The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Andrea Gandolfi

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk, of hypertensie, houdt in dat de kracht waarmee het bloed door je bloedvaten wordt gepompt te hoog is. Dit kan voor gezondheidsklachten zorgen. Hier vertellen we alles wat je moet weten over de oorzaken en symptomen van een te hoge bloeddruk en hoe je jouw bloeddruk weer omlaag krijgt. Ga bij twijfel altijd naar je dokter.

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Bloeddrukmeter

Voor de meeste mensen geldt dat de bloeddruk tussen de 90 mmHg en 140 mmHg moet liggen. Wanneer je bloeddruk hierboven komt, is er sprake van een verhoogde bloeddruk. Het meten van de mmHg doe je met een bloeddrukmeter. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsklachten gelden andere richtlijnen. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Wat doet een hoge bloeddruk met je lichaam?

Vrouw met bloeddrukmeter

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, staan je bloedvaten voor een lange tijd onder druk. Je hart moet harder werken om het bloed door je lichaam te pompen, wat je hart en andere organen kan beschadigen. Ook de wanden van je bloedvaten kunnen door de druk beschadigd worden en cholesterol kan zich ophopen. Hierdoor worden je bloedvaten nauwer. Vernauwde bloedvaten verhogen de kans op een hartinfarct of een beroerte. Dit komt omdat je hartspier dikker en stijver wordt naarmate deze harder moet werken. De kracht van je hart neemt af, waardoor hartfalen ontstaan.

Oorzaken hoge bloeddruk

Bloeddrukmeter en manchet

Bij veel mensen met een hoge bloeddruk is de oorzaak onbekend. Wel wordt de kans op een verhoogde bloeddruk groter vanaf je veertigste. Dit komt doordat je bloedvaten stugger worden als je ouder wordt. Ook is de kans op een verhoogde bloeddruk groter als je rookt, veel zout eet, overgewicht hebt, weinig beweegt, veel alcohol drinkt en veel stress hebt.

Hoge bloeddruk door stress

Man met bloeddrukmeter

Langdurige stress kan indirect zorgen voor een hoge bloeddruk. Vaak gebeurt dit omdat je in stressvolle situaties meer gaat drinken of roken en minder gaat bewegen. Deze acties veroorzaken een hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk, stress en adrenaline staan vooral op korte termijn met elkaar in verband. Wanneer je gestresst raakt, zorgt de adrenaline ervoor dat je bloed sneller gaat pompen. Dit zorgt voor een tijdelijke verhoogde bloeddruk. Een langdurige hoge bloeddruk door stress is nog niet bewezen.

Symptomen hoge bloeddruk

Vrouw met bloeddrukmeter

Veel mensen merken niets van een te hoge bloeddruk. Dit betekent niet dat er geen gezondheidsrisico's zijn, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een beroerte of een hartinfarct. Daarom is het belangrijk om regelmatig je eigen bloeddruk te meten.

Wanneer je langdurig last hebt van een te hoge bloeddruk of als je bloeddruk ver boven de 140 mmHg ligt, kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Kortademigheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Rusteloosheid

Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Bloeddruk omlaag krijgen

Bloeddrukmeter manchet

Bij een kleine verhoging van de bloeddruk is het aanpassen van je leefstijl meestal al voldoende. De volgende dingen kun je zelf doen om je bloeddruk omlaag te krijgen.

  • Stop met roken en drink minder alcohol.
  • Eet minder zout en minder vet. Vermijd producten met het stofje glycyrrhizinezuur, zoals drop en zoethout. Dit stofje verhoogt de bloeddruk.
  • Beweeg minimaal 2,5 uur per week.
  • Verminder spanning en stress.

Neem voor de zekerheid altijd contact op met je huisarts.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.207 beoordelingen