The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Andrea

Hoe meet je je eigen bloeddruk?

Heb je een bloeddrukmeter gekocht of ben je van plan om een bloeddrukmeter te kopen? Dan moet je je verdiepen in de juiste meetmethode, want je eigen bloeddruk meten vraagt om de nodige kennis. Op welk moment van de dag voer je de meting uit, of hoe bevestig je de manchet correct? We vertellen het allemaal in de volgende stappen.

Je bloeddruk meten in 4 stappen

Man met bloeddrukmeter

Volg de volgende 4 stappen om nauwkeurig je eigen bloeddruk te meten.

Stap 1: het meetmoment kiezen.

Stap 2: de manchet bevestigen.

Stap 3: de meting nauwkeurig uitvoeren.

Stap 4: de bloeddruk aflezen.

Stap 1: kies het juiste moment

Bloeddrukmeter met manchet

Meet je voor het eerst je eigen bloeddruk? Dan meet je een week lang elke dag 's ochtends en 's avonds je bloeddruk. Zo kun je het beste oefenen en krijg je een betrouwbaar gemiddelde. Zorg dat je een half uur voor de meting geen inspannende activiteiten, zoals sport, of stressvol werk doet. Nadat je een paar dagen hebt geoefend, is het genoeg om één keer per maand je bloeddruk te meten.

Stap 2: bevestig de manchet

Vrouw met bloeddrukmeter

Bevestig de bloeddrukmeter aan de arm die je het minst gebruikt. Zorg dat je arm ontbloot is zodat de manchet direct op je huid zit. Heb je een polsbloeddrukmeter? Dan bevestig je het apparaat aan je pols. Heb je een bovenarmbloeddrukmeter? Dan bevestig je het apparaat ongeveer 2 centimeter boven je elleboog.

Stap 3: de meting nauwkeurig uitvoeren

Bloeddrukmeting
  1. Ga voor de meting 5 minuten stil zitten op een stoel.
  2. Zorg dat je 1 uur van tevoren niet hebt gerookt, geen medicatie hebt gebruikt en geen alcohol of koffie hebt gedronken.
  3. Meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning en met je armen rustend op een tafel. Zet beide voeten naast elkaar op de grond.
  4. Zorg ervoor dat de manchet goed bevestigd is. Niet te strak, maar ook zeker niet te los, met de slang aan de binnenzijde van je arm.
  5. Praat niet tijdens de bloeddrukmeting.

Stap 4: de bloeddrukmeter aflezen

Manchet van bloeddrukmeter

De gegevens van de bloeddrukmeter aflezen doe je op het scherm of op de manchet zelf. Dit verschilt per bloeddrukmeter. De waardes worden weergegeven in mmHg, wat staat voor millimeter kwik. Het hoogste getal is is de bovendruk en het laagste getal is de onderdruk. Je bloeddruk is normaal als deze onder de 135/90 mmHg ligt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.075 beoordelingen