 1: kies de juiste waterdichte camera

waterdichte camera's

Voor het fotograferen onder water heb je de juiste camera nodig. Misschien heb je deze al in huis. Bijna alle action camera's zijn geschikt, deze zijn vaak waterdicht tot 10 meter diep. Met andere modellen neem je opnamen tot 30 meter. Deze neem je mee tijdens het duiken in diepe wateren. Een onderwaterbehuizing zorgt ervoor dat iedere action camera geschikt wordt voor een grotere onderwaterdiepte. Fotografeer je liever met een compactcamera? Er zijn ook een aantal waterdichte compactcamera's beschikbaar.

Tip 2: zorg voor voldoende licht

onderwater wereld

Hoe dieper je het water in gaat, hoe donkerder de omgeving wordt. Probeer daarom zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te blijven. Hier valt nog voldoende zonlicht op je onderwerp om een goed belichte foto te maken. Als je met fel zonlicht fotografeert, zorg er dan voor dat je het licht niet blokkeert maar met het licht mee fotografeert. Dan wordt je onderwerp precies goed belicht.

Tip 3: gebruik de flitser

fel gekleurde vissen

Als je gaat duiken en diep het water in gaat, dan is het gebruik van de flitser tijdens het fotograferen aan te raden. De beelden worden anders erg donker. Daarnaast zorgt een flitser ervoor dat er meer kleur wordt gevangen in de opname. Als je gaat flitsen let er dan wel op dat je dicht op je onderwerp fotografeert. Als er veel water tussen zit, zie je door de flits veel van de zwevende deeltjes in het water.

Tip 4: beweeg zo rustig mogelijk in het water

school vissen

Hoe meer je in het water beweegt, hoe troebeler het water wordt. Je moet dan wachten tot het water weer helder is voor je een goede foto kunt maken. Als je rustig blijft bewegen, heb je hier veel minder last van. Een troebel beeld kan ook ontstaan door de afstand tussen de camera en het onderwerp. Als je van dichtbij fotografeert heb je weinig tot geen last van beeld verstorende stofdeeltjes in het water.

Tip 5: maak veel foto's achter elkaar

levendig koraal

Als je de prachtige vissen in het water wilt vastleggen, heb je niet veel tijd om een foto te maken. Vissen schrikken snel en zijn daarna direct verdwenen. Het is daarom slim om een aantal foto's achter elkaar te maken met de burst modus. Op deze manier zit er ieder geval 1 goede foto tussen. Het maken van meerdere foto's is sowieso aan te raden omdat je door het water minder stabiel bent. Hierdoor heb je meer kans op bewegingsonscherpte in je foto's.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen