The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Andrea Gandolfi

Wat is een lage bloeddruk?

Een te lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. Hoewel dit niet vaak voorkomt, is het wel verstandig om je bloeddruk in de gaten te houden. Wanneer je bloeddruk laag is, kun je namelijk vervelende klachten krijgen. Gebruik een bloeddrukmeter om een te lage bloeddruk in de gaten te houden en ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Wanneer heb je een te lage bloeddruk?

Bloeddrukmeter

Een te lage bloeddruk blijft vaak onopgemerkt. Omdat veel mensen niet direct klachten krijgen, is het verstandig om je waarden met een bloeddrukmeter in de gaten te houden. Vrouwen hebben een lage bloeddruk als de waarden onder de 100/60 mmHg liggen en mannen hebben een lage bloeddruk als de waarden onder de 110/70 mmHg liggen. Voor kinderen, ouderen boven de 70 en ongezonde mensen kunnen andere waardes gezond zijn.

Oorzaak lage bloeddruk

Vrouw met bloeddrukmeter

Vaak is de oorzaak van een te lage bloeddruk onduidelijk. Er zijn wel verschillende situaties waarbij je bloeddruk voor een korte tijd daalt. Dit kan bijvoorbeeld bij bloedverlies, vochtverlies en zwangerschap, maar ook als je snel van houding verandert of als het warm is. Ga voor de zekerheid naar de huisarts als je meet dat je bloeddruk laag is. Aandoeningen, zoals een hartritmestoornis of infectie, kunnen namelijk ook een te lage bloeddruk veroorzaken. Vooral oudere mensen en vrouwen hebben sneller last van een lage bloeddruk.

Lage bloeddruk door alcohol of stress

Bloeddrukmeter om bovenarm

Een lage bloeddruk door alcohol kan voorkomen als je kleine hoeveelheden alcohol drinkt. Drink je meer dan een glas alcohol per dag? Dan zorgt het juist voor een hogere bloeddruk. Een lage bloeddruk door stress komt weinig voor. Meestal zorgt stress namelijk voor een verhoging van je bloeddruk. Een lage bloeddruk kan wel een oorzaak zijn van stress, omdat je je zorgen gaat maken over de symptomen van een te lage bloeddruk.

Symptomen lage bloeddruk

Vrouw met bloeddrukmeter

Lage bloeddruk symptomen komen weinig voor. Hierdoor merken veel mensen niet dat ze een te lage bloeddruk hebben. De lage bloeddruk klachten die voor kunnen komen zijn duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en slecht zien. Deze symptomen zijn niet gevaarlijk en gaan meestal vanzelf weg als je bloeddruk weer omhoog gaat. Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts als de klachten vaak terugkomen of als je flauwvalt.

Lage bloeddruk omhoog krijgen

Man met bloeddrukmeter

Een te lage bloeddruk heeft vaak geen behandeling nodig en gaat vanzelf weer over. Alleen als de lage bloeddruk verbonden is aan andere ziektes en aandoeningen is een behandeling nodig. Wel zijn er manieren om beter om te gaan met de klachten en om de lage bloeddruk weer omhoog te krijgen. Bij warm weer of maagproblemen kun je je bloeddruk omhoog krijgen door voldoende water te drinken. Daalt je bloeddruk als je van houding verandert? Span dan je spieren aan of marcheer op je plaats om je bloeddruk omhoog te krijgen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.522 beoordelingen