The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Caitlin

Advies over bloeddrukmeters

Het meten van je eigen bloeddruk in een veilige en comfortabele omgeving heeft veel voordelen. Veel mensen ervaren het meten van de bloeddruk in hun eigen huis als prettig. Maar wanneer je zelf de bloeddruk wilt gaan meten is het wel van belang dat je hier een goede elektronische bloeddrukmeter voor aanschaft.

Meting via de bovenarm of pols?

Er zijn twee verschillende soorten bloeddrukmeters in omloop. Bloeddrukmeters die meten aan de bovenarm, en bloeddrukmeters die meten aan je pols. De bovenarmbloeddrukmeter is de meest gebruikte en ook de meest betrouwbare bloeddrukmeter. Dit komt doordat deze bloeddrukmeter automatisch ter hoogte van het hart meet. De polsbloeddrukmeter daarentegen zit niet vanzelfsprekend op de hoogte van je hart waardoor de risico's op een onbetrouwbare meting zijn groter zijn. We zetten de voor-en nadelen van beide bloeddrukmeters even op een rijtje.

Voor- en nadelen van meetlocaties

Bovenarmbloeddrukmeter

Bovenarmbloeddrukmeter

 • Meet automatisch dicht bij het hart.
 • Monitor staat op tafel voor makkelijk aflezen.
 • Goede meethouding makkelijker te realiseren.
 • Manchet moet om blote bovenarm waardoor kledingstukken vrijwel altijd uit moeten.
 • Voor oudere mensen of mensen die moeilijker bewegen is de bevestiging van een manchet aan het bovenarm lastiger.
Polsbloeddrukmeter

Polsbloedddrukmeter

 • Makkelijk in gebruik.
 • Kledingstukken kunnen vrijwel altijd aanblijven.
 • Makkelijk mee te nemen dankzij het kleine formaat.
 • Meten met een polsbloeddrukmeter moet in een specifieke houding, met de pols ter hoogte van je hart.
 • Kans op bewegen tijdens de meting is groter door de aan te nemen meethouding. Risico op een onbetrouwbare meting is dus groter.

Zelf je bloeddruk monitoren

Omron Connect app

Het monitoren van je bloeddruk houdt in dat je eventuele trends en patronen kan herkennen en bijhoudt. Veel bloeddrukmeters beschikken over een geheugenfunctie waarin meetwaarden worden opgeslagen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld bent begonnen met een gezondere levensstijl en eventuele verbeteringen wilt herkennen. Er zijn zelfs bloeddrukmeters die gekoppeld kunnen worden aan je computer. Samen met de software die de leverancier heeft ontwikkeld analyseer en bekijk je de opgeslagen meetwaarden op de computer, smartphone of tablet. Overzichtelijke grafieken met eventuele verbeteringen en trends zijn zo makkelijk te monitoren.

Met meerdere mensen een bloeddrukmeter gebruiken

Wanneer het hele gezin de bloeddruk wilt gaan meten is het makkelijk om te zoeken naar een bloeddrukmeter die geschikt is voor meerdere gebruikers. Dit betekent dat deze bloeddrukmeter niet alleen een geheugenfunctie heeft voor jou, maar ook plaats heeft voor eventuele familieleden of vrienden.

Gemiddelde bloeddruk berekenen

Als klap op de vuurpijl zijn er zelfs bloeddrukmeters die meteen tijdens de meting het gemiddelde kunnen berekenen. Maar hier stopt het niet. Niet zomaar een gemiddelde, maar verschillende gemiddeldes kunnen berekend worden. Bijvoorbeeld de gemiddelde waarde van de laatste 7 ochtend- en avondmetingen. Dit is vaak een gemiddelde waar huisartsen en doktoren in geïnteresseerd zijn. Deze metingen worden altijd op hetzelfde tijdstip uitgevoerd en geven een helder beeld van de bloeddruk.

Belangrijk om te weten

Het meten van je bloeddruk lijkt makkelijk en eenvoudig. Dat is het ook. Maar voor een secuur en betrouwbaar resultaat is het belangrijk om altijd even de handleiding door te lezen. Een foutje is snel gemaakt waardoor een onbetrouwbare meting het resultaat is.

 • Alvorens je de meting begint, zorg voor een moment van ontspanning. Ga even 5 minuutjes op een stoel zitten en pak die rust.
 • Zorg ervoor dat je de bloeddruk meet 1 uur voor, of nadat je hebt gegeten, gerookt, gedronken of je medicatie hebt ingenomen.
 • Meet de bloeddruk in een prettige, bij voorkeur zittende houding met de armen rustend op een tafel.
 • Zorg ervoor dat de manchet goed bevestigd zit. Niet te strak, maar ook zeker niet te los. Wanneer je met een bovenarmbloeddrukmeter meet zit de manchet ongeveer 3 centimeter boven je elleboog en met de slang aan de binnenzijde van je arm.
 • Een goed passend manchet is erg belangrijk. Er wordt vaak een standaard manchet meegeleverd maar deze maat is niet voor iedereen perfect. Heb je misschien een grotere of kleinere manchet nodig? Dat kan!

© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 14.095 beoordelingen