Geschreven door Jaimy

Advies over blenders

Met een blender meng en pureer je verschillende ingrediënten tot smoothies, milkshakes, cocktails, babyvoeding, sauzen of soep. Op deze pagina helpen we je aan de hand van een aantal vragen de beste blender voor jou te kiezen. Wil je liever meteen advies over welke blender wij adviseren in verschillende situaties? Bekijk dan Coolblue's keuze

Sappen, smoothies & cocktails

Smoothies maken

Met elke blender maak je eigenlijk wel sappen en smoothies. Je mengt hiervoor (room-)ijs met jouw favoriete ingrediënten. Gebruik je het liefst gecrushte ijsblokjes als basis voor jouw smoothie? Zorg dan dat je voor een blender gaat met ijscrush functie.

Smoothies Gebruik je de blender enkel en alleen voor het maken van smoothies? Dan adviseren we een zogenaamde smoothie-maker. De mengbeker doet namelijk ook dienst als drinkbeker. Vul de mengbeker met de gewenste ingrediënten, draai deze op de blender en maak jouw favoriete smoothie.

Soepen, sauzen & babyvoeding

Niet elke blenderkan is bestand tegen hitte. Daarom is een blender met een glazen kan het meest geschikt voor het blenden van warme ingrediënten. Er zijn ook kunststof blenderkannen van extra sterk Tritan kunststof, ook deze kannen mengen zonder problemen warme ingrediënten. Houd er rekening mee dat een glazen kan een stuk zwaarder is.

Soep Gebruik je de blender alleen voor het maken van soepen? Dan adviseren we een soupmaker. Vul de blender met koude ingrediënten en binnen 30 minuten staat er een warme soep klaar. De soupmakers beschikken over een kookelement waardoor de soep wordt gekookt tijdens het pureren. Sommige soupmakers beschikken over een dubbelwandige kan waardoor warme ingrediënten niet afkoelen tijdens het pureren.

Vermogen

Wanneer je weet waarvoor en hoe vaak je de blender wilt gebruiken is het handig om ook te letten op het vermogen. Over het algemeen geldt hoe hoger het vermogen hoe sneller je ingrediënten verwerkt zijn. Blenders met een laag vermogen zijn ook minder geschikt voor harde ingrediënten dan blenders met een hoog vermogen. Let er ook op dat je een hoger vermogen nodig hebt wanneer je de blender dagelijks gebruikt dan wanneer je eens in de week een smoothie maakt.

 • <500 watt: zachte ingrediënten zoals banaan, aardbeien.

 • 500 - 750 watt: voor harde en zachte ingrediënten bij normaal gebruik.

 • 751 - 1000 watt: voor harde en zachte ingrediënten bij intensief gebruik.

 • 1001 - 2000 watt: voor harde en zachte ingrediënten bij (semi)-professioneel gebruik.

Inhoud blenderkan

De inhoud van de blenderkan geeft aan hoeveel liter vloeistof er in de kan past. Doe de blenderkan nooit helemaal vol, want dan kunnen de ingrediënten zich niet meer verplaatsen en kan de deksel eraf schieten. De werkbare inhoud van de kan is dus lager en wordt vaak aangegeven met een maataanduiding op de kan.

Welke inhoud het beste bij jou past hangt af van hoeveel glazen smoothies je bijvoorbeeld wilt maken. Een blenderkan van minder dan 1 liter is slechts geschikt voor één of twee glazen per keer of één kom soep. Met een blenderkan tussen de 1,1 en 1,6 liter maak je drie tot vijf glazen of drie tot vier kommen soep. Wil je meer dan vijf glazen of vier kommen soep, kies dan een blenderkan met een inhoud vanaf 1,7 liter.

 • < 1 liter: 1 of 2 porties.
 • 1,1 - 1,6 liter: 3 tot 5 porties.
 • ≥ 1,7 liter: 5 of meer porties.

Reinigen

Schoonmaken is natuurlijk nooit een leuk werkje. Dus is het handig om te weten hoe verschillende blenders schoongemaakt worden. Van sommige blenders kun je het mes uit de kan halen, waardoor je de messen eenvoudig schoon kunt maken. Ook is het handig er op te letten of de blenderkan en de deksel vaatwasmachinebestendig zijn. Het motorblok kan nooit in de vaatwasmachine maar kun je met een vochtig doekje afvegen.

 • Deksel, beker en kan vaatwasmachinebestendig: de blender is eenvoudig te reinigen in de vaatwasmachine.
 • Blenders met uitneembare messen.

Waar kun je verder nog op letten?

Het aantal standen van een blender geeft aan hoe precies je de snelheid in kan stellen. Hoe meer snelheden hoe nauwkeuriger. Dit kan handig zijn als je ingredienten niet helemaal fijn gemalen wilt hebben, zo kun je de fijnheid in de gaten houden. Sommige blenders hebben naast snelheidsstanden ook standen voor een bepaalde functie zoals ijs crushen of een pulse-stand.

 • 1 - 2 standen: om snel sappen en sauzen te maken.
 • 10+ standen: meer controle over het maalproces.
 • Blenders met pulsestand: om net die laatste pureer-boost te geven.
Jaimy
Artikel van:
Jaimy