The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Andrea Gandolfi

Wat is het verband tussen je hartslag en bloeddruk?

Je hartslag en bloeddruk worden door veel mensen als set gezien. Dit komt omdat je bloeddruk en hartslag veel informatie geven over je gezondheid en soms met elkaar samenhangen. Daarom zijn er bloeddrukmeters die je bloeddruk en hartslag tegelijkertijd meten. Hier vertellen we meer over het verband en waarom je beide waardes in de gaten wilt houden.

Wat je hartslag zegt over je gezondheid

Hartslag en bloeddruk meten

Je hartslag is een natuurlijke meter die veel informatie geeft over de gezondheid van je hart. Een hartslag die te snel, te langzaam of onregelmatig is, kan wijzen op een hartritmestoornis. Ook betekent dit soms dat je last hebt van hartklepaandoeningen, hartfalen of een hoge bloeddruk. Daarnaast zegt je hartslag veel over je levensstijl. Iemand die veel beweegt, heeft bijvoorbeeld een lagere hartslag omdat de hartspier sterker is. Een sterke hartspier hoeft niet zo veel moeite te doen om het bloed rond te pompen door je lichaam.

Relatie tussen je bloeddruk en hartslag

Hartslagmeter en bloeddrukmeter

Je hart knijpt zich samen en ontspant zich weer om bloed door je lichaam te pompen. Dit zorgt voor druk in je bloedvaten, wat de bloeddruk heet. Deze bloedvaten helpen ook om je bloed rond te pompen door de kleine spieren rond de vaten samen te trekken en te ontspannen. Omdat deze relatie van bloeddruk en hartslag zo nauw is, werken ze veel samen. Werkt de ene minder goed? Dan moet de andere bijspringen.

Stijging en daling van hartslag en bloeddruk

Man met bloeddrukmeter

Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag. Een hoge bloeddruk betekent dus niet gelijk dat je een hoge hartslag krijgt en andersom geldt hetzelfde. Daarom zijn er bloeddrukmeters met een ingebouwde hartslagmeter die beide waardes los van elkaar in de gaten houden.

Lage bloeddruk, hoge hartslag

Bloeddruk meten om bovenarm

Zoals we hierboven zeiden, hoeven je hartslag en bloeddruk niet samen te stijgen. Wanneer je hart sneller pompt, worden je bloedvaten namelijk wijder zodat het bloed gemakkelijker door je bloedvaten stroomt. Je bloeddruk hoeft hierdoor niet hoger te worden. Je hartslag kan dan 2 keer zo hard slaan, zonder dat je bloeddruk veel beïnvloed wordt. Bij een te lage bloeddruk zorgt dit systeem ervoor dat je hartslag sneller moet kloppen. Dit kan voor een te hoge of onregelmatige hartslag zorgen.

Hoge bloeddruk, lage hartslag

Vrouw met bloeddrukmeter

Als je bloeddruk hoog is, moeten je bloedvaten harder werken om het bloed rond te pompen door je lichaam. Wanneer dit langdurig gebeurt, kan je hartweefsel dikker worden. Dit maakt het lastiger voor je hart om het bloed rond te pompen. Hierdoor ontstaat een lage hartslag en hoge bloeddruk. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je langdurig een hoge bloeddruk bij jezelf meet.

Waarom je hartslag en bloeddruk samen meten?

Bloeddrukmeter

Je hartslag en bloeddruk vormen een groot deel van je gezondheid. Hoewel ze niet altijd verband met elkaar houden, is de kans wel groot dat je van een hoge bloeddruk hartklachten krijgt. Dit gebeurt meestal onopvallend en aan de symptomen herken je niet altijd wat er aan de hand is. Daarom kun je het beste een bloeddrukmeter met een hartslagfunctie gebruiken, zodat je zelf regelmatig je hartslag en bloeddruk kunt meten. Sommige bloeddrukmeters geven zelfs een melding bij een onregelmatige hartslag.

Risicogroepen

Risicogroep bloeddrukmeting

Mensen boven de 70, diabetespatiënten of mensen met hartproblemen moeten hun bloeddruk in de gaten houden. Deze risicogroepen hebben namelijk een grotere kans om problemen met de hartslag en bloeddruk te krijgen. Heb je last van een lage of hoge bloeddruk? Ook dan is het verstandig om je hartslag in de gaten te houden.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 19.319 beoordelingen